Komunalni policajci u svim opštinama, moći će da rade u civilu

J. D.

07. 06. 2019. u 13:54

Vlada Srbije usvojila predlog izmene zakona i uputila ga Narodnoj skupštini

Комунални полицајци у свим општинама, моћи ће да раде у цивилу

Komunalnim policajcima biće omogućen rad u civilu Foto M. Anđela

IZMENE Zakona o komunalnoj miliciji koje je predložio Grad, usvojila je Vlada Srbije na sednici u četvrtak i uputila ga Narodnoj skupštini, na usvajanje. Osim promena imena ove službe, predloženi Zakon omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština. Takođe, Beograd će ubuduće u samom gradu imati više stanica komunalne milicije, dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima biće osnovana odeljenja.

- Verujem da će promena imena ove službe u komunalna milicija jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima i dokazati da ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Sada će svaka lokalna samouprava odlučivati koliko će komunalnih milicionera imati, u zavisnosti od potrebe. Sami će odrediti izgled i boju uniforme, koja treba da sadrži lokalne specifičnosti.


Prema njegovim rečima, jedna od novina koju donose izmene zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu, isključivo po pismenom nalogu načelnika i samo za poslove iz nadležnosti. Na osnovu izmena zakona, putem tableta koji je povezan sa gradskim serverom, milicioneri će moći da snimaju dokaze o komunalnim prekršajima koji se odnose na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.


UNUTRAŠNJA KONTROLA

JEDNA od novina je i to što se u komunalnoj miliciji uvodi unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije. Služba će imati za cilj unutrašnju kontrolu rada komunalnih milicionera i drugih zaposlenih, ali i mogućnost da kažnjava svakog zaposlenog koji bude prekršio zakon ili pravila službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

bane

07.06.2019. 14:13

komunalna milicija bi trebalo da ima helikoptersku, konjicku, padobransku i ronilacku jedinicu, zatim svoju bolnicu, tehnicko intendantsku sluzbu i komunalnu policiju koja bi bila nadlezna za zakonitost rada i ponasanje pripadnika komunalne milicije.

prašinarium

07.06.2019. 18:05

@DNS - ne policija nego milicija policija je svuda u svetu u službi naroda a milicije su u totalitarnim režimima I one su privatne I srbija dobija svoju sekuritateu

Србинољуб

07.06.2019. 23:20

@DNS - Милиција је народна. Полиција је државна.Милиција је наоружани народ који брани неку територију.Полиција је градска државна од полис град државс у старој Грчкој.