Nema više veličanja danka u krvi i janičarske karijere: Najavljena izrada novih udžbenika, svi će učiti istu istoriju, geografiju i srpski jezik

Lj. B.

petak, 20. 12. 2019. u 14:04

Нема више величања данка у крви и јаничарске каријере: Најављена израда нових уџбеника, сви ће учити исту историју, географију и српски језик

Foto: P. Milošević

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, o propustima u postojećim knjigama i štampanju novih
MINISTARSTVO prosvete i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja započeli su pripremu jedinstvenih udžbenika za nacionalne predmete - istoriju, geografiju i srpski jezik i književnost. To znači da će udžbenici za ove predmete svih izdavači morati da imaju jedinstvene sadržaje.

- Od ove godine u Zavodu postoji i sektor za predmete od nacionalnog značaja, koji se bavi upravo zaštitom i unapređivanjem ishoda i revizijom programa za predmete i teme od nacionalnog značaja. Taj sektor blisko sarađuje sa Republičkim pedagoškim zavodom u Republici Srpskoj, na temama koje možemo nazvati "kanonom" za nacionalni identitet, a to su - ćirilica, Kosovski boj, Sveti Sava, Veliki rat - kaže za "Novosti" dr Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, i najavljuje da će Srbija i Republika Srpska već sledeće godine zajedno uraditi priručnik, a planirane su i obuke nastavnika.

- Ukoliko naredne godine budu obezbeđeni uslovi za ovu ideju, imaćemo već dobrim delom urađene teme od nacionalnog značaja - ističe Grušanović.

PROČITAJTE JOŠ - Danak u krvi prikazan kao prilika za napredovanje: Skandalozan sadržaj udžbenika istorije za sedmake

NEMA MAGIČNE PALICE PISANjE programa je ozbiljan i složen posao, i on se ne može tumačiti samo kroz teme ili dela koje su dodate ili izostavljene u nekom razredu, već kao celokupan korpus znanja. Obrazovanje se ne može preko noći reformisati, ne postoji magična palica koja će sve nastavnike i sve škole učiniti baš onakvim kako svako očekuje.

Komentarišući skandal sa udžbenikom istorije u kom se veliča danak u krvi i odgovarajući na pitanje ko je kriv za ovako grube propuste, naš sagovornik pojašnjava da je reč o udžbeniku iz 2011. godine iz kog buduće generacije neće učiti, jer je u toku pregled i odboravanje novih udžbenika.

Kako bi se izbegle greške u tim novim udžbenicima za treći i sedmi razred, Grušanović ističe da u ovom trenutku veliki broj njegovih kolega detaljno pregleda nove udžbenike, kako bi bili što kvalitetniji.

- Ipak, ukoliko se, i pored svega, greške pojave, ne bi bilo prvi put da se udžbenik povuče iz upotrebe. I za to postoji procedura - navodi Grušanović. - Od toga ne treba praviti senzaciju, ako želimo stvarno da obrazovanje bude bolje. Grešaka će uvek biti, niko nije bezgrešan i najlakše je tražiti i osuđivati. Meni je važna namera i trud ljudi koji su u komisijama da stvarno urade svoj posao valjano. Ukoliko se i posle silnih gledanja potkradu greške, uvek se mogu ispraviti, a i udžbenici povući iz upotrebe.

Zlatko Grušanović Foto P. Milošević

Na kritike da je iz udžbenika izostavljeno mnogo važnih stvari, da su nacionalne teme skrajnute, da su udžbenici loše napisani, Grušanović kaže da pre svega treba shvatiti da reforma obrazovanja predstavlja pomeranje težišta sa programa na ishode:

PROČITAJTE JOŠ - Iz lektire izbačen "Jazavac" Petra Kočića, a ubačen Cecin "Grom", programi ostadoše bez rodoljubivih pesama i narodnih bajki, učimo iskrivljenu istoriju: Kroz udžbenike guše đacima ljubav prema otadžbini!

