Nova puška predstavljena je javnosti na SHOT Show u Las Vegasu prošle godine, a detaljnije smo je razgledali na sajmu u Nirnbergu. Vizuelno, to je repetirka klasične forme i mnogi posetioci bili su ubeđeni da je reč o još jednom klonu poznatog Remingtona Mod. 700, što je uobičajen potez američkih proizvođača. Ali, ta pretpostavka je daleko od realnog stanja stvari.

U matičnoj kući vole da kažu da je Daniel Defence Delta 5 (kako se označava nova puška), projekat "započet od nule". Ipak, on ne donosi suštinski ništa novo, ali predstavlja inteligentan spoj poznatih rešenja za čije prilagođavanje i usklađivanje je utrošeno mnogo truda i sredstava.

Delta 5 je moderna repetirka sa obrto-čepnim zatvaračem i odvojivim okvirom. Kada je uzmete u ruke pruža dobar osećaj zbog umerene mase (4 kg za verziju u kalibru .308 Win) i dobrog balansa, a donošenje u zgib ramena je gladak, prirodan pokret. Cena za tako lako, instiktivno rukovanje i dovođenje u nišansku liniju bio je mukotrpan razvoj kundaka.

Akcija, tj. sanduk i zatvarač, kompletno su izrađeni od nerđajućeg čelika koji je crno finiširan da bi eliminisao odsjaj i time, eventualno, odao položaj strelca. Telo zatvarača je cilindričnog oblika, a glava zatvarača ima tri braveća brega raspoređena pod uglom od 120 stepeni. Ovo rešenje je "prepisano" od finske puške Sako i osim čvrstine bravljenja, dopušta otvaranje pod udobnim uglom zakretanja ručice za samo 60 stepeni.

Od početka zamišljena kao modularna snajperka, Delta 5 se nudi u tri kalibra - .308 Win, 7-08 i 6,5 mm Creedmore.