Fakulteti će morati da otpuste profesore!

I. Mićević

subota, 08. 07. 2017. u 20:09

Факултети ће морати да отпусте професоре!
Ograničenje broja zaposlenih u javnom sektoru moglo bi da ugrozi rad visokoškolskih ustanova; Medicinski fakultet ostaje bez 250 zaposlenih, Saobraćajni bez 51 i Filološki bez 48...

FAKULTETI će do kraja godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci vlade o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koja je doneta 20. juna. Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet koji treba da smanji broj čak za 250 zaposlenih! Pravni fakultet moraće da se zahvali na saradnji 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme.

Fakultet veterinarske medicine ostaće bez 33 saradnika, Filološki bez 48, a Šumarski bez 32! Većina državnih fakulteta, prema odluci vlade objavljenoj u "Službenom glasniku" 23. juna, moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu zasad mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski fakultet...

Na univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.

- Osnovni problem je što naš fakultet i s postojećim brojem zaposlenih jedva izlazi na kraj sa svim obavezama. Imamo ukupno 8.000 aktivnih studenata i 195 zaposlenih, koji čine i nastavno i nenastavno osoblje, a odlučeno je da broj moramo da smanjimo na 170 - kaže za "Novosti" prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. - Sa smanjenim brojem nastavnika nećemo više ispunjavati postojeće standarde za akreditaciju, a već naredne godine čeka nas novi ciklus akreditacije.

Prof. Avramović najavljuje da će na Rektorskom kolegijumu pokrenuti ovo pitanje, kako bi univerzitet zauzeo jedinstven stav o zajedničkom problemu.

Najveća "seča" moraće da usledi na Medicinskom fakultetu, koji treba da se odrekne 250 od ukupno 1.291 zaposlenog, koliko ih sada ima. Iako je broj njihovih nastavnika veoma veliki, njihovo postojanje je, kažu, opravdano zbog specifičnosti nastave medicine, koja se izvodi na velikom broju klinika i sa velikim brojem predmeta.

- Još nismo analizirali posledice ovakve odluke, ali ćemo se u narednom periodu posvetiti tom pitanju. Trebalo bi razmotriti koliko je ovakav model određivanja maksimalnog broja zaposlenih u visokom obrazovanju opravdan, zbog svih specifičnosti nastave - kaže za, "Novosti", prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta.

"Seča" očekuje i ostale državne univerzitete, pa će saradnika morati da se odreknu pravni, ekonomski, filološki, umetnički i mnogi drugi fakulteti.

POJAČANjE

POVEĆANjE broja saradnika dobiće administracija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i to sa 105 na 114 zaposlenih. Izuzetak među fakultetima je Biološki, koji ima pravo da poveća broj sa 205 na 225 radnika na neodređeno vreme.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Stojan

08.07.2017. 20:23

Još jedan zločin protiv Srba od strane DOSovskih okupatora koji se sada zovu SNS.

Znalac

08.07.2017. 20:31

i treba da se neki nastavnici otpuste, analizom bi se jasno utvrdilo ko uopste drzi predavanja i nastavu a ko je samo formalno nastavnik. Potrebno je konacno odvojiti funkciju nastavnika i zaposlenog koji je operativac i radnik koji vuce posao u stvari

Miki

08.07.2017. 20:32

Na MF treba početi sa penzionerima koji i dalje vuku platu, pa partijskim kadrovima, decom političara i profesora na različitim nivoima - od asistenta pa do munjevito unapređenih profesora sa nabeđenim uslovima.

nikola vlahović

08.07.2017. 20:43

Za čije interese da otpuštamo profesore sa naših fakulteta? Za čije interese vlada odnosno njeno resorno Ministarstvo vrši diverziju nad državnim bogastvom? Koliko je vremena potrebno da se stekne zvanje i znanje profesora. Cilj mora da nam bude da se na našim fakultetima rađaju i školuju budući geniji Države Srbije i srpskog naroda.

Миљојко

09.07.2017. 07:53

@nikola vlahović - Питање је шта ти професори корисно раде и ко ће њихов рад да плати. Неко овде рече да треба запослити што више лекара, али не рече одакле ће да добијају плате.

Nauta Brodic

08.07.2017. 21:11

Na medicinskom fakultetu u Beogradu je ogroman broj profesora sto je apsolutno nepotrebno. Takodje fakultet upisuje i zavrsava suvise veliki broj studenatata koji u Srbiji ne mogu da se zaposle. Zaro Nemacka i jos neke druge zemlje besplatno dobijaju skolovan kadar iz Srbije!

Dzordz

08.07.2017. 22:08

@Nauta Brodic - "fakultet upisuje i zavrsava suvise veliki broj studenatata koji u Srbiji ne mogu da se zaposle"... Kkao moze da bude previse lekara? To nikada ne bi smo da bude problem! Problem je sto lekari ne mogu da se zaposle! Prema tome, hajde da se potrudimo da nadjemo nacin da zaposlimo lekare (i time da imamo bolje zdravstvo), a ne da smanjujemo broj lekara da bi smo sakrili pravi problem. Ne mogu da budem uz vlast koja ovako "resava" probleme...

Deda Stanoje

08.07.2017. 22:54

@Nauta Brodic - Na isti nacin kako danas imamo visak filoZofa, etnolofa ili pravnika. Politika Ministsrstva nauke i obrazovanja je socijalisticka. Tj."mi i onako necemo biti na vlasti za 10 godina" kada racuni dolaze na naplatu. Srbiji nije potrebno vise od 600 lekara godisnje, a mi dobijamo preko 1000. Drugi problem je nelegalni rad lekara sa klinika koji u isto vreme dobijaju punu platu u bolnici i punu platu na Univerzitetu plus tzv.nauka. O nelegalnim izvorima prihoda ne vredi sada raspravljati.

boško gvero

08.07.2017. 22:14

Naravno! Vladajuća kasta uglavnom je završavala privatne fakultete u sumnjivim rokovima, sumnjive doktorate, školovanje u USA...Siguran sam da im ovo ne bu prošlo, nikada studenti BU nisu ćutali

Luka

08.07.2017. 22:20

Pojedine ako samo otpuste to im je sreca. Neke treba pohapsiti sta rade na fakultetu i za sta fakulteti sluze.... Upravo cu neke sa masinskog da prijavim SBPOK-u mala im plata i naknada za vestacenje vec treba i da ih jos platis.....

Milos

08.07.2017. 22:43

Na fakultetima studenti profesore i ne vidjaju. Predavanja otaljavaju asistenti a profesori tezgare na privatnim fakultetima. Tako to izgleda na nasim drzavnim fakultetima.

Утеривач

10.07.2017. 01:12

@Milos - Milos: Јел то знаш или ти "птичица дошапнула"? Наведи конкретне факултете где је то тако ! Заиста је лепо трућати којештарије и онда тражити "квалитетније бесплатно образовање" ! С једне стране акредитација тражи простор и кадар према броју студената и оптерећењу а с друге стране се појави бирократа који "одокативно процени" колико је којем факултету тобоже довољно наставника и особља! Тако ће факултети морати да се акредитују за мање студената . Ваљда се ствара посао приватним факултетима ?

Zoran

12.07.2017. 10:24

@Milos - Ptiicice? Pa jesu mu dosappnule. To i vrapci znaju. E prijatelju, kad bi znao kako se nista ne radi po srednjim skolama i fakultetima...to nema NIGDE u svetu, samo u Rusiji.

Petar

08.07.2017. 23:27

Navedeni prof Sikma Avramovic je odavno trebao biti u penziji, a nije i on jedini. Druga stvar, na medicinskom fakultetu vladaju porodicni klanovi, tako da je konkurencija znanja nikakva, a tako je na vecini fakulteta.. Neka odu svi koji imaju jedan uslov za penziju i ostace mnogo slobodnih mesta. Valjda i mladi nesto znaju, a i oni koji rade na dva mesta neka budu otpusteni. I problem resen.

mare

09.07.2017. 00:58

na med. faksu masa radi sa odavno ispunjenim bar jednim uslovom za penziju. uglavnom je to otaljavanje posla, prebacivanje na mlađe, da bi se posle 12h zaputili ka privatnim klinikama. administracija glomazna i neobrazovana sa osnovnim školama, ne znaju jednu reč engleskog, sve same porodice muževi, žene, deca rade u dekanatu.