- Težište se stavlja na funkcionalno znanje. Nastavnik planira ishod, umesto "prelaženje" gradiva. Imamo više nego jasne ishode (i teme) vezane za nacionalni identitet, eto u pomenutom sedmom razredu postoji ishod koji propisuje "da će učenik na kraju godine biti u stanju da prepozna nacionalne vrednosti i neguje kulturno-istorijsku baštinu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Brana Mitrović - FLOYD

20.12.2019. 14:21

Dakle, naša deca će učiti o kosovskom boju i tzv. kosovskom zavetu ali će zato "naši" vajni političari to isto gaziti i sa cinizmom omalovažavati !?!? Definitivno smo zemlja tuge i apsurda na svakom koraku.

Brana Mitrović - FLOYD

20.12.2019. 14:25

Zanima me da li će naša deca iz Istorije i dalje učiti tzv. "naseljavanje Slovena u 6 i 7 veku" ili je i na tom polju nazad proradio elementarni razum ???

драгана

20.12.2019. 19:21

@Poskok - Ni za tim nema potrebe.Mora se brižljivo pregledati šta uče naša deca i čemu su izložena.

Niko

20.12.2019. 14:44

Mene zanima istorija od 1900 do 2000,hoce li se pisati ralne cinjenice.. O kralju sto je pobegao preko bare... Sa narodnim zlatem...kvislinskim ljudima.. Ante pavelicu... Ratku mladicu itd

друг Чабор

20.12.2019. 14:46

тешко ономе коме хрвати пишу уџбенике!

NATO u BLATO

20.12.2019. 14:57

Konačno, a posebnu pažnju treba posvetiti genocidu nad Srbima u NDH, kao i genocidu nad Srbima i drugim hrišćanima u vreme otomanske okupacije u čemu su ponajviše učestvovali i balkanski muslimani, prvenstveno ovi iz Bosne čak više negoli Turci i muslimani iz Azije. Takođe iz udžbenika treba izbaciti i austro-ugarsku propagandu o doseljavanju Srba na Balkan, jer se danas jako dobro i pouzdano zna da su Srbi starosedeoci na Balkanu i da su narod najstariji.

Ivan Zgrozeni

20.12.2019. 15:03

Dosta sa lazima o 500 godina pod Turcima. Nakon Kosovske bitke srpske despotovine su i dalje postojale. Despot Djuradj Brankovic je imao posede u Sremu, Backoj, Banatu... pocetkom XV veka gradi Smederevsku tvrdjavu. Pocetkom XVIII veka Austrija okupira Srbiju do Skoplja i kada je primorana da se povuce POZIVA Srbe da se presele kod svojih rodjaka s druge strane Save i Dunava. Vec pocetkom devetnaestog veka pocinje Srpska revolucija (po Rankeu) I i II srpski ustanak. Gde je tu pet vekova. Saberit

LISACFOX

20.12.2019. 15:06

Kada prestanu hrvati da nam pišu udžbenike, možda ćemo i početi da učimo decu pravim vrednostima(u školi naravno).

Бурек

20.12.2019. 15:14

Радите само свој посао и оваквих и њима сличних пропуста неће бити.

Sumadinac

20.12.2019. 15:22

Kasno Marko na Kosovo stiže. Ko je uopšte dozvolio da se ovakvi udžbenici nadju po školama i u prodaji?

драгана

20.12.2019. 19:18

@Sumadinac - Najveći krivci su domaći izdajnici koji su ustvari sitni profiteri.

Милош Марић

20.12.2019. 15:30

Ја не да не верујем да ће ово бити истерано до краја. Ово личи на мазање очију народу, јер је ова тема постала актуелна, а ово никада није смело да се деси. Сам овај човек каже: Уколико наредне године буду обезбеђени услови за ову идеју, имаћемо већ добрим делом урађене теме од националног значаја - истиче Грушановић. Јел вам то личи на решеност?

Nastavnica

20.12.2019. 19:55

Mnogo toga ima pogrešnog u udzbenicima za sve razrede. Izbacite Cecine stihove iz udzbenika za pocetak.