SRAMNA IZJAVA STOLTENBERGA O UBIJANJU SRBA: Opravdano smo vas gađali bombama, ali to nije bilo protiv naroda!?

Tanjug

26. 03. 2019. u 16:23

NATO intervencija 1999 godine nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

СРАМНА ИЗЈАВА СТОЛТЕНБЕРГА О УБИЈАЊУ СРБА: Оправдано смо вас гађали бомбама, али то није било против народа!?

NATO bombardovanje SRJ
Foto: N. Fifić

NATO intervencija 1999 godine nije bila uperena protiv naroda u Jugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu, ocenjuje u pisanom intervjuu za Tanjug generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bombardovanje u kome je učestvovalo 19 zemalja Alijanse i koje je trajalo 78 dana razarajući vojne i civilne ciljeve u tadašnjoj SR Jugoslaviji.

”Ne smemo nikada da zaboravimo prošlost, ali možemo da idemo dalje i to je ono što NATO i Srbija danas rade kao partneri”, ističe Stoltenberg.

Povodom 20 godina od bombardovanja SR Jugoslavije prvi čovek Sevrnoatlantske alijense kaže da vrlo dobro zna da je NATO i dalje sporan u delovima srpskog društva.

”Sećanja na vazdušnu intervenciju 1999. godine su i dalje vrlo bolna za mnoge pogotovo one koji su izgubili svoje voljene. Ja sam izrazio saučešće porodicama i svima koji su tokom te intervencije izgubli nekoga, na obe strane u konfliktu”, navodi Jens Stoltenberg.

Na pitanje Tanjuga kao danas gleda na tu intrevenciju, pogotovo na činjenicu da je do nje došlo bez saglasonosti Saveta bezbednosti UN, generalni sekretar NATO kaže da je Alijansa u martu 1999. godine pokrenula Operaciju združenih sanga kako bi zaustavila humanitarnu katastrofu koja se tada odvijala na Kosovu.

Stoltenberg podseća da je ta odluka doneta nakon više od godinu dana, kako kaže, borbi na Kosovu i nakon više neuspešnih pokušaja UN i Kontakt grupe, čiji je član bila i Rusija, da nađe mirno i diplomatsko rešenje za konflikt.

Pročitajte još - Ostojićevo traumatično sećanje na NATO bombe: Sa ratišta smo dobijali informacije da je brat poginuo

Prema njegovim rečima, do kraja 1998. godine Miloševićeve snage su proterale preko 300 hiljada kosovskih Albanaca, a Savet bezbednosti UN je više puta upozoravao na kršenje ljudskih prava na Kosovu i činjnicu da porast broja izbeglih postaje pretnja za međunarodni mir i bezbednost.

”U svetlu ove krize, korišćenje sile od strane NATO je bilo i potrebno i legitimno. Cilj je bio da se zaustavi vojna akcija i represija protiv civila na Kosovu, da se izbeglima omogući povratak, a humanitarnim organizacijama pristup. Operacija je postigla svoj cilj”, smatra Stoltenberg.

On dodaje da je NATO nakon povlačenja jugoslovenske vojske, prekida nasilja i povratka izbeglih pokrenuo Misiju za podržanje mira, pod mandatom UN, KFOR, koja je, tvrdi, do danas garant slobode kretanja i bezbednosti svih zajednica na Kosovu, uključujući i Srbe.

”Do danas, KFOR ostaje osnovni garant stabilnosti na Kosovu i u širem regionu. Misija bukvalno spašava živote”, poručuje Stoltenberg i navodi primer bebe kojoj je KFOR 2016. godine spasao život tako što je prebacio u srpsku bolnicu na lečenje.

”Nikada ne smemo zaboraviti poršlost, ali možemo da idemo dalje. To je je ono što NATO i Srbija rade u svom partnerstvu idući ka konstruktivnom odnosu koji je od zajedničke koristi. Srbija je jasno stavila do znaja da ne želi da bude član NATO i mi to u potpunosti poštujemo”, naglašava Stoltenberg.

On ističe da politika neutralnosti za koju se opredelila Srbija nije bila smetnja da NATO i Srbija budu bliski partneri.

Prvi čovek Alijanse pri tome podseća na veliki broj svojih poseta Srbiji prethodnih godina, uključujući i prisustvo na najvećoj vežbi u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija ”Srbija 2018” koja je, kako kaže bila od koristi i NATO saveznicima i Srbiji u povećanju osposobljenostiu za odbranu u slučaju prirodnih katastrofa.

”Mi takođe podržavamo Srbiju u razvoju njenih bezbednosnih snaga i institucija, što uključuje i NATO treneinge koji obučavaju srpske vojnike za učešeće u međunarodnim mirnovnim misijama”, podseća Stoltenberg i navodi da NATO pomaže Srbiji i u bezbednom odlaganju viška municije.

Kako kaže, za te namene su članice Alijanse do sada izdvojile 4 miliona evra, a 200 tona municije je bezbedno uništeno. Istvremeno srpski naučnici i istraživači rade i razvijaju svoje prijekte kroz NATO Program za nauku i mir, navodi i dodaje da, sa druge strane Srbija doprinosi NATO u obuci vojnih medicinskih službi u Iraku kao i u uspostavlkanju stabilnosti na Bliskom Istoku.

”Sve su to konkretni primeri praktične saradnje koja dorinosi i NATO i Srbiji i širem regionu. To pokazuje i da NATO može da ima jake odnose sa partnerima kao što su Srbija, Austrija, Finska ili Švedska, a koje nisu članice Alijanse”, kaže Stoltenberg.

Na pitanje Tanjuga kako vidi svoj lični doprinos odnosima Srbije i NATO nekadašnji premijer Norveške i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naglašava da je vezan za Srbiju i da joj želi uspeh.

”Ja imam jaku ličnu vezu sa Srbijom. Tu sam proveo deo svog detinjstva i stekao mnoge dobre prijatelje i uspomene. Za mene je uvek zadovoljstvo da se vratim u Beograd”, navodi Stoltenberg.

On kaže da je zadovoljn činjenicom da su NATO i Srbija poslednjih godina ojačali svoje partnerstvo, što je prema njegovim rečima, dobitna kombinacija za obe strane i pokazatelj da se može prevazići zajednička teška prošlost.

”Ja želim da Srbija uspe na putu koji je izabrala za sebe i radim na zajedničkoj dobrobiti Srbije i NATO, zasnovanoj na odnosima koji su prihvatljivi za vašu zemlju i našu Alijansu”, zaključio je Stoltenberg u intrevjuu za Tanjug.

Pitanje Tanjuga - da li danas mogla biti doneta odluka o bombardovanju bez odluke SB UN, i da li bi on uradio isto što i njegov prethodnik Havijer Solana pre 20 godina- ostalo je bez odgovora, jer je još tokom dogovora o ovom intervjuu odbačeno kao hipotetičko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

pop.ratko

26.03.2019. 16:38

On mora da je potomak Kvislinga, norveskog fasiste koji je pojmu izdajnik dao novo znacenje da se od njega na ovamo najnize izdaje i sluzenje fasizmu zovu po njemu. Ovaj nitkov mu nije daleko. A na neki nacin i njega je odgojio Beograd kao i Cedu, Djilasa, Jeremica,....

Milosrdni andjeo

26.03.2019. 16:43

Dodji sa porodicom na produzeni vikend na Pljackovicu kod Vranja... Treba mu posluziti ``cevape sa osiromasenim uranijumom`` pa posle nekog vremena kada sve to svari, organizovati njegov porodican izlet ponovo...

Ovaj tip me strašno naljutio

26.03.2019. 16:44

Sa tim ..... treba odmah otkazati svaku saradnju, posebno sa organizacijom koju on predvodi! Još bolje bi bilo da se Rusima pod hitno ponude dve vojne baze npr. u Kraljevu i u Vranju. Da vidimo da li bi nas onda napale protuve tipa Stoltenberg!

čitalac novosti

26.03.2019. 16:46

Како сте радили, тако ће вам се и вратити!

Sladjana

26.03.2019. 16:46

Sto je sotona bila intervjuisana? Nama njegovo misljenje nije potrebno niti nas interesuje

Ja Paja

26.03.2019. 16:48

au Stoltenbergu licemeru...300 hiljada proteranih Albanaca...da ih je toliko bilo protetano ne bi vise bio ni jedan na Kosovu...sta bi sa 400 hiljada peoteranih Srba iz Hrvatske...koga si onda bombardovao pravednice ....fuj

mikabg

26.03.2019. 16:51

Gospodine, voleo bih i želeo, da u svakoj zemlji koja je učestvovala u agresiji na Srbiju, doživite zvuke sirena za uzbunu, ekspozije bombi i raketa (živim u blizini Straževice koja je bombardovana 37 puta), da vašu decu bude eksplozije, gledate raskomadana tela najvoljenijih osoba, srušene kuće i zgrade. Trebali ste, kao čovek koji je jedan deo života proveo u Beogradu, prespavate jednu noć pod bombama i sve bi vam onda možda bilo jasnije!?

Sinisa

26.03.2019. 16:53

Mi necemo nikad zaboraviti ono sto su nam uradili,sve ce im biti vraceno,nek se ne brinu.

