Boru preti jalovina

Lj. TRIFUNOVIĆ

04. 04. 2015. u 13:30

Odustalo se od projekta koji je trebalo da reši ekološki problem u gradu bakra. Bilo je predviđeno da sanaciju deponije finansira Svetska banka

Бору прети јаловина

Jalovište može da ugrozi Bor i okolinu

PROGRAM sanacije jalovišta i izgradnje kolektora otpadnih voda u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor", jednom od najvećih ekoloških problema u Srbiji, i zvanično je otkazan!

Ovo je, za "Novosti", potvrdio Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji. Ovaj projekat je trebalo da finansira Svetska banka sa sumom od 24,3 miliona dolara.

Informacije "Novosti", takođe, ukazuju i na to da je projekat izgradnje novog kolektora završen i revidiran. Na međunarodnom tenderu, za obavljanje tog posla bila je izabrana rumunska firma "Gavela", ali se, nakon što je projekat otkazan, sa tim poslom stalo.

Sredstva za izgradnju novog kolektora, čime bi se eliminisala opasnost od njegovog pucanja i izlivanja otrovnih materija nizvodno od Borske reke, predviđena su, saznaje naš list, republičkim budžetom. Međutim, nije poznato kada će se sa tim poslom i započeti.

- Ministarstvo finansija Srbije od nas je zatražilo da "zatvorimo" taj projekat, koji je trebalo da finansiramo kreditom - kazao je Verheijen. - Zvanično obrazloženje je da prethodnih osam godina, koliko je prošlo otkako je Bord direktora SB odobrio taj projekat Srbiji, ništa nije urađeno na njegovoj realizaciji.

Šef Kancelarije SB u Srbiji je napomenuo i da je ta finansijska institucija obaveštena da će se projekat u Boru, ipak, raditi, ali da će sredstva za to obezbediti Ministarstvo energetike.

Iz kabineta Zorane Mihajlović, koja je u prethodnom periodu bila na čelu Ministarstva energetike, pre godinu dana rečeno je da se postavlja pitanje ima li potrebe za remedijacijom zemljišta, jer bi ta "aktivnost onemogućila potencijalnu eksploataciju jalovine, za šta postoje dovoljno utemeljena mišljenja, koje su uradili eminentni naučni instituti u Srbiji".


KATASTROFA

PREMA tvrdnjama stručnjaka, u slučaju pucanja kolektora došlo bi do proboja brane i izlivanja flotacijskog jalovišta, što bi izazvalo međunarodnu ekološku katastrofu, sa nesagledivim posledicama. Rušenje brane trajalo bi oko dva časa, a flotacijska jalovina bi poplavila sela nizvodno od tog mesta, kao i deo Zaječara. Talas zagađenja stigao bi do Timoka, a odatle do Dunava, u delu koji pripada slivu Crnog mora u Bugarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Demokrata, EU!

04.04.2015. 13:33

Sve treba predati invstitorima iz EU pa neka oni vode brigu o tome.

bager

04.04.2015. 13:57

@Demokrata, EU! - Sve troskove da po nalogu drzave plati onaj ko je do sada eksploatisao rudnike,,da bi imali sto gveci profit nisu ulagali u preciscavanje i zbrinjavanje jalovine,,,