NA Aerodromu "Nikola Tesla" postavljena je najmodernija termovizijska kamera. Ona, kako je u sredu rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu. Ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, biće smešten u karantin, a zatim prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS.

Tako je postavljanjem termovozijske kamere i pojačanom kontrolom putnika na granicama Srbija preduzela mere zaštite od novog korona virusa, i pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija izdala uputstvo o merama sprečavanja širenja koja je krenula iz Kine.

- Radimo sve što preporučuje SZO, čak i više od toga - rekao je ministar Lončar na beogradskom aerodromu. - Srbija je jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici. I predstavnik SZO u Srbiji rekao je da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih država.

Pročitajte još - Broj zaraženih i mrtvih raste iz sata u sat, ovo treba znati o koronavirusu: Svetska zdravstvena organizacija ima hitan sastanak, nekoliko zemalja preduzele mere

Lončar je rekao da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji i da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

- Ukoliko SZO proglasi koronavirus globalnom pretnjom, potpuno smo spremni - kaže dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". - Već smo imali takva iskustva kada je pretila globalna opasnost od SARS i ebole.

I u Infektivnoj klinici kažu da intenzivno prate razvoj situacije vezane za korona virus i da su u stalnoj vezi sa svim nadležnim institucijama, i spremni da reaguju u skladu sa okolnostima.