Mimi

09.07.2017. 12:06

@mare - Svima nam je valjda jasno da pri ovakvim "racionalizacijama", a prema zakonitostima naseg drustva (jaka negativna selekcija), oni koji realno zasluzuju da odu ili budu penzionisani bice zadrzani, a oni koji zaista vrede bice otpusteni.. Neradnici i muljatori se uvek dobro povezu i generalno bolje su organizovani. Treba to sve dobro prostresti i pretresti, pa reformisati, nego je problem sto nema dovoljno ljudi sa integritetom da se izbore sa ovom epidemijom njih bez njega.

DejanBg

09.07.2017. 01:52

Neka lete profesori, doktori, medicinske sestre, policajci, vojnici...samo nemoj da je neko dirnuo u kancelarije raznih ministarstava, agencija, zavoda i čuvenih firmi sa po 500-600 direktora ( bukvalno ) i prosekom plata kao u EU. Samo te parazite da sačuvamo , svi ostali mogu da idu

tutmutije

09.07.2017. 03:31

Eto - fundamentalni fakultet, kakav je Medicinski, treba da izgubi petinu zaposlenih, a fakultet nepostojecih politickih nauka, nece izgubiti nijednog !

Nis Rados

09.07.2017. 04:25

A zasto se povecava administracija u Rektoratu. I tamo bi trebalo smanjiti broj ljudi, a ne povecati.

Cinober

09.07.2017. 07:53

Toliko beskorisnih profesora u penziji rade a za zivotni vek nisu nista uradili. primer je fiskalni savet.

Mile

09.07.2017. 10:18

Otpustaj profesore,ali zato trpaj milione evra u Zvezdu,da ne bi slucajno zli momci sa Severa povikali .........

žele zeka

09.07.2017. 17:07

Vidim da Filozofski nije na listi. Tamo ne da ima viška, nego svako malo čujem kako se neko nov zaposlio, a postoji i grupe koju bi slobodno mogli da zatvore do daljnjeg (klasične nauke) na kojoj se školuju budući nastavnici latinskog i starogrčkog jezika. Možete zamisliti kako diplomci te grupe prolaze na tržištu rada već godinama, a profesorski kadar bukvalno ništavan, arogantan i potpuno nezainteresovan za prenos znanja. Nego su se pojedinci sa te grupe integrisali u upravu fakulteta.

Драган

10.07.2017. 13:51

Ни један опрофесор, доцент и асистент неће остати без посла. Биће отпуштене све чистачице, кафе куварице, домари, портири, келнери на факултетима а за послове које су ови људи обављали ангажоваће се агенције које жапошљавају оваква лица. Уместо да плаћају само ове запослене од сада ће факултети (држава) плаћати и њихове нове послодавце и њихове шофере, секретарице, књиговође, правнике, портире, кафе куварице који опслужују послодавце у агенцијама. За буџет додатни издаци.

Vukojica

18.07.2017. 18:04

Sto ne objavite komentar sto sam poslao za dekane na Masinskom fakultetu? Jesam nekog uvredio sto sam napisao da su svi dekani na Masincu zaposlili svoje sinove na isti fakultet? I taj komentar nekog vredja, a to sto oni rade ne vredja inteligenciju normalnim ljudima? Ako je tako, onda nema problema, nastavite da ga zovete i dalje da vam da izjavu kad vam bude potrebno, posto vidim non stop ga zovete, verovatno zbog toga niste ni objavili moj komentar. Vas istina ne zanima, to govori o vama.

Grandovz

11.09.2017. 16:23

To je dobro i treba da rade profesori pogotovu na privatnim nije problem i 400 sati dnevno, ako se dobro organizuje