Kako Amerikanci biraju predsednika: Predavanje Predraga Rajića

J. S.

utorak, 07. 07. 2020. u 10:52

Како Американци бирају председника: Предавање Предрага Рајића

Predrag Rajić / Foto KCNS

Predavanje Predraga Rajića na temu „Kako Amerikanci biraju predsednika?“na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

PREDAVANjE pravnika i političkog analitičara Predraga Rajića na temu „Kako Amerikanci biraju predsednika?“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Rajić ocenjuje da je predsednik Amerike lice sa veoma širokim ovlašćenjima, daleko širim od onih koje ima predsednik u Francuskoj koja slovi za državu koja favorizuje funkciju predsednika. Za predsednika SAD glasa se svake četiri godine i to prvog utorka posle prvog ponedeljka u novembru,kako je i regulisanom Ustavom. Ove godine u Americi će se glasati 3. novembra.

Predsednik SAD najviše može da ima dva mandata od po četiri godine, a bira se posrednim putem.Bira ga elektorski koledž koji formiraju građani na izborima. Građani elektorima poklanjaju svoje poverenje, a elektori na elektorskom koledžu glasaju za predsednika i oni su zapravo ti koji ga biraju. Elektorski koledž sada broji 548 mesta, što znači da je za pobedu potrebno 270 glasova, ali je moguće i odstupanje.

Rajić se slaže sa jednim slovenačkim filozofom da su američki predsednički izbori toliko važni i toliko bitni da bi bilo dobro kada bi svi na svetu imali pravo glasa na njima, jer pobeda nekog od kandidata na tim izborima može u velikoj meri da oblikuje geopolitičke procese u celom svetu i da najdirektnije utiče i na nas koji u Americi ne živimo.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije