U Srbiji su zbog epidemije virusa korona na snazi stroge mere ograničenja kretanja, posebno za starije građane kojima je zabranjeno da izlaze iz domova, kako ne bi rizikovali zarazu, koja njih posebno može da košta života.

U ovako teškim uslovima policija ulaže veliki napor da bi održala red na ulcama, posebno za vreme potpune zabrane kretanja, od 20 do 5 časova.

Pročitajte još:
Volonteri u Beogradu NE STAJU: Sve više penzionera zove za pomoć, brinu se za njihove ljubimce, ali i za PILIĆE

Međutim, i našim najstarijim građanima potrebna je pomoć, posebno ako nemaju porodicu u blizini da im donosi lekove i namirnice. Policija zato, pored svojih osnovnih dužnosti, ide od adrese do adrese i snabdeva stare i nemoćne potrepštinama.

Jedan od primera vidimo na snimku MUP-a iz beogradske opštine Rakovica na kom se vidi kako dvoje policajaca sa maskama i rukavicama jednoj baki isporučuju pune cegere iz radnje.

Ispod videa Ministarstva stoji i apel: “Mi smo uvek tu, zbog vas!
Vi zbog sebe i drugih ostanite kod kuće”.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će u narednim danima u svakoj opštini biti formirani kol centri namenjeni starijima od 65 godina kojima je potrebna pomoć, a do njihovog uspostavljanja mogu pozvati broj 192, preko koga će biti upućeni ka kol centrima ili volonterskim službama u svojoj opštini.


- Po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednim danima biti kontakt tačka za sve ljude starije od 65 godina koji se nalaze u izolaciji u svojim domaćinstvima - rekao je Stefanović.


Ministar je objasnio da će preko kol centara, koji će biti formirani, najstariji sugrađani jednim pozivom moći da dobiju volontere koji će im otići u kupovinu, a usluga dostave namirnica biće besplatna.


-Mi ćemo, u saradnji sa drugim državnim institucijama, vrlo brzo imati brojeve telefona kol centara u svim opštinama u Srbiji, na koje će stariji sugrađani moći da se jave kazao je Stefanović. - Do trenutka dok to ne uspostavimo, molim vas da zovete sistem 192 preko koga će vas profesionalci iz redova policije uputiti ili na telefone kol centara koji već postoje u vašoj opštini ili će vas upućivati ka volonterskim centrima koji će funkcionisati u policijskim stanicama ili zgradama opštine.

Ministar je starije sugrađane zamolio za strpljenje, jer se očekuje veliki broj poziva, i istakao da će svi imati apsolutnu pažnju i da će se izaći u susret svima koji budu zvali.


Stefanović je pozvao građane da budu oprezni i da ne nasedaju na različite ponude prevaranata koji žele da im uzmu novac.


- Niste u obavezi, niti bilo kome treba da dajete novac zato što je otišao da vam kupi namirnice i ostale potrepštine. Država Srbija ovo radi za svoje najstarije sugrađane i nemojte, osim novca koji ćete dati za ono što vam je kupljeno, plaćati za usluge donošenja hrane, lekova ili bilo čega drugog. Volonteri, pripadnici policije, vatrogasaci, ljudi iz Crvenog krsta i civilne zaštite i svih drugih koji se u ovo budu uključili biće vam potpuno besplatno na usluzi - poručio je Stefanović.


Ministar se zahvalio svim ljudima koji su ponudili pomoć da, u ovim teškim vremenima, budu na usluzi najstarijim sugrađanima.