Atipičnom zagađenju vazduha prethodnih dana doprinele su najviše vremenske prilike, izjavio je danas ministar životne sredine Goran Trivan i savetovao građanima da ne izlaze napolje kada je veliko zagađenje, ali i zbog poštovanja mera koje su na snazi usled zaštite od korona virusa.


On je za Tv Prva rekao da podaci koji su prethodnih dana objavljivani na pojedinim sajtovima nisu u potpunosti pouzdani i da, kako je objasnio, daju neke svoje aproksimacije, te da je važno da se građani oslone na podatke Agencije za zaštitu životne sredine.


Protekli dani bili su atipični i ne sećam se da je skoro bilo takve situacije, a uzroci leže u nekoliko stvari, rekao je Trivan i dodao da su tome prvenstveno doprinele vazdušne mase iz Kaspijskog regiona, kao i vetar koji je pogodovao podizanju naročito PM 10 čestica.


Istakao je da su azotni i sumporni oksidi bili u prihvatljivim granicama.


Rezultati globalne mreže za praćenje transporta peska na velike udaljenosti pokazali su da je dominantni doprinos zagađenosti vazduha bio "atipičan transport ogromne količine peska sa udaljenosti više hiljada kilometara sa istoka, saopšteno je prethodhih dana iz Agencije za zaštitu životne sredine.


Navedeno je da je takva situacija bila posledica meteorološke sinoptičke situacije koja je uslovila da vazdušna masa sa istoka prodre duboko u centralnu Evropu kao i njen i zapadni-severozapadni deo.


Trivan je ponovio da nema dileme da je saobraćaj dominatan faktor zagađenja u Srbiji.


"Pozivam građane da prate podatke na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine i resornog ministarstva i da ne izlaze napolje kada je povećano zagađanje. Takođe, imajući u vidu situaciju sa korona virusom, smanjite kontakte, ne izlazite, a svakako ćemo rešavati pitanje zagađenja vazduha u u skladu sa okolnostima“, naveo je ministar.