Italijani su nam dali dokumentaciju 300 svedoka

D. ZEČEVIĆ

18. 12. 2018. u 22:02

Италијани су нам дали документацију 300 сведока

Foto I.Marinković

Rad italijanske komisije za utvrđivanje smrtnosti vojnika iz sastava Kfor bio je polazna osnova za naše istraživanje

KOMISIJA za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po zdravlje stanovništva, koju je osnovala Skupština Srbije, na predlog predsednice Maje Gojković, intenzivno radi na naučno-medicinskom istraživanju koje bi trebalo da potvrdi uzročno-posledičnu vezu između učestalosti malignih bolesti i uticaja toksina, a njen predsednik dr Darko Laketić očekuje da će ono brzo biti završeno.

U intervjuu za "Novosti" dr Laketić kaže da se paralelno prikupljaju i izjave porodica onih koji su se posle boravka na kontaminiranom terenu razboleli i preminuli, a pristigla je i dokumentacija iz Italije.

- Predsednik Komisije italijanskog parlamenta Đan-Pjer Skanu doneo nam je kompletnu dokumentaciju italijanske komisije sa svedočenjima više od 300 svedoka, rezultate tužilačke istrage, kao i nekoliko izvršnih presuda. To je sve prevedeno i nalazi se u bazi Komisije.

* Kako iskustvo iz Italije, gde su vojnici koji su bili angažovani u sastavu Kfor uspeli da dokažu povezanost boravka u zoni NATO dejstava sa obolevanjem, može da vam pomogne?

- Rad italijanske komisije za utvrđivanje smrtnosti vojnika iz sastava Kfor bio je polazna osnova za rad naše komisije. Iako su bile desetine slučajeva sa smrtnim ishodom među vojnicima Kfor, koji su na Kosmetu boravili na terenu koji je bombardovan, prvi o tome su posle Suzan Manuel, nekadašnje portparolke UNMIK, progovorili Italijani. O štetnosti osiromašenog uranijuma na zdravlje vojnika Kfor prvi je svedočio Enio Letijeri, potpukovnik italijanske vojske koji je pred italijanskom komisijom uspeo da dokaže tu povezanost toksina i pojave bolesti. Prema nezvaničnim saznanjima, do sada je preminulo više od 100 italijanskih vojnika iz sastava Kfor na KiM.

* I komisija je počela da prikuplja podatke.

- Da. Odlazak na teren u Vranje doneo nam je dosta novih informacija i bacio novo svetlo na posledice NATO bombardovanja po zdravlje.

dr Darko Laketić,foto Z.Jovanović

* Šta ste ustanovili na terenu?

- Tokom boravka komisije u Vranju razgovarali smo sa zaposlenima u tamošnjem komunalnom preduzeću koji su bili na terenu oko bombardovanog releja na Pljačkovici, ali i sa porodicama preminulih radnika. Od njih 40 desetak je preminulo neposredno posle tih radova. Kod svih su raniji zdravstveni nalazi bili uredni, što dokazuju izveštaji sa sistematskih pregleda, na koje su pre toga redovno išli.

* Od čega su kasnije oboleli?

- Neki od maligih, neki od drugih bolesti. Ali, kod većine su se, kao zajedničko, ispoljila oboljenja kože.

* Da li su se te bolesti pojavile u karakterističnom vremenskiom periodu od izlaganja dejstvu osiromašenog uranijuma?

- Naučno je dokazano da posledice dejstva toksina imaju svoj latentni period. Zapravo, naučnici su saglasni da maligne bolesti krvi i limfnog tkiva nastaju od pet do sedam godina od izlaganja organizma određenom toksinu, dok se solidni tumori javljaju posle 15 ili 20 godina. Upravo zato je i očekivana učestalost pojave određenih bolesti koju mi istražujemo.

* Da li se istraživački rad komisije fokusira na neke određene grupe bolesti?

- Da, pre svega na određene bolesti za koje možemo da pretpostavimo da je na njihov nastanak delovao baš određen toksin koji je u toku NATO agresije oslobođen u životnu sredinu. To su piraleni, derivati benzena, hlora, zapravo mnoštvo supstanci pored osiromašenog uranijuma koji je vrh ledenog brega upravo u tim efektima na ljudsko zdravlje. Kod osiromašenog uranijuma hemijski tj. toksični efekat je snažniji od radiološkog, i više šteti nego zračenje.


foto I.Marinković

* Koliko u ovoj početnoj fazi istraživanja može konkretno da se govori o posledicama bombardovanja, kako onima koje se već ispoljavaju, tako i onima koje će se eventualno ispoljiti u budućim generacijama?

- U našoj zemlji imamo povećanu učestalost (incidencu) anomalija kod novorođenčadi. Ona je čak tri puta veća u odnosnu na Evropu. - Deca se sada rađaju sa anomalijama mnogo češće nego pre bombardovanja. To je najstrašnija i najteža od svih posledica koje su nas zadesile posle NATO agresije.


REZULTATI I TUŽBA

* Kada ćete upoznati Skupštinu i javnost sa saznanjima do kojih ste došli?

- Prve izveštaje o dosadašnjem radu komisija će uskoro izneti u Skupštini Srbije, dok se prvi, preliminarni rezultati rada mogu očekivati 2020. godine. - Ukoliko naše istraživanje pokaže uzročno-posledičnu vezu između dejstva toksina i nastanka bolesti realno je očekivati da građani i država preduzmu određene korake u smislu zahteva za nadoknadu štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Djordje

19.12.2018. 01:23

Prvi preliminarni rezultati rada se mogu ocekivati 2020 godine!?Zar zadnje i logicno pitanje ne bi trebalo da bude zbog cega to tako dugo traje!?

Peter

19.12.2018. 12:03

@Djordje - Zbog latentnog perioda od 15-20 godina , a za neke tumore i više.

Dend

19.12.2018. 09:31

Svaka čast Italijanima ali da li vi smatrate da će to neko uvažiti kad je Srbija u pitanju ?Pa po Srbiji idu propagatori koji tvrde da nema štetnosti od bombardovanja !

Nostradamus

19.12.2018. 12:21

Zanimljivo je da se oboljenja uglavnom javljaju kod naseg naroda, a kod Alabanaca ili ostalih nema tolokog porasta?. Je li to propust u tekstu ili je to faktum?.

deda

19.12.2018. 14:35

Bravi Italijo i vasi vojnici su nastradali i poumirali treba da se sve iznase u Ujedinjenim nacijama sta su fasisti Nato radili.

Begiš

19.12.2018. 23:55

Pa italijani su Došli Da Ubijaju Srbe I Ruše sve Moguće Po Srbiji. Da nisu pičeli I oni Da Oboljevaju I umiru NATO se I Dan Danas Pravi Lud Šta su Uradili. Nezaboravimo Da je I Papa Tražio Da se Bombarduje Srbija ili Bivša Yugoslavia. Zato u Buduće Moramo Biti Pametni I Čuvati svoju Zemlju I Gotovo.

Perffeto

25.12.2018. 13:02

Čudni su putevi Božji. Jos čudniji ljudski. Neki se prvo bore na strani nasih neprijatelja a onda kao u Drugom svetskom ratu kapituliraju pa predju na stranu pobednika medju kojima smi i mi. Ili kao 99. posle učešća u intervenciji NATO kod nas, čuvaju nam svetinje i dokaze o tome čime su nas gađali. Kao i onaj portugalski general, spašavaju svoju dušu valjda. Nek im je prosto.