Хандке за Новости открио истину о пасошу СРЈ и држављанству

Г. ЧВОРОВИЋ

07. 11. 2019. у 21:02

Хандке за Новости открио истину о пасошу СРЈ и држављанству

Фото Г. Чворовић

Аустријски нобеловац о новим нападима и покушајима омаловажавања

Париз

Од сталног дописника

НЕМАМ југословенско држављанство, само сам добио пасош да бих путовао!

Тим речима одговорио је, ексклузивно за "Новости", нобеловац Петер Хандке на писање онлајн ревије "Интерцепт" на енглеском и португалском језику, у којем се истиче да је Хандке 15. јуна 1999. године добио пасош СРЈ, што се наводи као "нови доказ лојалности" тадашњем режиму Слободана Милошевића.

Истовремено су се у медијима појавили наводи да би Хандке тиме могао да изгуби аустријско држављанство.

- Ко то каже?! - упитао је Хандке, изнервиран најновијим узнемиравањима у тренутку док пише говор за уручивање Нобелове награде 10. децембра у Стокхолму.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Хандке на мети медија због пасоша СРЈ: Нобеловцу документ уручен пре 20 година, угрожено му аустријско држављанство? (ФОТО)

"Интерцепт" између осталог наводи да је Хандке југословенски пасош добио у Амбасади СРЈ у Бечу, као и да није могуће из доступних страница Хандкеовог пасоша да се утврди да ли је такође узео југословенско држављанство заједно уз своје аустријско, али да у пасошу у рубрици националности стоји "Југословен".

Сајт, који је познат по објављивању Сноуденових открића, пише и да добијање пасоша Југославије, као и било које друге земље, није једноставан процес. Истиче се да су само југословенски држављани могли да га добију, осим дипломатског, што са Хандеком није био случај. Али, такође се наглашава да је у то време хиперинфлације и санкција режим могао лако да заобиђе закон и додели му пасош без држављанства.

"Интерцепт" наводи и речи некадашњег портпарола Салцбуршког музичког фестивала Ханса Видриха, од кога је Хандке изнајмљивао кућу и коме је дао бројне предмете, и који се једном распитивао код Хандкеа зашто је узео југословенски пасош. Писац је, како се истиче, рекао да је пасош тражио да као странац не би плаћао скупље хотеле током својих боравака у Србији. "Интерцепт", међутим, пише да за странце нису постојале више цене хотелског смештаја.

Истраживачки сајт подсећа и да је Хандке својевремено истицао да је "његово место у Србији док НАТО криминалци бомбардују", а у вези с његовим пореклом, наводи се и да му је мајка била Словенка.

Наглашава се и да се за постојање пасоша сазнало када је Аустријска национална библиотека 2015. године комплетирала архиву са текстовима и фотографијама у вези с Хандкеовим животом. Међу 16 сличица биле су и две са његовим југословенским пасошем, из Видрихове колекције. "Интерцепт" пише да су оне у међувремену склоњене.

Агенција Танјуг је навела да је Министарство унутрашњих послова Аустрије, према писању бечког дневника "Естерајх", пошто су се појавиле информације да је Хандке 1999. године добио југословенски пасош, покренуло проверу овог случаја.

НАГРАДА НИЈЕ СПОРНА

Ова нова афера је наставак напада на Хандкеа због његовог личног опредељења, у тренутку када му је додељена Нобелова награда за књижевност. У сваком случају, то не доводи у питање награду коју треба да прими 10. децембра. Ни Аустрија се, у сваком случају, неће због тога одрећи свог нобеловца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Novi

07.11.2019. 21:36

Svi oni koji napadaju Xandkea sa prostora Balkana su veliki srbomrsci koji mrze i one koji ne mrze Srbe. Inače su to potomci onih koji su sa oduševljenjem prihvatili Hitlerove fašiste i borili se sa njima. U toku rata 90-tih okrivljivali su Srbe da su fašisti, zajedno sa svojim zapadnim prijateljima, ne govoreći koliko su Srbi stradali od Hitlerovih fašiata i njihovih predaka fašista.

Bice Bolje

07.11.2019. 21:50

Samo vam Milosevic u glavi ni mrtav nemoze da lezi da ga nespominjete sta bi novine bez njega neznam

Marko Vojnović

08.11.2019. 19:56

@Pasoška Kontrola - Ozbiljna provera Austrije. Da li je ozbiljna drzava? Na muci se poznaju junaci. Ili ce se drzati sopstvenog zakona i primeniti ga na svakog, makar on bio nobelovac, ili svako moze u Austriji da radi sta hoce. To se nas mnogo ne tice, ali je zanimljivo za posmatranje.

Др Ивана

22.12.2019. 00:14

“ INTERCEPT” lupeta i laze čiraoce: : stranci jesu plaćali vise i to daleko više cene u hotel lma a ja to znam jer sam srpkinua koja zivi u inostranstvu od 1969. i bilo je vrlo bitno da sam imala Yu-pasoš jer sam u Jugoslaviji kad god sam dolazilla morala da otsedam u hotelu. A to mit je bilo mit guće jer sam hja sa Yu-pasošem plaćala smešne cene u odnosu na strance.