PLASMAN Univerziteta u Beogradu na ovogodišnjoj Šangajskoj listi između 401. i 500. mesta je realna pozicija, smatra prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar za nauku u Ministarstva prosvete. Za bolji plasman prethodnih godina, podseća Popović, bila su zaslužna dva matematičara, profesori u penziji Stojan Radenović i Zoran Kadelburg, koji su bili na listi 100 najcitiranijih istraživača u svetu.

Pročitajte još: Univerzitet u Beogradu pao za sto mesta

- Zahvaljujući uspehu dvojice kolega napravila se bolja slika UB od onoga što je stvarno realno - rekao je Popović i dodao da se prof. Kadelburg više ne nalazi na listi najcitiranijih, a da je prof. Radenovića angažovao Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji.

Pojašnjava da druge države imaju budžete samo za te namene.

- Mora da se promeni sistem organizacije rada nauke, ne mogu svi istraživači da prođu na pozivima. Novac se razliva na veliki broj ljudi, a ne nagrađuju se oni koji su najbolji. Zato smo formirali Fond za nauku i usvojili novi Zakon o nauci - naveo je Popović za Tanjug.

Pročitajte još: Nema profesora za "večite"

Smatra da je potreban i novi zakon o finansiranju visokog obrazovanja, jer ništa nije menjano poslednjih 20 godina. Na tome će raditi Ministarstvo prosvete zajedno sa univerzitetima.