U organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora, u Beč otputovalo 400 poljoprivrednika iz Jagodine i oni će u glavnom gradu Austrije boraviti od 23. do 25. decembra”, izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

“Poljoprivrednici će u okolini Beča posetiti nekoliko farmi kako bi videli na koji način rade njihove kolege u jednoj zemlji članici Evropske unije. Videće kako poljoprivrednici u Austriji gaje stoku, telad, junad, steći će neko iskustvo koje će primeniti u Srbiji”, izjavio je Marković. “

U Beč putuje i privredno – politički deo delegacije, koji će posetiti kompaniju “Šibel”, sa kojom je već potpisan ugovor i koja će od 1. do 5. februara u Jagodini početi izgradnju fabrike, sa namerom da u početku zaposli 50, a kasnije 200 radnika”, dodao je Marković.

Marković je istakao da je ove godine, zahvaljujući donatorima, Skupština grada organizovala putovanje u inostranstvo za više od 3.000 ljudi i ocenio da se po tome Jagodina razlikuje od svih gradova u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ: Lončar: Novčane nadoknade za doniranje jajnih ćelija

"Vodili smo u martu 750 studenata u Beč, krajem maja i početkom juna 1.100 penzionera, lekara, prosvetnih radnika, vaspitača i poljoprivrednika u Paraliju, krajem avgusta i početkom septembra 650 građana svih struktura opet u Paraliju, u oktobru smo vodili 350 samohranih roditelja u Beč i sada vodimo 400 poljoprivednika u Beč", podsetio je Marković i dodao da grad to čini već 14 godina. “

 

U taj broj ne ulaze učenici koji završe srednju školu koji letuju u Paraliji i učenici koji završe četvrti i osmi razred osnovne škole koji su do sada letovali u Crnoj Gori, a od naredne godine će i oni letovati u Grčkoj, u Paraliji, kao ni članovi kulturno-umetničkih društava i sportskih ekipa”, istakao je Dragan Marković Palma.

Marković je dodao da su poljoprivrednici, u organizaciji Skupštine grada, do sada išli u Pariz, Minhen, Veronu... Inače, poljoprivrednici Jagodine su prvi osetili i blagodeti putovanja bez viza u zemlje Evropske unije, pre deset godina, kada je 20. decembra 2009. godine njih 120, takođe u organizaciji Skupštine grada Jagodine, otputovalo bez viza u Beč.