IZMENE Zakona o komunalnoj miliciji koje je predložio Grad, usvojila je Vlada Srbije na sednici u četvrtak i uputila ga Narodnoj skupštini, na usvajanje. Osim promena imena ove službe, predloženi Zakon omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština. Takođe, Beograd će ubuduće u samom gradu imati više stanica komunalne milicije, dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima biće osnovana odeljenja.

- Verujem da će promena imena ove službe u komunalna milicija jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima i dokazati da ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Sada će svaka lokalna samouprava odlučivati koliko će komunalnih milicionera imati, u zavisnosti od potrebe. Sami će odrediti izgled i boju uniforme, koja treba da sadrži lokalne specifičnosti.

PROČITAJTE JOŠ - USKORO ZAKONSKE PROMENE: Komunalna milicija bez uniforme


Prema njegovim rečima, jedna od novina koju donose izmene zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu, isključivo po pismenom nalogu načelnika i samo za poslove iz nadležnosti. Na osnovu izmena zakona, putem tableta koji je povezan sa gradskim serverom, milicioneri će moći da snimaju dokaze o komunalnim prekršajima koji se odnose na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.


UNUTRAŠNjA KONTROLA

JEDNA od novina je i to što se u komunalnoj miliciji uvodi unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije. Služba će imati za cilj unutrašnju kontrolu rada komunalnih milicionera i drugih zaposlenih, ali i mogućnost da kažnjava svakog zaposlenog koji bude prekršio zakon ili pravila službe.