Odložen konkurs za rehabilitaciju: Penzioneri će u banje možda moći na jesen?

J. Ž. S.

nedelja, 12. 04. 2020. u 10:49

Одложен конкурс за рехабилитацију: Пензионери ће у бање можда моћи на јесен?

Foto Z. Jovanović

Konkurs besplatne rehabilitacije za najstarije odlaže se do daljeg. Novac za oporavak obezbeđen, ali se čeka ukidanje vanrednog stanja

KONKURS za besplatan boravak penzionera u nekoj od dvadesetak srpskih banja biće odložen do daljeg zbog trenutne situacije. O tome da li će i kada najstariji ove godine moći o trošku Fonda PIO da borave u lečilištima odlučivaće se po ukidanju vanrednog stanja u zemlji.


Još u januaru je Nadzorni odbor Fonda je opredelio sredstva za društveni standard najstarijih, a najveći deo novca planiran je upravo za rehabilitaciju penzionera. Novonastala situacija je, međutim, stopirala sve dalje aktivnosti.


Zoran Mihajlović, član Nadzornog odbora Fonda PIO, kaže da još nema nikakvih zvaničnih informacija kako i kada će se konkurs sprovesti.


- Početkom godine na jednoj od sednica bilo je reči da će se nastaviti sa projektom besplatih banja za penzionere sa najnižim primanjima i novac je obezbeđen. Situacija je takva da će se, po mom mišljenju sve prolongirati za jesen. To neće mnogo promeniti planove penzionera pošto su oni i ranijih godina najčešće ovu priliku i koristili od kraja avgusta, pa nadalje - kaže naš sagovornik.


Mihajlović objašnjava da se sada održavaju samo telefonske sednice Nadzornog odbora Fonda PIO, kao na primer prošle nedelje kada je trebalo potvrditi odluku o isplati penzija u celosti.


Prošle godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je raspisao konkurs posle prvomajskih praznika, a konačne rang-liste objavljene su na oglasnim tablama penzionerskih udruženja, 25. juna. Pravo na ovaj vid državne pomoći ostvarilo je tom prilikom 13.620 korisnika.


Uslovi za besplatnu rehabilitaciju su godinama isti, pa se očekuje da tako bude i ove godine kada se za to steknu uslovi. Oporavak u lečilištima traje 10 dana, a pravo da konkurišu imaju samo oni čiji mesečni penzioni ček nije veći od prosečne penzije u Republici, koja primera radi, sada iznosi 27.750 dinara.


Na konkursu su ravnopravni korisnici invalidskih, starosnih, porodičnih penzija, kao i oni koji su pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da njihov zbir primanja ne prelazi limitirani iznos i da ovu beneficiju nisu koristili u poslednjih pet godina.


Osim smeštaja, koji podrazumeva pun pansion, Fond PIO je snosio i troškove prevoza do lečilišta i nazad, dok se ugovorima sa svakom banjom precizirao obim terapija neophodan svakom korisniku. Iz kase Fonda pokrivaju se i troškovi smeštaja i prevoza za pratioce slepih i dece koja koriste porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život.


OMILjENA MESTA


OKO 460 miliona dinara izdvaja se iz PIO fonda za društveni standard penzionera. Najveći deo tog novca ide na besplatnu rehabilitaciju. Prethodnih godina najstariji su najčešće želeli na oporavak u Vrnjačku Banju, Koviljaču i Kanjižu.