Vulin: Pripadnici Vojske Srbije dobri stručnjaci i ljudi

Tanjug

ponedeljak, 26. 08. 2019. u 14:57

Вулин: Припадници Војске Србије добри стручњаци и људи

Foto Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba vojske general Milan Mojsilović organizovali su danas svečani prijem za pripadnike Vojske Srbije koji su osvojili nagrade na Međunarodnim vojnim igrama 2019.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba vojske general Milan Mojsilović organizovali su danas svečani prijem za pripadnike Vojske Srbije koji su osvojili nagrade na Međunarodnim vojnim igrama 2019. u Ruskoj Federaciji i Belorusiji u disciplinama Vojni reli i Snajperska granica.

Oni su Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba čestitali učesnicima ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara postignute uspehe i što su osvetlali obraz srpske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Želim da vam zahvalim, jer ste nam osvetlali obraz. Zahvaljujem vam, pre svega, kao ljudima, što ste nas tako reprezentovali i tako čuvali našu zastavu", poručio je Vulin dodajući da je najvažnije to što su se svi vratili živi i zdravi i da naša ekipa nije tokom takmičenja napravila niti jedan propust.

PROČITAJTE JOŠ - MEĐUNARODNE VOJNE IGRE: Srbin najbolji snajperista

Ministar je, takođe, dodao da je u razgovorima sa svojim kolegama, ministrima odbrane Ruske Federacije i Belorusije, tokom takmičenja, o pripadnicima Vojske Srbije mogao da čuje samo reči hvale, uz ocenu da su izvanredni kao stručnjaci, profesionalci, ali i kao ljudi.

Srpski vojnik uvek ide na pobedu, poručio je ministar odbrane, naglasivši da će Vojska Srbije nastaviti da učestvuje na Međunarodnim vojnim igrama u tim disciplinama i naredne godine.

PROČITAJTE JOŠ - VOJNE IGRE U RUSIJI: Naši tenkisti na pragu polufinala (VIDEO)

Međunarodne vojne igre 2019, pete po redu, održane su na 21 poligonu u 10 zemalja, uz više od 5.000 učesnika, okupljenih u 223 ekipe iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

U ime učesnika Međunarodnih vojnih igara, obratio se vođa delegacije ekipe "Vojni reli" pukovnik Željko Ranković koji je ukazao na izazove sa kojima su se naši vozači susretali, ali i na značaj tog iskustva za pripadnike naše vojske.

"Na osnovu rezultata, podelili smo treće mesto sa Belorusijom, sa vremenom 3 sata 53 minuta i 58 sekundi, ostvarivši u sekundu isti rezultat. Prosečna brzina po terenu bila je 59 kilometara na čas, ali smo videli da iza sebe možemo da ostavimo Uzbekistan, koji je prošle godine bio treći i Belorusiju, ekipe koje imaju svoju opremu i vozila na kojima su se takmičili. Zadovoljni smo, jer, iako prvi put učestvujemo, uspeli smo da se popnemo na pobedničko postolje kao treće plasirani", naglasio je pukovnik Ranković.


On je, u ime ekipe, zahvalio ministru Vulinu, Minstarstvu odbrane i Vojsci Srbije, što su vojnim vozačima omogućili da učestvuju na tom prestižnom takmičenju, jer je to bila prilika da se odmere snage sa brojnijim armijama, ali i da se vrate puni samopouzdanja zbog saznanja da srpski vojnik ne treba da se pomakne nikome kada su veštine i znanja u pitanju.

Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 3. do 17. avgusta, pripadnici Vojske Srbije branili su u tri discipline - Tenkovski biatlon, Vojni reli u Ruskoj Federaciji i Snajperska granica u Belorusiji.

Osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje u konkurenciji mešovitih snajperskih parova sa kolegom iz Oružanih snaga Uzbekistana, najbolji rezultat ostvario je desetar Ivan Obrenović, pripadnik Specijalne brigade Vojske Srbije.

Vest o njegovom uspehu brzo je stigla do Srbije, a medalju je desetaru Obrenoviću na pobedničkom postolju u Belorusiji uručio lično ministar Vulin.

Govoreći o utiscima sa takmičenja, on ističe da mu taj uspeh mnogo znači.

"Konkurencija je bila veoma jaka, jer je reč o velikim svetskim silama, mnogoljudnijim od naše zemlje, pa imaju veće mogućnosti izbora snajperista. Izborili smo se za prvo mesto i moj timski kolega je bio na vrhunskom nivou i vrstan strelac", rekao je Obrenović.

Dodaje da će mu iskustvo sa tog takmičenja mnogo značiti, jer se na taj način podiže nivo osposobljenosti, ali i upoznaju druge zemlje i razmenjuju iskustva.

Značajan rezultat ostvarila je i ekipa Vojske Srbije na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, podelivši treće mesto sa ekipom Belorusije, iza Kine i pobedničke Ruske Federacije.

Među vozačima koji su zaslužni za taj rezultat je i desetar Dragan Rašković, iz kraljevačkog Bataljona za obuku saobraćajne službe.

"Kada je reč o izazovima, to su pre svega bila vozila, jer se nismo sretali sa njima ranije, a i uslovi za vožnju su nam bili novina i značajno drugačiji u odnosu na način kako mi vozimo ovde. Teren je mnogo drugačiji u odnosu na naš teren ovde. Tek nakon prve trke, sagledali smo sve uslove, a kako smo koju trku posle vozili, sve nam je lakše bilo, naglašava desetar Rašković.

On je dodao da je, iako nije bilo lako, učešće na Međunarodnim vojnim igrama lepo iskustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije