KRIZA U PRAVOSLAVNOM SVETU: Da li bi sukob patrijaršija mogao da ostavi posledice i po naš region?

R. Dragović

petak, 07. 09. 2018. u 11:02

КРИЗА У ПРАВОСЛАВНОМ СВЕТУ: Да ли би сукоб патријаршија могао да остави последице и по наш регион?

Patrijarsi Kiril, Vartolomej i Irinej sa poglavarima ostalih pravoslavnih crkava Foto Tanjug

Samostalnost priželjkuje i nekanonska crkva u Makedoniji, kao i Dedeićeva grupa u Crnoj Gori

SUKOB dvaju najuticajnijih patrijaršija - Vaseljenske i Moskovske oko ukrajinskog pitanja mogao bi da otvori Pandorinu kutiju dobijanja samostalnosti crkava u pravoslavlju. U mogućem sudaru divova bez posledica ne bi prošla ni Srpska pravoslavna crkva. Moguće dobijanje autokefalnosti nepriznate Crkve u Kijevu Patrijaršiju u Beogradu stavilo bi ne samo pred izbor strane u konfliktu, već i u centar razbuktalih crkvenih pretenzija na Balkanu.

Kamen razdora patrijaršija u Moskvi i Istanbulu, prema oceni poznavalaca odnosa u pravoslavlju, lako bi mogao da pocepa poredak, ustrojstvo i funkcionisaenje Crkve na istoku. On se vekovima bazira na činjenici da je priznanje "nove" pomesne crkve moguće samo uz jednodušnu saglasnost svih ostalih crkava sa Vaseljenskom patrijaršijom na čelu. Sticanje autokefalije, uprkos protivljenju, bio bi opasan presedan koji preti da trajno poremeti odnose u pravoslavlju.

Pročitajte još - Pravoslavni svet na rubu raskola?

Nadgornjavanje Moskve i Carigrada pažljivo se prati i u beogradskom Patrijaršijskom dvoru, iza čijih debelih zidova još uvek nema zvaničnog komentara najnovije krize. U javnost je, međutim, nedavno procurelo pismo koje je patrijarh Irinej uputio vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju u kome ga diplomatski upozorava na moguće posledice osamostaljivanja nepriznate Crkve u Ukrajini.

- Pitanje sticanja autokefalnosti jedno je od najsloženijih u pravoslavlju, i oko njega još uvek nije postignuta opšta saglasnost - kaže, za "Novosti", sagovornik iz sedišta SPC. - Nepristajanje na stvaranje novih nacionalnih crkava kao i insistiranje na nepodudarnosti državnih i crkvenih granica jeste stav koga se drže mnoge patrijaršije, uključujući i Moskovsku. Načelno, to je stanovnište i SPC koja ima dobre odnose sa ruskom crkvom, ali i vaseljenskim patrijarhom.

Ipak, najteže posledice panpravoslavni sukob mogao bi da proizvede na Balkanu, gde nekoliko novoosnovanih država teži crkvenoj samostalnosti.

- To je slučaj sa nepriznatom Makedonskom crkvom, ali i nekanonskom verskom zajednicom u Crnoj Gori koju predvodi Miraš Dedeić - podseća verski analitičar Draško Đenović. - Ovaj sukob svakako bi mogao tektonski da poremeti drevni poredak u pravoslavlju. Ako Kijev kod patrijarha Vartolomeja obezbedi tomos o autokefalnosti, isti akt zatražiće i crkva u Skoplju, Miraš Dedeić, a možda i neko u ime tzv. Hrvatske pravoslavne crkve.

Istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije smatra da će Moskva i Carigrad, uprkos problemima, sačuvati minimum dobrih odnosa što će na neki način garantovati očuvanje postojećeg poretka u pravoslavlju.

Pročitajte još - Ukrajinska crkva još bez priznanja

- Jednostranom i nekanonskom priznanju tzv. MPC protive se sve grčke crkve. Vaseljenska patrijaršija koja i sama pripada ovom krugu crkava sigurno ne bi išla na priznanje protiv njihovog stava. Velike šanse nema ni tzv. CPC Miraša Dedeića, koji je kao klirik Patrijaršije u Istanbulu raščinjen i uklonjen - navodi Raković.

STARI SUKOB

SUKOBI u pravoslavlju oko sticanja autokefalnosti crkava nisu novijeg datuma. Istoričar Aleksandar Raković podseća na presedan koji je već napravljen pre više decenija, s tim što je njegov akter tada bila Moskovska patrijaršija.

- Moskva je priznala samostalnost Američke pravoslavne crkve, i to bez saglasnosti Vaseljenske patrijaršije koja, je kao nosilac duhovnog primata ovlašćena za izdavanje tomosa o autokefalnosti. To je poremetilo odnose Moskve i Carigrada, ali bez obzira na probleme, nije ugrozilo sveukupni poredak u pravoslavlju.

PATRIJARH PAVLE MIRIO POGLAVARE

VASELjENSKA patrijaršija, koja ima duhovni primat u pravoslavlju, u sukobu je sa Moskvom zbog najave priznanja Ukrajinske crkve, koja odbija nadležnost Moskovske patrijaršije. Moskva se protivi i Vartolomejevim čestim kontaktima sa papom, pozivima na ujedinjenje sa katolicima, ali i mešanju u stvari drugih crkava.

