Pošta izdaje prigodnu marku povodom 75 godina od osnivanja Filmskih novosti

Beta

18. 10. 2019. u 23:33

Pošte Srbije će 21. oktobra pustiti u opticaj filatelističko izdanje prigodnih poštanskih maraka - 75 godina od osnivanja ustanove "Filmske novosti"

Пошта издаје пригодну марку поводом 75 година од оснивања Филмских новости

Foto promo

Javno preduzeće Pošte Srbije najavilo je danas da će izdati prigodnu poštansku marku povodom 75 godina od formiranja ustanove Filmske novosti, koja je osnovana 20. oktobra 1944. godine, na dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, naredbom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.


Povodom tog jubileja, Pošte Srbije će 21. oktobra pustiti u opticaj filatelističko izdanje prigodnih poštanskih maraka - 75 godina od osnivanja ustanove "Filmske novosti".


Kako se podseća, od osnivanja do 1989. godine snimljeno je više od 15 miliona metara filmske trake o političkim, ekonomskim i kulturnim dešavanjima sa prostora bivše Jugoslavije i drugim značajnim događajima."Razne političke konferencije i posete stranih državnika - Kenedija, Kraljice Elizabete II, Hajle Selasija, Nasera, pozorišne premijere, filmski festivali, posete poznatih umetnika - Orsona Velsa, Alfreda Hičkoka, Elizabete Tejlor, Lorensa Olivijea, Ričarda Bartona, Vivijan Li i mnogih drugih, čine samo deo onoga što čuvaju Filmske novosti, koje danas predstavljaju filmski arhiv pri Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, u sektoru za zaštitu kulturnog nasleđa", navodi se.


Emisija 75 godina od osnivanja ustanove Filmske novosti sadrži poštansku marku u šalterskim tabacima u nominalnoj vrednosti od 27 dinara, prigodan koverat i žig.


"Motivi na ovom izdanju su istaknute ličnosti iz filmskih, političkih i kulturnih dešavanja u svetu i kod nas. Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju Vladimira Tomčića, direktora ustanove Filmske novosti, a grafička obrada izdanja delo je akademske slikarke Anamari Banjac, kreatorke poštanskih maraka u Pošti Srbije", dodaje se u saopštenju Pošta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije