Slama greje bolje od mazuta

M. N. S. - Z. R.

13. 12. 2013. u 06:40

Pronalazači koriste blagodeti alternativnih izvora energije, ali izostaje pomoć države. Đaci Elektrotehničke škole „Rade Končar“ iz Beograda prodaju struju EPS-u

PREDNOST obnovljivih izvora energije prvi su otkrili meštani u nerazvijenim delovima Srbije i malim mestima u kojima nisu stigle ni bandere, ni vodovodne cevi. Istina je, nisu znali za ekološki efekat tih sirovina, ali su davno shvatili da se mogu ogrejati ložeći slamu ili se okupati uz pomoć vode u bojleru koju je ugrejalo sunce. I stručnjaci smatraju da bi naša zemlja mogla mnogo da uštedi, kada bi više koristila svoj prirodni potencijal sunca, vode, vetra i biomase, ali svi naglašavaju da je za to potreban ogroman novac.

Ipak, pronalazače širom Srbije nedostatak finansija ne sprečava da koriste ove blagodeti. Milentije Ivković mašinbravar, iz Melenaca je napravio svoju vetrenjaču na salašu i navodnjava svoje imanje. Za izradu mu je bilo potrebno oko 1.500 evra. Igor Kaloper svoju farmu organske hrane nadomak Beograda zaliva - na sunce. Agregat na naftu koji je pokretao pumpu za navodnjavanje zamenio je solarnim pločama. Očekuje da će mu se investicija isplatiti za manje od tri godine, a posle toga će mu struja kojom pokreće pumpu, ali i sve aparate u vikendici biti potpuno besplatna.

Srbija je, potpisivanjem Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, preuzela ambiciozan cilj da do 2020. godine ima učešće obnovljivih izvora energije od 27 odsto u ukupnoj potrošnji.

GUBICI SRBIJA zbog geografskog položaja ima veliki potencijal za korišćenje solarne energije, jer ima oko 260 sunčanih dana godišnje - smatra Branislav S. Stefanović, direktor Svetske konferencije „Održivi razvoj“. - Pravili smo analizu na sportskim objektima pre nekoliko godina i ustanovili da bi, na primer, na „Marakani“ mogli da se postave solarni paneli koji bi omogućili ogromnu uštedu energije. Naš problem je što je neracionalno trošimo.

- Slama, stabljike kukuruza, drveni opiljci mogli bi kod nas da postanu neki od veoma značajnih energenata - objašnjava dr Dragoslava Stojiljković, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

- Ukupni potencijal biomase je 3,4 miliona tona ekvivalenta nafte, a mi trošimo svega 1,1 milion, odnosno samo trećinu.

Broj malih solarnih elektrana za struju u našoj zemlji je zanemarljiv. Tehnologija je, objašnjavaju stručnjaci, i dalje skupa, pa je i cena ovako dobijene struje viša od one iz drugih izvora.

Jedno od ovih retkih postrojenja nalazi se na krovu Elektrotehničke škole „Rade Končar“ u Beogradu.

- Struju proizvedenu na ovaj način država plaća po povlašćenoj ceni od 23 evrocenta po kilovatu, dok je ona iz mreže sedam evrocenti - priča direktor škole Momčilo Stojanović. - Mi proizvodimo malu količinu struje i prodajemo je EPS-u, ali je ne trošimo, jer nam se više isplati da kupujemo iz mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Petar

13.12.2013. 07:26

Nije stvar u neracionalnoj potrosnji vec u interesnim grupama koje ne dozvoljavaju omasovljavanje. Nevezano, ali zamislite pruga uskog koloseka i sinobusi na liniji Obrenovac-Beograd , mislite da to nekom odgovara ? Tu biste prevezli vise putnika dnevno nego Bgd -N.Sad.

Cone

13.12.2013. 07:54

Nisu beogradjani jedini koji prodaju struju, to isto radi i STS Mihajlo Pupin iz Kule, i to veoma uspesno!

Skuplja dara nego mera, ali ko ga šiša kad država plaća

13.12.2013. 11:06

Proizvode struju ali je ne troše jer im se više isplati da kupuju od države. Državi prodaju ovu struju koju proizvedu, država je krava muzara pa će dobro da plati. Nema veze što je država na gubitku, bitno je da je tu neko ko proizvodi tu opremu dobro omastio brkove.

SLAMA---DJUBRIVO

13.12.2013. 11:16

Treba dobro izracunati koji su to efekti koriscenja bio mase za zagrevanje domacinstava.Ja koristim sojinu slamu ,za njezino skupljanje koristim dve masine.prvo se izvrsi baliranje, zatim prevoz,uz utrosak nafte.Takodje mora se platiti radnici na utovaru i kamarisanju tih bala.Sa iznosenjem biljnih ostataka uskratio sam zemljistu povracaj hemiskih elemenata N;P;K koji se nalaze u ovim ostacima.Dabi to nadoknadio moram povecati za 50% dozu djubriva koje je prilicno skupo i nabavlja se sa devizama

Trske

13.12.2013. 14:14

@SLAMA---DJUBRIVO - Moja racunica je malo drugacija nabavio sam i masinu za skupljanje bala pa nemam vise troskove za utvar i istovar. A nisam primetio ni da mi nesto vise vestacko djubre ide sem sto sam povecao upotrebu stajskog jer sam zbog ustede ustede dokupio jos 4 krave pa ima i vise mleka, sira a i djubriva. Bio sam na edukaciji u CH pa sam valda sad malo pametniji hehehe.

Dusan

13.12.2013. 13:59

Pronalazaci "tople vode".Nisu nista pronasli vec upotrebili ono sto postoji.Da bi jedna kuca bili nezavisna (da proizvodi struju za sebe) treba najmanje 20000 evra za vetrogenerator,solarna energija je jos skuplja.Najeftinija je mini hidrocentrala ali mogucnost za tako nesto ima zanemarljivo mali broj domacinstava.

Joca, Iskreni Dopisnik

13.12.2013. 15:40

Slama greje bolje ako imas lozaca, posto brzo pregori. Zbog toga slama je daleko losija i ne moze da se uporedjuje sa naftom. Zato nije potrebno da lazete narod jer je to sramota.

građanin

15.02.2014. 06:49

@Joca, Iskreni Dopisnik - Уколико се користи прерађена,тј.брикетирна или у балама,онда гори попут много квалитетнијих горива... Опрезно са јаким речима,поштовани Јоцо...

best

13.12.2013. 17:28

Predlažem da država uvede povoljne kredite sa kamatom od 1% na godišnjem nivou ZA IZOLACIJU STAMBENOG PROSTORA a ko to neiskoristi u roku od 5 godina treba da plati veći porez na nekretnine. Efekti ovog načina bi se odmah osetili kroz smanjenu potrošnju energenata.

Oj

13.12.2013. 18:12

@best - A ja predlažem masovno opismenjavanje, na primer odrična rečca 'ne' piše se odvojeno od glagola... Naši ljudi vole da pametuju po forumima o svemu, a slabo i sopstveni jezik znaju.

porezni obveznik

13.12.2013. 23:20

@best - Gresite,u pitanju je stamparska omaska a ne nepismenost. To se moze i vama desiti.

porezni obveznik

13.12.2013. 23:25

Poslednji paragraf clanka upravo govori o niskom nivou savesti.Zbog cega je ta alternativna struja skuplja od one iz mreze?Mozda zbog toga sta je manje ima ili zbog toga sta je obnovljiva, ima manje troskove proizvodnje ili sta?Niko mi ne moze nametnuti tu ideju o skupoj altrenativnoj energiji jer bi ona trebalo da kosta manje ili gotovo nista.Zar cela prica o toj energiji i nije oko obnovljivih izvora prirode i njenih pojava koja ne kostaju i brisanju cene energije?