DOPISNIK "Večernjih novosti" iz Pariza Goran Čvorović dobitnik je Specijalne nagrade Udruženja novinara Srbije za ekskluzivni intervju sa nobelovcem Peterom Handkeom. Našem kolegi nagradu je u pres centru ovog udruženja uručio Vladimir Radomirović, predsednik UNS.

Čvorović je, kako je rečeno u obrazlozenju, "u svetskim okvirima" bio prvi novinar koji je dobio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade. Bio je i jedini koji ga je pratio iz časa u čas tokom dodele priznanja i jedini koji je preneo utiske nobelovca posle dodele. Iako je ovaj intervju za čitaoce "Novosti" bio očekivan, Čvorović je ovim iznenadio svetsku javnost.

- Hvala vam na nagradi, učinili ste mi veliku čast - rekao je Čvorović. - Zakačio sam se za Handkea radeći svoj posao. I pošto su njegovi govori kratki, nema razloga da i moj bude dug. Ovu nagradu smatram i priznanjem za moju redakciju "Novosti".


PROČITAJTE JOŠ:
Handke za Novosti otkrio istinu o pasošu SRJ i državljanstvu

Udruženje novinara Srbije dodelilo je u subotu novinarske nagrade za 2019. godinu. Među laureatima su fotografkinja Goranka Matić, glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atila Marton, urednik ekonomske rubrike lista "Danas" Aleksandar Milošević, novinar nedeljnika NIN Vuk Z. Cvijić, novinar RTS-a Dalibor Žarić, kolumnista portala "Južne vesti" i "Glasa juga" Dragoslav Petković, ekipa "Sputnjika", novinar TV N1 Adam Santovac.

Specijalna nagrada za publicistiku pripala je Slobodanu Giši Bogunoviću.