Računi pojedu 40 odsto srpske plate

D. Marinković - M. Spasenov

nedelja, 03. 05. 2015. u 17:30

Рачуни поједу 40 одсто српске плате
Komunalne usluge kod nas jeftinije u poređenju sa komšilukom, ali to i nije neka uteha za naše koverte. Da bi podmirio izdatke za komunalije građanin Srbije radi 68 sati

NAPUNE poštansko sanduče očas posla, a potrebno je mnogo rada da bismo ih platili. Naši računi za struju, vodu, grejanje, telefone, internet... niži su nego u komšiluku, ali to nije neka uteha. Nedavno istraživanje je pokazalo da su među evropskim zemljama, režije najskuplje u Sloveniji, koje ih mesečno koštaju 213 evra. I u Hrvatskoj su paprene i iznose 208 evra. U našoj zemlji prosečni trošak za komunalije je 150 evra. Ali, kada uporedimo njihove izdatke sa prosečnim zaradama, međutim, Srbija ozbiljno prednjači. Nama računi uzmu više od 40 odsto prosečnih plata, Hrvatima je taj izdatak 23 odsto, a Slovencima oduzme tek 20 odsto mesečnih zarada.

Da bi podmirio svoje račune žitelji "lijepe njihove" rade 38 sati, stanovnici Dežele 32 sata, a građanin Srbije više nego duplo - 68 sati. A, poređenje sa žiteljom Helsinkija, koji radi tek pet sati da bi platio režije, poražavajuće je za sve u okruženju.

Većini zaposlenih u Srbiji, međutim, potrebno je mnogo više radnih sati da bi platili svoje komunalne troškove, jer tek trećina dostigne prosek plata, koji je prema poslednjoj računici U Srbiji iznosio 43.000 dinara. Tako je najvećem broju radnika potrebno i više od prosečnih 41 odsto za režije. Taj mesečni trošak u našoj zemlji prosečno iznosi ukupno 18.000 dinara, što je prema trenutnom kursu iz menjačnica oko 150 evra. Na uplatnicama za grejanje, vodu,odnošenje smeća mesečno stigne prosečno 8.000 dinara, struju prosečno plaćamo 4.000, fiksni telefon 1.500, a mobilni 2.000 dinara. Na to treba dodati i prosek za kablovsku i internet od 2.500 dinara.

RAD NA CRNO Ekonomista Danilo Šuković kaže da podaci gde mesečni računi "pojedu dobar deo kućnog prihoda" govore o niskom standardu građana Srbije. Međutim, treba imati u vidu i faktor sive ekonomije, koji u izvesnoj meri ublažuje ovu surovu sliku, jer je siva ekonomija više zastupljena u Srbiji nego u zemljama EU.
- Veći su prihodi od sive ekonomije u Srbiji nego u zemljama Evropske unije, pa bi za toliko situacija mogla biti povoljnija nego što su izneti podaci pokazali. U svakom slučaju, socijalna situacija u Srbiji je alarmantna, i ukoliko u skorije vreme ne dođe do značajnijeg i dugoročnijeg ekonomskog rasta, siromaštvo će postati najveći društveni problem - dodaje Šuković.

Zvanična statistika u Srbiji, međutim, kaže da za režije trošimo manje. Građani na jugu Srbije imaju najniže račune i za komunalne usluge odvjajaju tek 6.900 dinara. Najveći trošak imaju oni koji žive u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - 11.576 dinara. Prema statistici, za režije odvajamo od 16 do 18 odsto ukupnih primanja porodice, koja su prema poslednjim analizama iznosila 59.174 dinara.

- Sa svojom platom uklapam se u neki prosek, ali to nije neka uteha - kaže Marijan P. iz Novog Sada. - Plaćam prvo ono bez čega se ne može - struju i gas. Često mi isključuju i internet i telefon, ali to nije od životne važnosti. Kada morate da platite i kredit za stan, ništa vam ne ostaje. Bukvalno ništa. Jedna plata ode na kredite i režije, a druga na hranu.

Vera Vida, predsednica Centra za potrošače Srbije, kaže da su potrošači u Srbiji svake godine sve su siromašniji.

- Ono što se pomera samo su cene, pre svega poskupljenje stanarine, grejanja, a i sada imamo najavu rasta cena struje - kaže Vida. - Nikako ne možemo da se poredimo sa zemljama koje su u EU, jer su njihove plate mnogo više nego što su u Srbiji. Priče da recimo plaćamo najjeftiniju struju u regionu slaba je uteha građanima. Cene meri to koliko mi od naših plata možemo da kupimo. Koliko kilovata može da podmiri nečija plata? Ako ćemo u EU, država mora da omogući građanima pristojan i normalan život koji imaju potrošači u EU, gde će na hranu i režije odlaziti trećina primanja, a ne kao sada u Srbiji gotovo cela plata.

U Mreži za poslovnu saradnju smatraju da su komunalne usluge u Srbiji skupe za građanina sa prosečnom platom, a da je to sve posledica monopolskog položaja pojedinih republičkih javnih i lokalnih javno-komunalnih preduzeća.

PRIMANjA I POREĐENjA Srbija je, prema mnogim istraživanjima, jedna od najjeftinijih zemalja za život. Većina tih istraživanja, međutim, u obzir ne uzima prosečna primanja, već samo razlike u cenama namirnica, prevoza, usluga u restoranima, kao i troškova za struju, vodu i ostale komunalije u različitim zemljama. Takvo poređenje cena pokazuje da je Srbija sa većinom drugih zemalja u okruženju među jeftinijim zemljama za život. Najjeftinija je Makedonija, a najskuplja Slovenija.

- Država i lokalne samouprave se bespotrebno mešaju u čitav niz usluga koje u drugim zemljama EU obavljaju isključivo privatne firme - kaže Dragoljub Rajić, konsultant u Mreži. - Posledica takvog pristupa je da ta preduzeća imaju ogroman broj zaposlenih, a onda građani plaćaju skupe usluge da bi se iz tog priliva obezbedile njihove plate. U značajnom broju javno-komunalnih preduzeća u Beogradu plate su dvostruko veće od republičkog proseka, čak i posle smanjenja od 10 odsto.

U ovome, dodaje Rajić, prednjače "Beogradske pijace" i "Infostan", gde su zarade u proseku, posle smanjenja između 75.000 i 92.000 dinara, zatim tu su "Parking-servis", javno osvetljenje i elektrane sa 72.000 do 83.000 dinara, a u većini ostalih javnih preduzeća zarade su između 65.000 i 75.000 dinara. To je opet za prosečno 45 odsto više nego u privredi Grada Beograda. Slično je i u Novom Sadu i drugim većim gradovima, gde je ovaj odnos između 30 i 60 odsto viši nego u privredi.

- Privreda plaća uslugu odnošenja smeća bezmalo trostruko više nego građani, što predstavlja reket Gradske čistoće nezamisliv u evropskim zemljama - tvrdi Rajić. - Nisu samo njihove usluge paprene, nego i njihove takse koje naplaćuju. Tako na primer "Beogradske pijace" da bi obezbedile prihode za visoke zarade svojih zaposlenih, imaju najveće cene zakupa tezgi u Srbiji. Upravo zato građani Beograda na zelenim pijacima imaju znato skuplje povrće, voće i ostale poljoprivredne proizvode. A slično je i u drugim velikim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

jovandeka

03.05.2015. 18:03

To je naš prosperitet i boljitak,što nam je donijela ova Vlada.Posle poskupljenja struje otiće i 50 %.Od čega da se ishtrani porodica.Od čega da se obučemo,A kako na godišnji odmor.Ima dece koja su navršila 12 godina,a da nikada nisu videla more.Halo brate, dokle više ovako.I onda izadje pred kamere i kaže da mora da pita MMF.Sklanjajte se sa vlasti kad niste u stanju da nahranite narod.Ima neko ko zna da organizuje da pooremo i da posijemo i prehranimo narod,da nismo gladni.

Jogogo

03.05.2015. 18:29

Izvinte a kome je to 18.000 40%plate?U kojoj vi to zemlji živite s'oproštenjem?

Milutinka Jezdic

03.05.2015. 18:58

Pa kako sada ovaj podatak kada vlast stalno prica kako su nam cene struje, komunalija itd... najjeftiniji u regijonu !?

Dusan

04.05.2015. 12:55

@Goran - Meni za struju dolazi 36000din. mesecno za stan 65m2 ali neplacam pa me bas briga.

