ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ СВЕДОКА: Видео сам како Харадинај ликвидира српског полицајца

Милутин СЕКУЛОВИЋ

26. 08. 2019. у 11:05

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ СВЕДОКА: Видео сам како Харадинај ликвидира српског полицајца

Потресно: Рам Јолај / Фото М. Секуловић

Драматична исповест Рама Јолаја, пореклом из Глођана крај Ђаковице, првог комшије ратног злочинца: Пред мојим очима убио полицајца Отовића, па ми отео оца и сина. У Глођане и на Космет никад нисам смео да се вратим

Знам ко ми је отео оца и сина, то су људи Рамуша Харадинаја - потврдио је "Новостима" старина Рам Јолај, пореклом из села Глођане на КиМ, који је донедавно живео у Беранама, међу прогнаницима са Космета.

Раније је, у Глођанима, селу крај Ђаковице, био први сусед Харадинаја, озлоглашеног метохијског господара смрти у униформи ОВК.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАРАДИНАЈ ПРОЗВАО БИВШЕ ОВК САБОРЦЕ ДА СУ "ПРОПЕВАЛИ": Рамуш сведоцима црта мету

- Рамушова породица је дошла у Глођане. Продали смо им плац на коме су саградили кућу. Мој син је одрастао заједно са Рамушом - започиње своју исповест Јолај. - А онда, када је, 24. марта 1998, после злочина над Србима, командир полицијске станице у Рзнићу Миодраг Отовић са још једним колегом дошао да ухапси Харадинаја, а овај је, са својима, излетео из куће и запуцао на полицајце. Отовић је убијен. Био је то први већи сукоб шиптарских терориста са државом.

Јолајеви су све видели. И због тога је почео њихов прогон. Рамови отац Бинак Јолај и син Мухарем су отети. Отет је и други Рамов син, али је некако успео да умакне.

- Тражили су га, као и мене, да нас одведу, али смо се скривали месец дана по шумама, а онда се докопали Берана. Тамо сам се предао вери и као дервиш тражио мир и опроштај за злочинце, бринући о снахи и шесторо деце сина Мухарема. У Глођане и на Космет никад нисам смео да се вратим... - сведочи за "Новости" Рам Јолај.

Још пре петнаест година репортеру "Новости" је у Беранама испричао своју трагичну причу, а онда је стигао и позив из Хага. Један је од ретких сведока који је, посредством видео-линка, пре равно 12 година, изнео конкретне доказе против Рамуша Харадинаја. Остали сведоци су побијени.

Сахрана полицајца Миодрага Отовића којег је убио Рамуш Харадинај


Јолај и данас остаје при свему што је рекао и спреман је, каже, да сведочење понови. Својим очима је, наглашава, сведочио Харадинајевом злочину:

- Видео сам Отовића како пада, био сам удаљен педесетак метара. Рамуш је потом побегао.

Рам Јолај никада није сазнао ништа о судбини сина и оца. Према поузданим подацима, два члана фамилије Јолај су одведена у логор у Пискотама код Ђаковице, где су прошле године у масовној гробници "Бункер" пронађени посмртни остаци педесетак Срба. Међу њима и петочлане породице Шутаковић из Ђаковице, главе фамилије Недељка, супруге Даре и синова Радомана, Александра и Ђорђа... У току су ДНК анализе осталих посмртних остатака, па није искључено да међу њима буду и Бинак и Мухарем Јолај.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОКАЗИ ЗА БРУТАЛНА УБИСТВА И МУЧЕЊА: Србија уступила Хагу нову документацију против Харадинаја

УБИЈЕН ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

У НАСЕЉУ Риверсајд у Беранама годинама је боравио и заштићени сведок Хашког трибунала Кујтим Бериша (32). Био је под појачаном пажњом полиције. Када је кренуо пут Подгорице, у фебруару 2007. године, настрадао је када га је ударио џип.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ljube

26.08.2019. 17:48

Ako buducnost Srbije ,omladina zzakaze u osveti ,i ako bude slusala naseg Ministra Vulina ,da se niko ne plasi Srbije i Srba ,postacete jeftina radna snaga u zapadnim drzavama ,njima podariti svoje naslednike ,a Srbija ce biti jos manja i manja ....kao sto smo prodani i ostavljeni devedesetih ,mnogi Srbi koji su sa izdati .

Ljube

26.08.2019. 19:33

Hvala na objavljenom komentaru ,pozdrav iz daleke Kanade ,gde trunemo ko zadnja stoka ...neko ce reci sto se ne vratimo , probajte i saznacete sta znaci kad si jednom ostavljen i odes od majke .?! Majke Srbije .

Pera

26.08.2019. 19:48

A što, ova junačina je pobegla posle mučkog ubistva policajca na dužnosti iz zasede. To je taj veliki idol svih šipaca oličenje kakvi su svi oni. Približava se dan kada će oni polako nazad u šipniju. Niko ih neće terati, oni znaju da će taj dan doći i da će nazad tamo odakle su došli na