„Genije koji je osvetlio čovečanstvo“: Otkrivena bista Nikoli Tesli u Bratislavi

J.S.

23. 01. 2020. u 16:28

„Геније који је осветлио човечанство“: Откривена биста Николи Тесли у Братислави

Foto: Pokrajinska vlada

Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine,a 2015. je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina koji se koriste i u EU
POKRAJINSKI sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u AP Vojvodini Dragana Milošević u sreduje u auli zdanja Radio-televizije Slovačke u Bratislavi otkrila bistu Nikole Tesle, rad vajara Đorđa Lazića Đapše iz Sremskih Karlovaca.


Zajedno sa resornim pokrajinskim sekretarom, bistu su otkrili direktor Radio-televizije Slovačke Jaroslav Reznik, ambasador Srbije u Republici Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović. Svečanosti su prisustvovali i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović.


Miloševićeva je izjavila da se danas u svetu ime Nikole Tesle izgovara glasno i sa puno poštovanja, što on i te kako zaslužuje.


- Brojna udruženja, studentske i inženjerske organizacije čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke“, rekla je Dragana Milošević u izjavi za medije i dodala da su o njemu napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće teorije, ali da je samo jedna istina - kazala je Miloševićeva.


Ona je istakla da je Tesla bio i ostao veliki naučnik, čovek bez čijih bi izuma celo čovečanstvo teško moglo da živi sa puno komfora i slobode, a da je naša dužnost da u znak zahvalnosti ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi.
Naglašavajući da ima veliku čast i zadovoljstvo što ih je delo velikog Tesle okupilo na ovom mestu, Miloševićeva je u ime Pokrajinske vlade zahvalila Udruženju Srba u Slovačkoj i Srpskom kulturno-informativnom centru,kao inicijatorima, kao i Ambasadi Srbije u Republici Slovačkoj,Ministarstvu kulture Slovačke i Radio-televiziji Slovačke za realizaciju ove inicijative.


U ime Udruženja Srba u Slovačkoj Stane Ribič naglasio je da je Slovačka prepoznala planetarna dostignuća velikog naučnika Nikole Tesle i prihvatila predlog da se bista znamenitog Srbina nađe na značajnom mestu u Bratislavi.


Kako je Ribič naveo, Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine,a 2015. godine je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina koji se koriste i u Evropskoj uniji. Udruženje Srba u Slovačkoj je tokom prethodne decenije mnogo toga uradilo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta - kazao je Ribič i podsetio na uređenje srpskog zarobljeničkog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Velikom Međeru, gde je sahranjeno više od 6.000 Srba.


Obnovljena je i stara srpska crkva i groblje u Trnavi, a oseim postavljanja biste Nikole Tesli do sada su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću u Modri, gradu u kojem su ovi velikani nekada pohađali školu. U njemu je osnovana i biblioteka, koja ima preko 3.000 naslova.- Danas je veliki dan za Srbiju u glavnom gradu prijateljske Slovačke Republike, gde otkrivamo bistu najvećem među najvećim velikanima čovečanstva, srpskom pronalazaču Nikoli Tesli. Ovaj dan ovde, u atrijumu zgrade Radio Televizije Slovačke, ostaće upamćen kao dan kada se odužujemo tom inženjeru elektronike i mašinstva, a ja bih dodao futuristi i vizionaru" - rekao je Gajović i dodao da ,"taj dug, koji svi imamo prema Tesli, nikada u potpunosti nećemo uspeti da odužimo, jer mnogi od njegovih 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja sveta, još uvek se izučavaju, krijući duboko u sebi neslućene tajne, čekajući da se otkriju i budu primenjene".


Državni sekretar se zahvalio organizatorima događaja, autoru biste Đorđu Laziću-Čapši, vajaru iz Sremskih Karlovaca, kao i Srpskom kulturno-informacionom centru u Bratislavi na inicijativi i saradnji sa Udruženjem Srba u Slovačkoj. Gajović je još istakao da će "ta bista krasiti Bratislavu sve dok ona postoji i dok svojom lepotom privlači nas namernike".


VIZIONAR


NA prednjoj strani postamenta na kome je bista piše: "Nikola Tesla 1856-1943". Na levoj strani postamenta je tekst autora Marka Lopušine: "Nikola Tesla, čovek koji je stvorio budućnost čovečanstva. Svetski naučnik, srpskog porekla, pronalazač čija je velika zamisao obrtnog magnetnog polja jedan od najvećih izuma ljudske mašte u istoriji. Genije, koji nam je podario svetlost, električnu i kosmičku energiju. Vizionar planete Zemlje."Program su oplemenili prof. Miodrag Blizanac, etno-pojac iz Novog Sada i orkestar iz Beča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije