Polena nikad više, alergija kosi redom

Aleksandra VASIĆ

26. 08. 2019. u 14:02

Полена никад више, алергија коси редом

Košenje pomaže samo ako se primenjuje pet meseci pre cvetanja / Foto P. Milošević

Površine pod ambrozijom šire se ubrzano i ugrožavaju zdravlje. Najviše vrednosti zabeležene u Vojvodini. Spas su padavine. Samo je pitanje momenta kada suzenje oka može da pređe u opasno gušenje

KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu juče je dostigla zabrinjavajuće visoke vrednosti, a do 10. septembra još alarmantnije će se povećavati. Iz Agencije za zaštitu životne sredine upozoravaju da se alergen širi velikom brzinom po svim krajevima Srbije, zbog čega je neophodna državna strategija za rešenje ovog problema.

Ambrozija se poslednjih godina otkriva čak i na područjima na kojima je do sada nije bilo, kao što su gradovi na krajnjem jugu zemlje.

- Biljka se ekstremno brzo prilagodila našem podneblju - kaže, za "Novosti", Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - To su nepregledna polja, hiljade i hiljade hektara. Najviše vrednosti zabeležene su u Vojvodini, dok granične vrednosti nisu pređene jedino u Vranju, Čačku i na Zlatiboru.


PROČITAJTE JOŠ:
Više mesta za pacijente u "Tiršovoj 2"

Jedino što u ovom momentu može da zaustavi širenje ambrozije jeste velika količina kiše, koja bi trebalo da pada nekoliko dana zaredom.

- Košenje sada više nema nikakvog efekta, jer kada započne cvetanje polen se na ovaj način još više raspršuje - kaže Mirjana Mitrović. - Takve mere treba da se primenjuju četiri do pet meseci pre cvetanja, što znači, već u aprilu.

Dugoročno rešenje bilo bi formiranje državne strategije, koja puno košta, ali je jedini mogući način uništenja ove biljke.

- Važna je primena zakonske regulative i inspekciju na terenu, koja će da kontroliše kako protiče uništavanje korova - kaže naša sagovornica. - Taj plan mora da se primenjuje sledećih 10 godina kako bi se postigao rezultat.

Sa širenjem polena biljke povećava se i broj ljudi koji pate od alergije i imaju ozbiljne tegobe. Pulmolog dr Tatjana Radosavljevljević kaže, za "Novosti", da svaki simptom treba shvatiti ozbiljno, jer je pitanje momenta kada suzenje oka može da pređe u gušenje.

Foto Tanjug


- To je jedan od najagresivnijih alergena, koji može ozbiljno da ošteti sluzokožu - kaže dr Tatjana Radosavljević. - Sve češće se dešava da osoba postane alergična sa 40 ili 50 godina, a da nikada pre toga nije imala problema. Tipični simptomi su suzenje očiju, svrab kože, nosa, grla, zapušen nos, učestalo kijanje, kašalj, umor i malaksalost. Preparatima i medikamentima ova alergija, nažalost, ne može da se izleči, već samo da se umanje tegobe i olakša disanje.

Kako bi se osobe alergične na ambroziju zaštitile potrebno je da ne izlaze napolje u prepodnevnim satima i drže prozore zatvorene u prepodnevnim satima, kada je koncentracija polena najveća. Takođe, ukoliko se radi napolju, treba koristiti zaštitnu opremu, tuširati se više puta dnevno, menjati odeću kako bi se otklonio polen i ne sušiti veš napolju.


PROČITAJTE JOŠ:
Ipak će sagraditi "Skadar na Bojani"

UNOS I KROZ VOĆE

POLEN ambrozije može da se unese u telo i kroz voće i povrće, upozoravaju lekari.

- Glavobolja, proliv i upala mokraćne bešike samo su neki od simptoma alergije na ambroziju, za koje se ne zna mnogo - kaže dr Tatjana Radosavljević. - Tegobe su često slične kao kod crevnog virusa, dok je zapravo u pitanju ambrozija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vlade

26.08.2019. 16:15

ZBOG ČEGA PLAĆAMO KOMUNALNE USLUGE AKO TO NEĆE NIKO DA UNIŠTAVA.PNW DVORIŠTHJMA NEMA AMBROZIJE SAMO NJ JAVNIM POVRŠINAMA.

Pokosi država

27.08.2019. 19:27

@Vlade - i ispostavi račun vlasniku... kao i svuda u normalnom svetu. Ali, Srbistan je ovo...

драгана

26.08.2019. 22:11

Zdravlje nema cenu.Odgovorno i hitno da se pristupi rešavanju problema.

Srdjan

26.08.2019. 22:38

ja umirem danima, sreca, pa sam pobegao na more... drugo resenje nemam vec godinama.... samo bezanje iz vojvodine kad krene cvetanje... ili grcka, ili republika srpska :)

Rotkvarija

27.08.2019. 18:01

@Srdjan - Diprophos.Kortikosteroid, miran 3-4 nedelje.Može i da se ponovi.

Kortikosteroidi

27.08.2019. 19:26

@Srdjan - pa još toliko dugo da se piju... a, niste vi normalni...