Posao dobija 400 ljudi

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 10. 2016. u 10:41

Premijer Srbije na postavljanju kamena temeljca za drugu fabriku italijanske firme "aunde" u Jagodini. Vladina pomoć 1,1 milion evra. Proizvode automobilska sedišta za nemačko tržište

Посао добија 400 људи

Foto Tanjug, AP

ITALIJANSKA kompanija "Aunde" odlučila je da počne izgradnju nove fabrike sedišta za automobile u Jagodini. Uz prisustvo premijera Srbije Aleksandra Vučića, šefa diplomatije Ivice Dačića i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme u petak je postavljen kamen temeljac za novi pogon. Državna pomoć ovom projektu je 1,1 milion evra, a u njemu će zaposlenje naći 400 ljudi.

- "Mala Italija" u Jagodini postaje sve veća. Ovde dolazim sve češće, ali ne zbog Zoološkog vrta i Muzeja voštanih figura, već zbog industrijske zone koja privlači investitore. Ono što nose porodice vlasnika kompanije "Aunde" Paola Limontea i Enrika Vernjana, koje imaju poslovno iskustvo od 200 godina, jeste privredni rast, što pokazuje da je i posle toliko godina ova firma u stanju da ponudi nove proizvode. Ovo je izjavio ambasador Italije Đuzepe Mance.

Potpisan je ugovor o saradnji između njenih vlasnika i Ministarstva privrede. Inače, Vlada Srbije pomogla je i izgradnju starog pogona sa 1,2 miliona evra.

- Svaka fabrika, svako novo mesto, veliki je uspeh, podsticaj za napredak Srbije i najvažniji posao kojim se bavimo. U poslednje dve godine postavili smo temelje moderne srpske ekonomije. Uspostavili smo tržište rada, a nedostaje nam da popunimo tržište robe i kapitala, ali se i tome približavamo posle teških i bolnih reformi. Nova politika Vlade biće politika privrednog rasta, podsticaja razvoja i ulaganja - ocenio je premijer Vučić.

Enriko Vernjano, jedan od vlasnika kompanije "Aunde", rekao je da je 240 zaposlenih u postojećoj fabrici, koja proizvodi sedišta za automobile koji se prave u Srbiji, zaslužno što je ona za dve godine postala jak partner, a da će se u novom pogonu proizvoditi automobilska sedišta za izvoz u Nemačku.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da je aktuelna vlada stvorila sigurnost da i najjače evropske države ulažu novac u Srbiju i da postoji veliki broj investitora koji žele da otvaraju fabrike u našoj zemlji. - Dva meseca smo čekali termin za dolazak premijera, jer se svakog trećeg dana otvara neka nova fabrika - kazao je Palma i dodao da će februara naredne godine u industrijskoj zoni biti postavljen kamen temeljac za nemačku fabriku koja će biti dobavljač fabrici "Andrea Konfecioni".

PRERANO

IZJAVU Dragana Markovića Palme da ne veruje da je negde u Evropi fabrika otvorena u 9 sati, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prokomentarisao je da to nije čudno, jer sednica Vlade počinje i u 7.30, što on baš i ne podržava, ali nema kud.

- Kada ovu fabriku budemo otvarali, uradićemo to u 7.30 da Ivica ne bi mogao da spava. On ide sad da spava - našalio se premijer Vučić.

PALMA: DAČIĆ SEOSKO DETE

PRILIKOM postavljanja kamena temeljca za novi pogon italijanske fabrike "Aunde", lopate se prvi latio predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma. Dodao ju je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali ju je on prepustio domaćinu. Kada su njih dvojica bacili po lopatu betona, isto je uradio i Enriko Vernjano, ali su ga Palma i Vučić zadirkivali što je zahvatio malu količinu betona, pa je on ubacio još jednu lopatu. Posla se potom latio i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

- Vidi se, seljačko dete - prokomentarisao je Palma.

- Gde se vidi, ne zna ni lopatu da drži - dodao je premijer Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Djordje Petrovic

28.10.2016. 10:57

A preskocio je da kaze da je projekcija da ce kraj godine biti zavrsen u deficitu od milijardu dolara, jer su se svi rashodi gurali pod tepih pri kraju godine da se poravnaju racuni? I to je vladina projekcija, a ne nezavisna procena.

Lazar

28.10.2016. 11:00

Suficit u budžetu na kraju oktobra oko 28 milijardi dinara zahvaljujuci snmanjenju plata i penzija,pomrlim penzionerima, povecanju kazni i carina, cena goriva i namirnica a ne zahvaljujuci ekonomskom rastu.Tako i moja prababa moze da stvara suficit.

iz glave

28.10.2016. 13:32

Beta, 17. 10. 2016, Dačić: Milijarda dolara kredita od Emirata po najpovoljnijim mogućim uslovima. Vlada Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.... nismo senilni ni glupi

Ivan

28.10.2016. 21:57

Ovo je uspeh!Svaki drugi dan se gradi neka fabrika.Samo je Milutin Mrkonjic posle bombardovanja gradio mostove brze.Ono bilo mu je lakse,mostovi su manji.