Đaci pali na Kosovskom boju

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 06. 2019. u 10:15

Ђаци пали на Косовском боју

Polaganje male mature iz srpskog jezika Foto I. Marinković

Mali maturanti danas polagali test iz srpskog jezika, a u utorak proveravaju znanje iz matematike

"KAKVU funkciju u oblikovanju Lazarevog lika imaju Miličine reči o srpskoj vlasteli u Kosovskom boju?" Ovo je najteže pitanje na koje su danas osmaci odgovarali na testu iz srpskog jezika. Muke je mnogima zadalo i pitanje koje se odnosilo na Savu Mrkalja.

Ipak, maturanti u OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu kažu da test iz srpskog jezika nije bio težak, ali im je najviše muka zadalo 20. pitanje sa odlomkom iz "Boja na Kosovu" Ljubomira Simovića. Oni, inače, kao najveću zamerku navode da su pojedina pitanja nejasna i nerazumljiva.

Da je test iz srpskog jezika bio teži nego prethodnih godina potvrđuju i mnogi nastavnici.

PROČITAJTE JOŠ: U ponedeljak mala matura, tri ispita u tri dana

- Pitanje o "Boju na Kosovu", na koje je vrlo malo đaka odgovorilo tačno, bilo je preteško za njihov uzrast - kaže nastavnica iz jedne beogradske škole. - Nama je veliki problem bio da ocenimo taj zadatak, jer su deca odgovarala delimično tačno i nismo znali kako da tretiramo njihove odgovore.

REZULTATI 27. JUNA PRELIMINARNI rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, dok će 22. i 24. juna nezadovoljni maturanti podnositi žalbe. Konačni rezultati biće objavljeni 27. juna, potom sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učenici činiti u svojim matičnim školama. Raspored po školama biće objavljen 7. jula, a 8. i 9. jula planiran je upis u srednje škole, a izuzetak su baletske i muzičke škole.

Ona dodaje da bi deci bilo blisko da opišu lik kneza Lazara, ali im zahtev na testu bio pretežak. Mnogi su, kaže, "zapeli" i kod Ane Frank i "Jablanove mobe".

Inače, na testu iz srpskog, kojim je počela mala matura za osmake, bilo je ukupno 20 zadataka, iz tri nivoa znanja - osnovnog, srednjeg i naprednog. Danas mali maturanti polažu test iz matematike, a sutra kombinovani test (fizika, hemija, istorija, geografija i biologija).

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova. Završni ispit polaže 69.595 učenika.

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković prisustvovala je završnom ispitu u OŠ "Veljko Dugošević" u Beogradu, gde je učenicima poželela da urade test najbolje što mogu i da upišu željene škole.


ANKETA: UČENICI OŠ "DRINKA PAVLOVIĆ" U BEOGRADU O TESTU

UROŠ VELIMIROVIĆ

Test je bio lak. Iz pravopisa je jedno pitanje bilo malo nejasno, a iz lektire smo imali "Dnevnik Ane Frank", "Boj na Kosovu", pitanja o Savi Mrkalju i Jovi Jovanoviću Zmaju. Srpski volim više od matematike i očekujem 11 ili 12 bodova.

ALEKSANDAR MIČETA

Nije bilo teško. Jedini problem je što su pitanja nejasno postavljena. Ovaj test je pitanje života i smrti, od njega zavisi da li ćemo upisati željenu školu, pa smo pod stresom, a ja želim da upišem Prvu gimnaziju.

PETRA LUKIĆ JOVIĆ

Test iz srpskog bio je lak, samo su neka pitanja bila loše formulisana, kao ono koje se odnosilo na "Boj na Kosovu". Sa ostalim nisam imala problem, a nadam se da ću osvojiti veliki broj bodova.

NENA LAZAREVIĆ

Dosta zadataka je bilo na zaokruživanje i nije bilo teško. Ovaj test je bio lakši nego probni. Nadam se da ću osvojiti dosta poena i da ću upisati društveni smer u Trećoj gimnaziji, jer to je moja želja.

KASJA KLIKOVAC

Meni je test bio prilično težak. Pitanja su nejasno formulisana, više se tražilo da se odgovori zaokruže, nego da se nešto piše. Želela bih da upišem društveni smer u Trećoj gimnaziji i nadam se da ću osvijiti dovoljno bodova za to.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije