Svaki treći radiće na lizing

J. Ž. SKENDERIJA

08. 11. 2018. u 22:02

Propis o agencijskom zapošljavanju uskoro će se naći pred narodnim poslanicima. Sindikate brine da će propis omogućiti dodatnu eksploataciju radnika jer tako manje “koštaju” i mnogo lakše je dati otkaz

Сваки трећи радиће на лизинг

Depositphotos

JEDNO preduzeće u Srbiji moći će da zaposli uz posredovanje agencije čak 30 odsto radnika, što znači da će deo njihove zarade ići, umesto u džepove zaposlenih, posrednicima. Ovo je jedna od odredaba Zakona o zapošljavanju na lizing, sa kojom nisu saglasni sindikati, jer smatraju da će se na taj način povećati broj radnika koji rade na privremenim i povremenim poslovima. Na ovaj način će se, po mišljenju sindikalaca, institucionalizovati eksploatacija radnika.

Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže, za "Novosti", da tekst Nacrta zakona ne zadovoljava osnovne stavove sindikata koji su izraženi tokom rada u radnoj grupi.

- Suština je da će se na ovaj način legalizovati i omasoviti zapošljavanje radnika preko određenih institucija i to samo na privremenim i povremenim poslovima - kaže naš sagovornik. - Takav status uz zakonske odredbe može da se održi unedogled. U tekstu stoji da će broj zaposlenih na lizing biti ograničen na 10 odsto radnika u firmi, ali u određenim okolnostima on može da bude čak 30 procenata, uz odobrenje Ministarstva za rad. Takva odredba je nedopustiva.

Vuković navodi da nigde nije navedeno koje su to okolnosti. Kamen spoticanja je i finansijska garancija koju mora da priloži onaj ko želi da se bavi posredovanjem u zapošljavanju. Primera radi, kod Slovenaca ona iznosi 50.000 evra, a tvorci našeg zakona beže od ove odredbe.

- Tražili smo da kod nas ona iznosi šest miliona dinara, što nije prihvaćeno - kaže on. - Stav nadležnih je da se na taj način diskriminišu oni koji nemaju dovoljno novca. Smatramo da garancija mora da postoji pošto se zarade i naknade zarade isplaćuju preko agencije.

LAKO DAJU OTKAZ VEĆINA velikih kompanija u Srbiji zapošljava radnike posredstvom agencija. Njih radnici, prema rečima Ranke Savić, ne koštaju mnogo i lako im daju otkaz.

Za Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, nedopustivo je da postoji mogućnost u zakonu da trećina radnika može uz blagoslov ministarstva da radi na lizing. Evropski standard je maksimum 20 odsto od ukupnog broja radnika u preduzeću.

- Naša primedba je i što novi propis ne reguliše rad omladinskih i studentskih zadruga, koje takođe služe za posredovanje prilikom zapošljavanja - kaže ona. - Sada će sve agencije koje ne ispunjavaju zakonske uslove da se preregistruju, čime će se karikirati donošenje zakona.

Savićeva navodi da su izuzete i agencije za obezbeđenje i čišćenje, koje će opet ostati, iako su duži niz godina veliki problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

neko

08.11.2018. 22:26

Predlazem vladi Srbije da stavi na glasanje predlog o izmeni zakona o placanju radnika. Da vise poslodavac ne placa radnika vec radnik poslidavca zato sto mu je obezbedio ionako mizeran posao za mizernu platu. To bi bilo savrseno i za poslodavca i za drzavu

Dragan

08.11.2018. 23:44

Agenture su sve zasnovane na bazi Iskoriscavanja moralno i materijalno i treba ih ukinuti a ne dati vece pravo a firma koja sebi ne moze da obezbedi radnu snagu neka zatvori .

Koeficijent

09.11.2018. 00:52

S'jedne strane ima ljudi koji rado pristaju na bilo kakav posao i oni bi najvise bili eksploatisani i manipulisani a s'druge strane vecina je izbirljiva i nece da radi za male pare. Ne valja kako okrenes.