USVAJANjEM novog Zakona o nauci menja se i način finansiranja istraživanja. Budžetski novac za projekte dobijaće samo najbolji, a ne svi kao do sada. O raspodeli sredstava za naučna istraživanja odlučuje Fond za nauku, a prvi na testu su mladi naučnici, za koje je Fond raspisao Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS).

Interesovanje je ogromno, ali ima i mnogo nedoumica koje mladi nisu mogli da reše. U tome im pomaže Fond organizujući radionice, koje su izuzetno posećene.

- Ovakav program se prvi put realizuje u Srbiji i otvoren je do 2. septembra. Prijave iz ovog pilot-programa pomoći će nam da sagledamo koje su oblasti nauke najzastupljenije - kaže, za "Novosti", v. d. direktora Fonda Milica Đurić Jovičić.

Međutim, naučnici imaju primedbe da je rok za prijavu kratak, da im se niko ne javlja na telefone, ne odgovara na mejlove, te da su skoro mesec dana izgubili na informisanje, od ukupno dva koliko imaju za pripremu projekta.

- Dobijamo veliki broj pitanja putem mejla, na osnovu kojih smo na našem sajtu objavili najčešće postavljana pitanja i odgovore na njih - kaže Milica Đurić Jovičić. - Na pitanja o konkretnim slučajevima odgovaramo individualno, isključivo mejlom, kako ne bi bilo nesporazuma. Mnogo pitanja je povezano sa institucionalnim finansiranjem koje tek treba da počne.

Poziv se zatvara 2. septembra i rok neće biti produžen, jer, kaže naša sagovornica, vremenska linija je planirana u skladu sa brojnim faktorima, uključujući pripremu i otvaranje novih poziva.

- Predstavnici fakulteta i instituta su nas, zbog finansija i administracije, zamolili da program počne sa realizacijom pre završetka godine, tako da prostora za produžetak nema. Pored toga, izuzetno nam je stalo da imamo kvalitetan proces evaluacije, koji je nemoguće skratiti, i to je još jedan od razloga - kaže ona.

PROČITAJTE JOŠ - Plate sigurne svim naučnicima

Naučnici koji ne budu aplicirali za PROMIS, imaće priliku da konkurišu za Program "Ideje" koji će biti raspisan do kraja godine.

PROGRAM ZA DOKTORANDE FOND već planira programe i budžet za 2020. godinu. - Jedan od programa će biti i "Razvoj", koji će biti raspisan nakon završetka nacionalnog plana "Pametne specijalizacije" i "Industrijske strategije". Takođe, bitan program koji se planira za 2020. je i "Program namenjen studentima doktorskih studija" - kaže direktorka Fonda za nauku.

Jedno od bitnih pitanja je i ocenjivanje pristiglih radova i formiranje komisija koje će odlučivati koji rad zadovoljava kriterijum izvrsnosti. Naša sagovornica navodi da su oni u kontaktu sa fondovima, naučnim institucijama i ministarstvima u drugim zemljama, kako bi baza recenzenata koju stvaraju bila što kvalitetnija. Poziv za recenzente je otvoren do 23. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ - Šest miliona evra za projekte mladih istraživača

Na pitanje šta će se dogoditi sa naučnicima čiji projekti ne prođu na konkursu, a nemaju stalne prihode, ona kaže:

- Zadatak Fonda je da obezbedi sredstva za naučnoistraživački rad, ne samo iz budžeta Srbije, nego i iz drugih izvora. Da bismo privukli dodatna sredstva, potrebno je da imamo kvalitetne programe i predloge projekata koji nude izvrsnost i inovativnost naučnog rada. Ono što će se promeniti u odnosu na dosadašnje naučne konkurse u Srbiji je prolaznost projekata. Oni koji ne budu podržani u okviru programa, moći će da poboljšaju svoj predlog projekta i konkurišu u sledećem pozivu.