Đaci uskliknuli Svetom Savi: U školama širom Srbije obeležena slava

E. V. N.

ponedeljak, 27. 01. 2020. u 20:10

Ђаци ускликнули Светом Сави: У школама широм Србије обележена слава

Slava u OŠ "Drinka Pavlović" Foto Z. Jovanović

Ministar Šarčević najzaslužnijima dodelio prosvetna priznanja

SEČENjEM slavskog kolača i priredbama, u ponedeljak je širom Srbije obeležena školska slava Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. Najboljim učenicima, nastavnicima i institucijama ministar prosvete Mladen Šarčević uručio je 28 Svetosavskih nagrada, za doprinos kvalitetu obrazovanja.

- Svetosavska nagrada jedna je od najlepših, najvažnijih nagrada koju pojedinac ili institucija može da dobije - rekao je ministar. - Čim je vezana za Svetog Savu i Svetosavlje nema ništa dičnije od toga.

Svetosavsku nagradu dobili su vaspitači Vesna Stanimirović, direktor PU "Stonogica" u Sremskoj Mitrovici, i Miloš Zorica, vaspitač u vrtiću "Bajka" na Čukarici. Nagrađena je i OŠ "Vuk Karadžić" u Žitkovcima. Dobitnici nagrade su i Nataša Nikolić Gajić, učiteljica OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" iz Požarevca, i Saša Ristić, nastavnik u OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja. Laureati su i Jelena Ivančić, učenica Matematičke gimnazije, i Uroš Jaćević, učenik Muzičke škole "Vatroslav Lisinski".

Tu su i Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" u Beogradu, Radivoje Stojković, direktor Gimnazije "J. J. Zmaj" u Novom Sadu, Slavoljub Stojadinović, nastavnik Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" iz Velike Plane, i Boris Pejin iz regionalnog centra za talente. Nagrađen je i prof. Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta. Nagradu su dobili i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Mario Cekić, student Filozofskog fakulteta u Nišu, Vojislav Gligorovski, student doktorskih studija u Lozani, prof. Petar Adžić sa Fizičkog fakulteta, Momčilo Pavlović, istoričar, i Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Svečano je bilo u školama širom Srbije. U Beogradu su gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovali svečanim akademijama u Zemunskoj i Trećoj gimnaziji. U Kosovskoj Mitrovici služena je liturgija i održana Svetosavska akademija, na kojoj su o životu i delu Svetog Save govorili episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji su pozvali na jedinstvo i slogu među Srbima.

Svetosavske nagrade dodeljene u Vladi Srbije

PROČITAJTE JOŠ: Savindan u Budimpešti: Ponosni na svoje korene

Savindan je obeležen i na mestu gde je bila rodna kuća Rastka Nemanjića - u zaseoku Miščići, u plodnoj Deževskoj dolini kod Novog Pazara, "kod krsta", kojim je obeleženo to mesto. Prisutni meštani poželeli su još jednom da se u Savinom rodnom selu izgradi kuća koja bi podsećala na svetiteljev rodni dom i primala vernike i putnike namernike.

Svečano je bilo u svim školama Vukovog kraja. Prva škola koja je, pre 31 godinu, obnovila slavljenje Savindana bila je OŠ u Donjoj Badanji na Ceru.

Patrijarh srpski Irinej služio je u ponedeljak ujutru liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Foto Tanjug

SPOMENIK U SPECIJALNOJ BRIGADI

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba VS generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je obeležavanju slave Specijalne brigade VS u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu. U krugu kasarne je otkriven Spomenik Svetom Savi.

- Inspirisana svetosavljem, naša specijalna brigada stasala je u elitnu jedinicu VS, snagu koja gotovo da nema premca među najmodernijim specijalnim jedinicama u svetu - istakao je komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan. On je dodao da Spomenik Svetom Savi, nebeskom zaštitniku pripadnika brigade, brigadu obavezuje da se razvija u duhu svetosavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije