I penzioneri nekad varaju

J. Ž. S.

02. 03. 2019. u 18:02

Za godinu dana troje radnika PIO fonda suspendovano zbog zloupotrebe položaja. Poslednji slučaj u Bačkoj Palanci najozbiljniji, s obzirom na iznos novca

И пензионери некад варају

PIO fond strogo kontroliše predmete Foto Milošević

TROJE zaposlenih u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje je u poslednjih godinu dana suspendovano zbog zloupotrebe službenog položaja, uključujući i najnoviji slučaj bivše radnice u Filijali Bačka Palanka. Ona je, naime, poslednjih 13 godina pare od penzija preminulih osoba uplaćivala na račune rođaka i prijatelja i na taj način, kako navode u MUP, prisvojila više od 23,1 milion dinara.

Ovo je, prema objašnjenju PIO fonda, samo jedan od načina zloupotrebe koji se dešavaju u njihovim službama, a slučaj u Filijali Bačka Palanka je najveći s obzirom na iznos sredstava.

- Nepravilnosti u radu zaposlenih su se odnosile na zloupotrebu šifara za unos i kontrolu podataka o isplati penzija i utvrđivanje staža osiguranja bez osnova, pri čemu su i same stranke svesno učestvovale u tome - kažu u PIO fondu. - Imamo i registrovan pokušaj građana da izvrše svoje obaveze na način koji nije propisan u Fondu, iako dobiju jasnu instrukciju za postupanje.

Veliki je broj zloupotreba i od strane osiguranika i korisnika, a najčešći vid obmane odnosio se na pokušaj dostavljanja neverodostojne medicinske dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju i negu i pomoć drugog lica, kao i na prikrivanje činjenice smrti preminulog korisnika, kako bi nastavili da primaju njegovu penziju.

- U svakom slučaju, realizacija i primena elektronske razmene podataka između institucija, o kojima se vode službene evidencije, omogućiće brže, efikasnije i racionalnije pribavljanje podataka od značaja za ostvarivanje i korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i samim tim, dodatne kontrole tih prava, čime se gubi prostor za moguću zloupotrebu.

U Fondu navode da bez obzira na visinu učinjene štete, u svakom slučaju zloupotrebe, Fond pokreće postupak za njenu naknadu. Kada postoji osuđujuća krivična presuda, sud odlučuje o imovinsko-pravnom zahtevu Fonda i kroz postupak naknade štete sredstva se vraćaju u budžet.

STRAZBUR

četiri meseca nakon što je Sud za ljudska prava u Strazburu primio kolektivnu tužbu Sindikata penzionera Srbije "Nezavisnost", koja se odnosila na četvorogodišnje uzimanje dela penzija po osnovu Zakona o privremenom načinu isplate penzija, iz ovog suda je stigao odgovor da je predstavka neprihvatljiva. U Sindikatu kažu da su obavešteni da je odluka konačna i da nemaju pravo žalbe.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)