Srpsko pravoslavno groblje u Lipljanu, nekada većinski srpskoj sredini, u subotu ujutru našlo se na meti vandala koji su polomili jedan i pokušali da poruše još dva spomenika.

Prema rečima Zlatka Lazića, predsednika Privremenog organa ove opštine, u pitanju je drugi vandalizam u poslednjih desetak dana u ovom gradu u kojem je od nekadašnjih oko 6500, ostalo da živi 650 Srba.

Pročitajte još: Dečaci oskrnavili 20 grobova

Naime, podsećajući da je ovo drugi vid vadalizma u poslednjih nekoliko dana, na zidu srpske škole „Braća Aksić“ kao i na jednoj privatnoj kući osvanuli grafiti „UĆK“ , predsednik Lazić ističe da su ovi činovi nasilja izvedeni sa ciljem zastrašivanja preostalog srpskog življa u Lipljanu ali i na čitavom Kosmetu.

- Vandalizmu nikada kraja. Šta su im skrivili ljudi koji su se upokojili.Uostalom šta je kriv preostali sprksi narod koji živi na ovim prostorima...Rušenje svetinja i skrnavljenje grobalja predstavlja najteži vid jednog vandalizma – ističe predsedik Lazić koji je izrazio očekivanje od policije da pronađe i kazni nasilnike i vadale.Inače, pored dpravoslavnog groblja u Lipljanu na meti vandala neprestano je i groblje u okolnomm Starom Gracku na kojem je sahranjeno 14 žeteoca koje su na svojim njivama masakrirali pripadncii „UĆK“ .

Foto: privatna arhiva

Uviđaj na groblju / Foto Tanjug

KANCELARIJA ZA KIM: SRBI NI MRTVI NEMAJU MIRA

BEOGRAD (Tanjug) - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, ocenivši da je to prava slika kosovsko-metohijske realnosti, u kojoj Srbi, čak ni mrtvi, ne mogu da imaju mira.

"Ta rušilačka, vandalska akcija proistekla je iz kancerogenog šovinizma, godinama podsticanog i negovanog politikom mržnje albanske političke elite i ćutnjom i nečinjenjem međunarodnih institucija na terenu", kaže se u saopštenju Kancelarije.

Posebno se ističe da su međunarodni "sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti saučesnici u svemu što se Srbima događa, jer oni su tolerisali i odnegovali društvenu klimu u kojoj je rušenje nadgrobnih spomenika samo beznačajan incident".