Uz prisustvo državnog vrha i gostiju u Nišu je održana parada povodom Dana pobede nad fašizmom "Odbrana slobode". Na defileu koji je počeo intoniranjem himne učestvovalo je više od 4.000 vojnika i policajaca, a bila je predstavljena i tehnika i naoružanje Vojske Srbije.

Uz učešće oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, u Nišu su građani mogli da vide i borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila "hamer", artiljerijske sisteme "oganj", borbena vozila "lazar", artiljerijska oruđa "nora", PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila i savremeno naoružanje i opremu po projektima "1500" i "1500+"...

Premijerno je prikazan i ruski tenk T-72, koji će Srbija dobiti na osnovu vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom, čime će oklopne jedinice Vojske Srbije biti značajno ojačane.

PROČITAJTE JOŠ:

GLAVNE ZVEZDE PARADE U NIŠU: Na nebu i ruske "ubice tenkova"

Parada u sećanje na otpor agresoru

GENERALKA USPELA: Na probi pred paradu u Nišu više od 4.000 vojnika i policajaca

VUČIĆ UOČI PARADE U NIŠU: Građani će videti naoružanje koje je najmoćnije koje imamo za poslednjih više decenija


10:49 - SVE SPREMNO ZA PARADU

U Nišu je sve spremno za početak prikaza sposobnosti Vojske Srbije i MUP povodom Dana pobede.

Bulevar Nikole Tesle u Nišu kojim će defilovati vojnici, policajci i borena tehnika ispunjen je građanima Niša i gostima.

Centralna bina pred kojom će paradirati jedinice popunjena je generalskim korom, visokim oficirima MUP, predstavnicima političkog i kulturnog života.

Svoja mesta su zauzeli bivši načelnici Generalštaba, episkopi SPC, predstavnici Srba iz regiona, veterani ratova.

Trenutno pristižu članovi Vlade Srbije, a očekuje se i dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Događaj u Nišu prati i veliki broj medijskih ekipa iz Srbije, ali i država regiina.


11:02 - PREDSEDNIK STIGAO NA PARADU

Predsednik Aleksandar Vučić obalja smotru počasnog voda garde Vojske Srbije. Raport predaje general pukovnik M. Smiljanović.


11:08 - HIMNOM I PREDAJOM RAPORTA POČELA VOJNA PARADA

Himnom i predajom raporta vrhovnom komandantu VS Aleksandru Vučiću počela vojna parada. Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, posle čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.11:20 - SKOK PADOBRANACA SA ZASTAVOM SRBIJE

Skokom padobranaca koji nose zastavu Srbije zvanično je počela manifestacija u Nišu. "Nebeske vidre", najbolja padobranska jedinica, otpočela je grupni skok. Kako objašnjava general Bilbija, za ovakav desant potrebno je mnogo vežbe, velika veština i sposobnost.

Pukovnik Goran Filipović kaže da krilo koje se koristi omogućuje veliku preciznost, te da se mora voditi računa da padobranci jedan drugom ne uđu u prostor, što može izazvati nezgode.

Posle padobranskog desanta slede nastupi pešadijskih, motorizovanih i vazduhoplovnih ešalona.

11:31 - DEFILE PEŠADIJSKOG EŠALONA

Sa aerodroma Konstantin Veliki poleteli su avioni "Laste", a zatim je usledio defile pešadijskog ešalona. Prvo nastupa podešalon ratnih zastava Vojske Srbije koje nose kadeti Vojne akademije. Za njima sledi podešalon vojnih veterana.General Kovačević kaže da ove godine po prvi put u paradi učestvuju ratni veteran.

- I sam sam ratni veteran i prepoznajem mnoge koji sada šetaju – kaže Kovačević.

Zatim je nastupio podešelon Žandarmerije.11:37 - IZVIĐAČI POSLE KONjANIKA

Podešeloni izviđačke čete 1,2,3, 4. brigade Kopnene vojske nastupali su nakon podešelona konjanika MUP-a.11:39 - NALET HELIKOPTERA

Defile pešadijskih jedinica nadleteli su helikopteri Vojske Srbije "gazela" i novi mil 35M kojim su upravljale ruske posade.


11:40 - U TOKU DEFILE POLICIJE

U toku je defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.


11:48 - RUSI I GRCI UZ SRBIJU NA PARADI

Predstavnici Rusije na paradi u Nišu su izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin i komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov.

11:53 - "ĐAVOLjE KOČIJE" NADLETELE NIŠ

Po dva helikoptera Mi-35 i "Gazela" nadleteli su Niš! Mi-35 poznat je kao "ubica tenkova" ili "đavolje kočije".
12:01 - NA ULICE IZLAZE PROTIVRAKETNI SISTEMI

Na ulice izlaze protivraketni sistemi Vojske Srbije.

12:03 - PRIKAZANI „NORA“, „LAZAR 3“ I „LASTA“

Na paradi su nastupili i baterija samohodne haubice „Nora“, borbeno vozilo „Lazar 3“, a zatim je Niš nadleteo najbolji školski avion „Lasta“.


12:09 - PRIKAZAN I RUSKI TENK T-72

Prikazan je i ruski tenk T-72, koji je nedavno stigao u Srbiju. U najkraćem roku, Vojska Srbije će dobiti ukupno 30 ovih tenkova.12:19 - EGZERCIR GARDE

U toku je egzercir garde.


Prvi zvanični prikaz uvežbanosti strojevih radnji – egzercira realizovan je na Đurđevdan 1924. godine na hipodromu „Careva ćuprija“ u Beogradu, na svečanosti povodom obeležavanja Dana osnivanja Garde i pukovske slave. Tim povodom pa sve do početka Drugog svetskog rata egzercir se tradicionalno izvodio svake godine.Tradicija prikaza egzercira obnovljena je i nastavljena 6. maja 2010. godine u Požarevcu na svečanosti povodom obeležavanja 180 godina od formiranja Garde.


12:26 - VUČIĆ: VI STE PONOS SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je današnju vojnu paradu u Nišu „vrlo dobrom“.


On je rekao da je Srbija na sjajan način obeležila Dan pobede nad fašizmom.