Dusan BG

03.05.2015. 19:55

Komunalije pojedu vise od 40% plate. Ne zaboravite da svi oni u kioscima, buticima, pekarama, na kasama... - nemaju vise od 20 000 dinara plate. Ja u centru Beograda za stan od 70 kvadrata placam infostan 11 000 dinara. Preskupo! Infostan se ponasa kao drzava u drzavi! I ne znam vise kome da se zalim! Pljackaju nas na sve strane!

socijala

03.05.2015. 19:55

Meni je plata 23500din.radim vec 4 godine na pp ugovoru, dosao sam iz unutrasnjosti da studiram i da radim da ne bih opteretio roditelje koji zive od oceve plate od 27000din. Zivim kao podstanar,a radim kao vozac u jednom od nasih "najjacih"preduzeca za koje vec dugo pricaju kako ce da ode na dobos... Ako zeli neko iz vlade ili od kolega( ovih "NESTRANACKIH" sto dolaze sa resenjima) koji rade u istom preduzecu kao i ja (a ne mrdne prstom za 8 sati) da oproba ovakav reality neka se javi

dasa

03.05.2015. 20:06

jos ovaj pametni strateg otme penzije i plate pa neka narod gladuje.to mu je i bio cilj al nece vise da prodje to kod gladnog naroda.sramota za ovu vlast,koja je produzena ruka mmf za unistavanje srbije i naroda.

Vucjanac

03.05.2015. 20:17

Ne mogu da verujem moja plata je bizarni minimalac 22.500 din Neka uvedu u parlament toliku platu da vidimo kako ce oni preziveti jedan mesec....Sramota je sta rade.....

Milan

03.05.2015. 21:41

Polovina radno sposobnih i ne radi. Racune placaju oni drugi koji rade.A ovi drugi rade za 20- tak hiljada. Vi pisete o fantazijama... Napisite pravo stanje, kad vec pocnete. Ne , vi to ne smete niste placeni za to.

Stevo

03.05.2015. 23:28

Znam da ne objavljujete komentare koji vam se ne svidjaju ali ajde, kad je vec sve u ovoj zemlji cenzurisano i kad imamo komentare botova po novinama uskratite jos jednom i mene za komentar... Prica o prosjecnoj plati mi ozbiljno kida dzigericu, radnicka plata je oko 20 hiljada a korumpirana vruhuska ima od 100 pa do koliko hoce... Prosjek je nerealan, to je ono poznato: oni jedu meso, mi kupus a u prosjeku jedemo sarmu... Ili ja nemam kola, ti imas dvoja- u prosjeku jedna su moja...

Nebojsa007

03.05.2015. 23:41

Postovana gospodo novinari ni vi nemate 50000 platu pa nemojte da pisete gluposti. Prosek plate je taj da 90 posto radnika radi za 22000 5 posto ima milione i ostalih 5 posto su poslanici sverceri utakivaci poreza i njima slicni....

prizemni gradjanin

04.05.2015. 08:53

Izgleda da covek stvarno treba biti ogranicen da bi se bavio novinarstvom, jer vise nije potrebno biti ni istrazivac ni analiticar, bitno je objaviti ogoljenu glupost "najjeftinija struja" , "najjeftinije komunalije " "najjeftinija Vlada " porezi (harac) se i ne spominje jer do skora susedi nisu ni placali porez na stan, normalno, ne spominje se u kontekstu da smo sa platama i standardom ispod svih onih s kojima se poredimo , ali kome pricam ...?

bljak

04.05.2015. 10:50

Grejanje za stan - 10 000..ili viseStruja - 3-4 000...ili viseTelefoni 2-3 000Voda, smece, porezi....Kada se sve izracuna...najmanje 1/2 prihoda!Za ostatak....jedemo djubre i jos i na njemu stedimo!Zakoracili smo u b e d u !!!

Nikolaj

04.05.2015. 11:06

I sta sad kad smo to konstatovali ko ce nesto da promeni vucic nece naravno nikom nista

Косингас

04.05.2015. 15:17

Рачуница за трошкове комуналних услуга вам је прилично добра, али ова за просечну плату вам је у тоталном ауту! Крените од своје редакције - саберите све плате запослених у компанији Новости и поделите са бројем запослених. Видећете да је добијена цифра дебело испод испод просека који наводите. Али, када додате и плате ваших највиших функционера и чланова управног одбора тада ће просек можда да се приближи цифри за коју тврдите да је просечна плата!

Флавије Јовијан

04.05.2015. 15:21

Заборавите на статистику и просек јер су то заваравајући подаци! Бавимо се конкретним примерима - мени када исплаћам све те комуналне рачуне остане 250-300 динара дневно за све друге животне потребе ( то треба да подмири и храну и хигијену и све остало што вам падне на памет )!

Batica

04.05.2015. 16:41

Koji bre crni prosek kad ja taj prosek dobijem kroz 2 mesecne plate... sa platom od 22.000 ja radim samo da Drzavi otplatim harace...