Uz poruku da „oprostiti možemo, a zaboraviti samo ako nas ne bude“ Srbi sa severa Kosmeta obeležili su danas 20 godina od Nato bombardovanja na našu zemlju. Prijemom porodica čiji su članovi dali živote u odbrani od agresora, čelnici opštine Zvečan i Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetili su na 13 Srba koji su u ovoj opštini za slobodu platili najvišu cenu. Porodicama je uručena novčana pomoć, a na spomeniku u centru Zvečana vence su položili zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, predsednik Privremenog organa i gradonačelnik Zvečana Ivan Todosijević i Vučina Janković, članovi porodica ubijenih i delegacija iz Republike Srpske predvođena predsednikom Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Miloradom Arlovim.

- Mi smo narod koji prašta, narod pomirenja i nije nam nikada bilo teško da oprostimo, ali ako se neko nada da ćemo da zaboravimo vara se - rekao je Željko Jović. On je izrazio nadu „da će oni koji su planirali i izvodili zločinačke akcije nad Srbima, osim Božije, stići i zemaljska kazna. Pozvao je na slogu i sabornost jer, kako je rekao, "samo zajedno možemo da pobedimo sve nesreće koje nisu prošle, koje će biti i teže i veće i izazove koji neće biti laki".

Pročitajte još: U KRALjEVU OBELEŽENA DVADESETA GODIŠNjICA NATO AGRESIJE: Ožiljci ne blede (FOTO)

Prvi čovek privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je istakao da „ono što je 24. marta 1999. započeto nije bilo bombardovanje, već je bila agresija na suverenu zemlju koja to ničim nije zaslužila, a podnela je strašne žrtve.

- Vazdušni udari trajali su 78 dana, ali agresija na našu zemlju i dalje traje - rekao je Todosijević i podsetio „da su albanski teroristi, koji su izmislili himanitarnu katastrofu i zbog kojih je zemlja bombardovana, činili najveća zlodela“.

- Ubijali su dobre domaćine, policajce na svojim ranim mestima, a krvavi pir nastavljali su i tokom agresije, ali i posle dolaska tzv. mirovne misije na KiM - rekao je Todosijević.


Uz naglasak „da i posle dve decenije od bombardovanja borba za srpski narod i Srbiju traje“ gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je istakao da je „naša obaveza i dužnost da se trudimo da ta žrtva ne bude uzaludna".

Pročitajte još: ISPOVEST FOTOREPORTERA: Slike užasa pamtiću dok sam živ (FOTO)

Uz zvuke za vazdušnu opasnost, simbolično u 12 sati i 44 minuta, pomen žrtvama Nato agresije odat je i ubijenima u Kosovskoj Mitrovici. Na spomenik „Istina“ u blizini glavnog mosta na Ibru vence su poližili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, član Srpske liste Miljana Nikolić, predstavnici Udruženja boraca i porodica ubijenih.

- Dve decenije Srbi se bore za onu najvredniju reč, a to je sloboda. Ovaj spomenik je dokaz da je grad Kosovska Mitrovica dala više od stotinu žrtava u odbranu grada i države Srbije. Mi ćemo uvek biti opredeljeni za mir i da se razgovorima dođe do rešenja koje će omogućiti da srpski narod živi u normalnim uslovima – rekao je Spirić.


Član Srpske liste Miljana Nikolić je podsetila da je 2500 žrtava, od toga 79 dečijih života zauvek ugašeno.

- Danas stojimo ovde da podsetimo i napomenemo da zlo koje nam je nanešeno nije i niti će ugasiti slobodu koji branimo svih ovih godina. Mi smo narod velikog srca koji prašta, ali teško je oprostiti nečije ugašene planove, događaje i živote – rekla je Nikolić.


Komemorativna akademija povodom dve decenije od Nato bombardovanja biće održana večeras od 18 sati u Domu kulture „Stari kolašin“ u Zubinom Potoku.


PODRŠKA REPUBLIKE SRPSKE

Višečlana delegacije Saveza opštine i gradova iz Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Odbora za pomoć Srbima na KiM Miloradom Arlovim odlučila je da baš u ovom trenutku, kada se Srbi sećaju svih stradanja i patnji kroz koje su prolazili, budu sa svojoj braćom i sestrama na Kosmetu.
- Došli smo da zajedno podelimo tugu i da vam prenesemo pozdrave iz Republike Srpske. Verujte da imate velike prijatelje u nama, da svaki vaš bol pogađa i nas i da ćemo učiniti sve da vi ovde ostanete i sačuvate vekovnu srpsku zemlju – rekao je Arlov.