UREDNIKU rubrike "TRN - Tako reći nezvanično" lista "Večernjih novosti", satiričaru Bojanu Ljubenoviću u petak je uručena nagrada "Laza Kostić", koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije.

Pročitajte još: Značaj satire i karikature

- Uvek kada se priča o nagradama ja sam sumnjičav. Ili nešto nije u redu sa mnom ili nešto nije u redu sa nagradom - u duhu rubrike koju uređuje satirično se, uz nekoliko svojih aforizama, Ljubenović zahvalio na nagradi, koju je dobio u kategoriji novinarske satire, na svečanosti u Pres-centru UNS u Beogradu.

Obeležavajući 137. rođendan, Udruženje novinara Srbije je dodelio tradicionalne godišnje nagrade. Priznanje za novinarsku borbenost "Aleksandar Tijanić" uručeno je glavnom uredniku "Nedeljnika" Veljku Laliću, dok je njegov kolega iz lista "Vreme" Dragoljub Žarković nagrađen priznanjem za životno delo.

Pročitajte još: Satira fest u znaku Dušana Radovića

- Kada smo krenuli da samostalno izdajemo "Nedeljnik" niko nije verovao u nas. Tijanić je imao drugačije mišljenje. Novinarstvo bi danas bilo mnogo drugačije da je među nama - rekao je Lalić.

Glavni urednik "Vremena" Dragoljub Žarković osvrnuo se na svoju karijeru dugu 40 godina.

- Vremena su teška, politički pritisci rastu, mladi novinari beže od novinarstva. Posao glavnog urednika je da radi sa ljudima, a manje na tekstovima i temama. Radio sam sa mnogo novinara i svaki put imao drugačije iskustvo. Koliko su svi oni učili od mene, toliko sam i ja učio od njih - rekao je Žarković.

Drugi dobitnik ovogodišnje UNS-ove Nagrade za životno delo je dugogodišnji urednik šahovske rubrike u "Politici Ekspres" Branislav Rakić. Nagrada "Bogdan Tirnanić" za komentar uručena je kolumnistkinji "Blica" Olji Bećković, dok je dobitnik nagrade "Laza Kostić" za izveštaj novinar "Al Džazire Balkans" Marko Subotić.

Dopisnik RTS iz Kruševca Dragoslav Gogić, dobitnik je istog priznanja u kategoriji reportaža za prilog "Život na Ibru". Nagrada za fotografiju pripala je foto-reporteru "Politike" Anđelku Vasiljeviću, dok je novinarka RTS-a Slađana Zarić nagrađena za uređivanje priznanjem "Dimitrije Davidović".

ZLATNA POVELjA

PRIZNANjE "Zlatna povelja" za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i uručena je u petak Petru Jeremiću, jednom od najboljih aktivista UNS-a od 2001. godine. Specijalna nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" uručena je dugogodišnjem novinaru Radio Beograda i osnivaču sajta "Audio i foto arhiv" Dragoslav Simić, za delo "Glasom pisana istorija".