Pera Detlić

26.03.2019. 16:54

Koji mufljuz, stići će i njega božja kazna, nije bilo protiv naroda?, nego protiv vazduha,

Siniša Marinković

26.03.2019. 16:56

Izumire nam nacija od osiromašenog uranijuma. Od deset pacijenata u dobi preko 65 osam ih je obolelo od karcinoma. O tome se ćuti.

Zoran72

26.03.2019. 16:58

ne brinu vas izbeglice iz arapskog proleća a vi ste ih rasterali iz svojih kuća ali vas i tekako brinule kosovske izbeglice koje su iscenirano bežale u krug...

A

26.03.2019. 17:04

Nista nije sporno nato je klasicni ubica srpskog naroda koji im nikada oprostiti nece za zlocine koje su pocinili u srbiji

Baki

26.03.2019. 17:06

I ja bih voleo u ume Milice,Marka i još mnogobrojne dece koje ste vi zločinc da ti izrazim saučešće na grobu tvojih najmilijih!

Milan

26.03.2019. 17:07

Gdeje Izvinite Srpski Narode Na izvinjenje se Zaboravilo. Kaće Da daju Invalicke penzije ljudima Koji su Postali Invalidi zbog NATO . A da negovorimo Materijanu Štetu Što su Naneli ,

Bonaparta

26.03.2019. 17:09

Sram te bilo. Dabogda ti NATO bomba pala u sred kuce dok budes sedeo sa svom svojom porodicom.

zaliv.net

26.03.2019. 17:13

Nije problem sta on prica vec sa kim mi saradjujemo! Mi smo sa tim NATO banditima potpisali 101 sporazum o ovome ili onome, to sve treba povuci!

Раде

26.03.2019. 17:28

Ko је натерао Албанце да изађу из својих кућа и иду по Косову. Не браним потребу демократизације било ког друштва, али не бомбама. Да ли сте ви лично људско биће када одобравате бомбе, рушење цивилних објеката и убијање деце. Вама ће Бог да суди, јер за мене ви нисте човек, већ изрод људског рода. То силеџијство Запада ће једног дана пррестати, али историја никада неће да заборави животиње које су убијале недужан народ. Ко зна, ја верујем у космичку правду, поведите рачуна о свом дворишту...

Protivnik NATO bande

26.03.2019. 17:34

Objavi ako smes moj komentar. Stotelberg ti si ljiga i moras da radis i kazes sve sta ti gazda naredi ali znaj sve te svetske lopurde, zajedno sa tobom ce pravedan svet potamaniti i unistiti kao i Hitlera. EU kopija Hiterovske ideje na celu Merkelove i svih bivsih Hitlerovih saveznika nema sanse da opstane.Zelim vam sretan put u Pakao. UREDNICE AKO IMAS MORALA I HRABROSTI TI CES OVO OBJAVITI

Čika Jova

26.03.2019. 17:36

Stoltenberg želi dobro Srbiji? Baš mu verujem, kao baba Leposavi da je umrla nevina, a rodila šestoro.

soprano

26.03.2019. 17:38

Gos.Stoltenberg, niste dobro dosli u Srbiju Ocigledno da nije nista vredelo sto ste jedno vreme ziveli u Beogradu, sto je vasa dadilja bila Srpkinja iz Subotice koju je vas otac kao ambasador na kraju svoje diplomatske misije odveo u Norvesku da vam sprema srpska jela. Ipak ste gen. Sekretar saveza koji je ubijao srpske civile da bi spasavao albanske teroriste.Vi ste jedan hladni karijerni diplomata posvecen svojoj misiji.Nema sedenja na dve stolice ili ste sa nama ili ste protiv nas.........

Zeljko

26.03.2019. 17:41

Јел то онај што га је ова власт дочекала са хлебом и сољу?

Milos

26.03.2019. 17:43

Sve sto si rekao je laz. Sram vas bilo i posle 20 godina i dalje lazete. Nikad sa vama zlocincima.

Милојица

26.03.2019. 17:47

Ово што говори Столтенберг већ знамо,али знамо да нас и даље притискају и уцењују,ми смо полуокупирана земља од НАТО наравно све се то ради перфидно.....сведоци смо и данас .ми све прихватамо,по обичају,па нам онда то нагласе колико то кошта ,фуј..

Blagoje Jovovic

26.03.2019. 17:54

Pod hitno doneti zakon da svako ko bude opravdavao monstruozno bombardovanje osiromasenim uranijom i ubijanje dece,bude uhapsen i procesuiran.Zamislite samo kako nekom koje izgubio nekog bliznjeg u bombarodvanju,kad vidi Jelenu Milic na televiziji kako prica da nas je "Milosrdni Andjeo" bombardovao osiromasenim uranijom da "nama bude bolje",da nam je rusio infrastruktura da bi mi napravili novu,slao nasu decu na onaj svet,jer sigurno im je bolje "tamo"...

