Plate sigurne svim naučnicima

V. N.

sreda, 17. 07. 2019. u 10:05

Плате сигурне свим научницима

Foto P. Milošević

Primenom dvaju zakona o nauci rešeni višegodišnji problemi u ovoj oblasti. Novac će morati da opravdaju rezulatima koji će biti stručno utvrđivani

USVAJANjEM Zakona o Fondu za nauku i Zakona o nauci i istraživanjima učinjena su dva ključna koraka u reformi ove oblasti. Iz Vlade poručuju da su rešili i jedan od najvažnijih problema koji je opterećivao mlade istraživače - a to su njihove plate.

Pročitajte još: Plate naučnika sigurne

- Ovim zakonom se rešava institucionalno finansiranje istraživača, da ne zavise više od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne. I to je već dugo zahtev naučne zajednice - kaže za naš list prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Institucionalno finansiranje ne znači da će istraživači dobijati sredstva, a da za njih neće morati da ostvaruju rezultate. Biće definisano šta se očekuje kao rezultat institucionalnog finansiranja.

Popović najavljuje da će matični naučni odbori odobravati i evaluirati programe institucionalnog finansiranja.

Pročitajte još: Šest miliona evra za projekte mladih istraživača

- Takođe, kroz programe koje finansira Ministarstvo će se finansirati i istraživači sa fakulteta koji nisu u nastavi, kao i troškovi istraživanja za univerzitete i fakultete - ističe naš sagovornik. - Istraživači u institutima će imati fiksnu platu u funkciji naučnog zvanja, ali će se na osnovu svojih rezultata i kroz projekte Fonda za nauku boriti za dodatna sredstva.

Naš sagovornik dodaje da je stvoren i zakonski okvir za osnivanje novih instituta i kao primer navodi Institut za informacione tehnologije u Kragujevcu, koji je osnovan pre mesec dana. Otvorena je i mogućnost da se deo instituta bavi i poslovima važnim za državu, jer su neki od njih zato i osnovani. On ističe i da je rešeno i naučno angažovanje doktoranada i dodaje da je za proteklih godinu dana na projekte primljeno više od 1.150 mladih istraživača.

Prof. dr Vladimir Popović najavio bolje uslove za doktorande

POZIV ZA MLADE ISTRAŽIVAČE

PRVI poziv za izuzetne projekte mladih istraživača je već raspisan i otvoren je do 2. septembra - kaže Popović. - Do kraja godine će biti još poziva preko Fonda za nauku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)