DžEREMI Skejhil (45) američki novinar i suosnivač onlajn magazina "Intersept", ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dodeljuju "Novosti".

Pročitajte još - DžEREMI SKEJHIL ZA “NOVOSTI”: Još sanjam ubijene na pijaci u Nišu

Šira javnost u Srbiji čula je za Skejhila u aprilu ove godine kada je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" u Beogradu, uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS 1999. godine.

- Nikada od moje vlade niste čuli izvinjenje. Žao mi je što je moja vlada hladnokrvno ubila članove vaših porodica. Kao Amerikanac odgovoran sam za to bombardovanje i javno vam zbog toga upućujem izvinjenje - rekao je tada ovaj hrabri istraživački novinar.

Ove reči nikoga u Srbiji nisu ostavile ravnodušnim, pa ni ovogodišnji žiri u sastavu: Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti", predstavnik UNS Nino Brajović, Ljubiša Bata Vujić ispred jagodinskih novinara, i Nemanja Pantić, Milanov sin, koji su jednoglasno odlučili da ovo priznanje dodele našem kolegi iz SAD.

- Skejhil je imao hrabrosti da uradi ono što zapadne vlade dve decenije izbegavaju - da priznaju da su 1999. godine počinili niz zločina, za koje ne samo da niko nije odgovarao, već su posledice svesno zataškavane, umanjivane i marginalizovane u zapadnom javnom mnjenju - navodi se u obrazloženju žirija.


Foto P. Mitić Dobitnika izabrali porodica, UNS i redakcija "Novosti"


Naglašeno je, takođe, da je Skejhil imao smelosti da 1999. godine, kao laureat, odbije nagradu u znak protesta zbog stradanja kolega zaposlenih na RTS i to pošto je Ričard Holbruk saopštio da je NATO uspeo da "ugasi RTS". Dok su drugi aplaudirali, on je digao glas u odbranu kolega koji su ubijeni dok su radili svoj posao.

Nagrada će biti uručena u utorak 11. juna u Jagodini, na 18. godišnjicu mučkog ubistva dopisnika "Novosti" Milana Pantića.

Milan Pantić Foto Arhiva VN

ISTINA O RATOVIMA

KAO što je 1999. godine, u Srbiji, neumorno prenosio skrivenu i teško dostupnu drugu stranu priče, Skejhil je to nastavio da radi u Avganistanu, Iraku, Somaliji i Jemenu.

- Smelo i bez zadrške otvarao je pitanja svrhe zatvora Abu Graib i položaja njegovih zatvorenika, ciljeva savremenih ratova, eksploatacije prirodnih resursa, uloge američke agencije "Blekvoter"... Jedna od misija magazina "Intersept" bila je objavljivanje dokumenata do kojih je došao Edvard Snouden.