Marks

26.03.2019. 18:02

Највећа лаж двадесетог века је лаж НАТО да је била некаква хуманитарна катострфа на КиМ.Стотенбергу би забранио улауак у Србији.

Lovac

26.03.2019. 18:05

a uh šta nam ispriča humanitarna katastrofa.pa šta je sa preko200000hiljada Srba sa kosova.odgovorite koga ste bombardovali,pa u hrvatsku isto gde odoše ti srbi.nije bilo tako davno.ne služi vas pamćenje.FUJ bednici belosvetski.

Puz

26.03.2019. 18:10

Ma nije nam Djura zamerio što nas je tukao.... Seme mu se zatrlo. Deca nam sve cesce obolevaju od karcinoma... Nisu mogli direktno da nas potamane, al su našli način

Lucifer

26.03.2019. 18:10

Agresija NATO-a na SRJ je ilegalan akt i kao takav je međunarodni zločin. Nije jasno šta znači termin legitimno, kada više od polovine čovečanstva ne deli sistem vrednosti NATO-a. Takozvana kolateralna šteta naneta Srbiji je neuporedivo veća od one nanete vojnim ciljevima i ona mora biti nadoknađena srpskom narodu, koji navodno nije bio meta ovog zločinačkog ponašanja. Šteta naneta čovečanstvu je još uvek nesaglediva. Dovedeni smo do ivice nuklearne katastrofe !!!!.

nesa

26.03.2019. 18:14

kako ste voleli srbe kroz vekove tako ih volite i danas,kao robove i kao topovsko meso.isto tako i mi vas volimo samo nikad ne bismo vas bombardovali osiromasenim uranijumom i vasim bebama bi dali boce sa kiseonikom.

JA

26.03.2019. 18:18

Samo Vi lažite jer Vi ste NATO ubice. Namerno ste gadjali civilne ciljeve da bi što veću materijalnu štetu napravili i što više naroda izginulo. Vas čovek ne može porediti sa čovekom. Jer vi niste čovek. Ničeg ljudskog nema u vama. Gadite mi se do povracanja i Vi i ostali vaši politički hohštapleri. Nato ubice, Monstrumi

Dragan Canada

26.03.2019. 18:35

Koje ste vi ubice! Pa kad niste gađali narod zašto ste na taj narod bacali kasetne bombe, diplitid uranijum, gađali putničke vozove, rušili bolnice i objekte neophodne narodu za opstanak?

Miso.Pec

26.03.2019. 19:22

Previše laži za na izgled jednog normalnog čoveka,učićemo naše potomke da ste nam neprijatelji i da ste zločin napravili nad Srbijom i Srpskim narodom.

Проф. Др Миладин М. Шеварлић

26.03.2019. 19:26

Дрска и нехумана изјава Генсека Столтенберга који и после две деценије од еко-геноцидне НАТО агресије и бројних научно доказаних и још више од светских моћника прикривених чињеница покушава да правда прошле и будуће злочине над вишеструко бројнијим цивилним него војно-полицијским жртвама у СР Југославији. Разлог више да Србија коначно прокрене тужбу против држава агресора за досадашње и будуће последице еко-геноцидне агресије НАТО злочинаца. .

sima

26.03.2019. 19:37

On je ratni zločinac kojeg je trebalo uhapsiti u Beogradu i ravno pred sud. Njegova gnusna izjava se ravna zločinu. Etoi i dan danas se ruga palim žrtvama koje je opravnjeno bobardovala njegova zločinačka Nato.

janko

26.03.2019. 20:03

Neveovatno da ovaj činovnik u Natou nije ovih dana pročitao ni jednu osudu Alijanse zbog žrtava i zločina nad Srbima. Zar oni ne vide šta im decenijama govori intelektualac Hanke, kao i mnogi drugi.

Rile

26.03.2019. 20:12

Hoce li neko da objavi pravu istinu kako se nato proveo 99 izgubili mnogo aviona i oko 400mrtvih vojnika izvor Ruske tajne sluzbe ima na internetu.samo ne sme da se objavi zbog zapada.

Александар Првуљ

26.03.2019. 21:17

Е јеси кер Јенсе.Мало ти разбије нос, унаказим те, а онда кажем, није то против тебе, ја сам то због комшилука то радио.

acko

27.03.2019. 09:13

bitanga, i onda ste pokazali da ste kukavice, a i ni sad niste ništa bolji barabe jedne.