- Odnosi ova dva pravoslavna centra već dugo su narušeni. Veliki doprinos njihovom mirenju i očuvanju poretka dao je u svoje vreme naš patrijarh Pavle, koji je kao najstariji crkveni poglavar u pravoslavlju uspešno koristio svoj duhovni autoritet kako bi približio Moskvu i Istanbul - ukazuje verski analitičar Draško Đenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Поп

07.09.2018. 12:48

Ако до раскола дође, треба опозвати признање Цариградске патријаршије од стране СПЦ.

dan

07.09.2018. 17:23

@Поп - Carigradska Patrijaršija je iz 381 godine a Srpska iz 14. veka ! Od Carigrada smo dobili i autokefalnost (13 vek) i patrijaršiju (14 vek) jer je tako moralo po kakonu ! Ovo drugo prvo na divlje ali je kasnije priznato! Carigradski patrijarh je prvi jer sedi u Vizantijskoj stolici koja je po kanonimaq još iz 4 veka glavna (tada je bila i iznad Rimskog patrijarha (Pape) a Srba i Rusa nije bilo među hrišćanima) ! Pogledaj istoriju !

Само рационално

07.09.2018. 12:50

Ја не видим ништа спорно у жељи нових цркава за аутономијом. Ми смо је добили, нека је добију и они. Оно што припада СПЦ или Руској Цркви - остаје наше. То је наша имовина. Нове цркве нека граде нове храмове и све је у реду. Немам ништа против. Онако како је укњижено у катастар, тако да остане. Али, сви знамо да је намера нових цркава да отму храмове Српској и Руској цркви, а то већ неће моћи да прође.- Никада.

momcilo

07.09.2018. 13:11

raskol je nacinu zivota koji nam se namece kroz medije, a najvise kroz RTS u zadnjih 6 meseci. Samo se reklamiraju, festivali, razvratna umetnost, kao sto je "bitef", sipa se sveta vodica u kupus na kupusijadama, uzdizu se strasti, obmanjuje se narod, bolesna medicina nema alternativi. engleski je prevazisao sa 6 meseci turcizme od 500 godina. RTS je rasrbio srbiju za 6 meseci vise nego tito za 50 godina I to NASIM PARAMA

Sloboda

07.09.2018. 13:12

Vistina uvek kani no dolazi.Srpska je pravoslavna crkva Srbij a Makedonska pravoslavna crkva je Makeonska.Nemoze vlada Makedonija da kaze sta trea vladi Srbije.Za dobre pravoslavne odnose treba da se obostrani priznaju i sradju za dobro oba pravoslavna naroda.

.

07.09.2018. 15:41

@Sloboda - ali je za proucavanje da je "makedonsku crkvu" stvorio bezbozni rezim, a ne zelja i uspesi jednog vernog naroda. Znaci sutra Erdogan proglasi tursku crkvu, Tramp americku...?

Није Него

07.09.2018. 13:23

нема никаквог распада, зна се како се добија аутокефалност, ако се жели мимо тога, те нове цркве нису више православне, нешто јесу али православне нису, таман да остане један манастир на свету православни по канонима, и даље није сукоб и распад, него је мало верних православљу, то је друга тема.

Милојко

07.09.2018. 13:26

Једноставно решење је увек и најбоље: Бацити анатему на Вартоломеја и испоручити га купцу Франциску. Поштарину би Ердоган радо платио, а Москва би била оно што и јесте: трећи Рим.

Katarina

07.09.2018. 15:21

@Милојко - Ako smo za jednostavno resenje onda da se baci anatema na svakog jeretika koji je prekrsio kanone 7 Vaseljenskih Sabora.A to je svaki Vladika koji nije javno, u crkvi, pred narodom osudio svejeres ekumenizma.Tako bi smo lako dosli do spoznaje da je ta brojka danas u pravoslavnom svetu...NULA..Nijedan vladika u pravoslavlju nije javno osudio svejeres ekumenizma.NIJEDAN.Svi su cvrsto u rukama LUKAVOG i naravno Vatikana.Zacarenje antihrista moze da pocne vec sutra.

PreleP

07.09.2018. 14:41

Svi Grci pa sve do vaseljenskog patrijarha, odavno postupaju nekanonski i rade protiv slovenskih zemalja. Sa Rimom se slazu, ali im eto smetaju kanoni pravoslavne crkve pa sad udaraju na Rusiju. Neka bude podela i neka idu gde zele, jer Slavenima nisu potrebni slavenomrsci.

баунти

07.09.2018. 15:09

Ово је предност католика - они немају ове проблеме... Можда би се требало угледати на њих и успоставити једну, све-православну цркву, наднационалну, у којој више не би било потребе за расколима, али би се смањиле и тензије између православних народа, и могућности енглеза да подривају стално...

Darko

07.09.2018. 16:04

U eparhiji Raško-Prizrenskoj u egzilu nema sukoba,krize,podela...već jednomislije,slavoslovlje i preko potrebni duhovni mir.Slava Bogu za sve.

SRBOLJUB

07.09.2018. 17:25

Odavno je počelo razbijanje pravoslavlja. Od genocida nad JERMENIMA pre više od sto godina pa do svakodnevnih napada na pravoslavne crkve po svetu. Požar u Srpkoj crkvi u Njujorku na dan osnivanja Iluminata. Tog 1 maja je gorelo pet pravoslavnih svetinja širom planete. Zlo je odavno ušlo u SPC i to traje