Srbija pred sudom u 300.000 sporova

V. C. S. - S. S. R.

14. 05. 2018. u 13:00

Србија пред судом у 300.000 спорова

Najviše sporova sa državom kao učesnikom vodi se u Prvom osnovnom sudu u Beogradu / Foto P. Mitić

Mnogo predmeta koje državno pravobranilaštvo vodi u ime države. U 90 odsto slučajeva Republika se nalazi na "optuženičkoj klupi"

DRŽAVNO pravobranilaštvo, u ime Srbije, trenutno vodi oko 300.000 sporova u kojima je država tužilac ili je tužena, što je za oko 50.000 predmeta više nego pre tri godine. Procenjuje se da je u oko 90 odsto slučajeva Republika na "optuženičkoj klupi", a u samo deset procenata naša zemlja je presavila tabak.

Pročitajte još: Državu tužilo 300.000 Srba

Kako je "Novostima" rečeno u Pravobranilaštvu, koje zastupa Vladu, Skupštinu, ministarstva, državne uprave, javne ustanove koje se finansiraju iz republičkog budžeta, sporovi se vode od Subotice do Vranja. Sadržine predmeta su različite: nezakonit rad državnih organa, neosnovan pritvor, nezakonita osuda, neobezbeđivanje protivgradnih raketa i tužbe za utvrđivanje prava svojine na građevinskom zemljištu.

Tabak su presavili i bivši poslanici Srpske radikalne stranke koji od Skupštine traže oko 20 miliona dinara na ime dnevnica i regresa koji su ukinuti 2009. godine. Prvi osnovni sud presudio je u njihovu korist i sada se čeka konačna odluka Apelacionog suda. NJih 20, u zavisnosti od toga koliko su vremena proveli u zakonodavnom domu, tražili su od 600.000 do milion dinara za neisplaćene dnevnice, plus po 100.000 za regres.

Građani su državu tužili i zbog štete zbog povreda na radu, policijske torture ili oduzetih vozila, oružja... I dalje se vode sporovi koje su podnele sudije koje nisu prošle reizbor 2009. godine, a koje su, odlukom Ustavnog suda, vraćene na posao.

Na spisku onih koji su tužili državu su i građani čije su žalbe zbog povrede na suđenje u razumnom roku ili prava ličnosti i dostojanstva usvojene pred Ustavnim sudom. Policajci najčešće traže naknadu štete za prekovremeni, noćni ili rad u vreme državnih i verskih praznika, kao i zbog gubitka posla.

Država, sa druge strane, tuži građane, ali i firme, zbog neplaćanja poreza, naknade za građevinsko zemljište, taksi ili drugih dažbina. Slučajevi se vode pred sudovima širom Srbije, a najviše u Prvom osnovnom sudu.

TUŽBE PRED "STRAZBUROM"

SRBIJI je na ime presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tokom prošle godine dosuđeno da isplati oko 147.000 evra odštete, što je malo više nego u 2016. Naša zemlja je, navodi se u godišnjem izveštaju ove institucije, poštovala rok za plaćanje odštete u 21 slučaju, dok u 24 nije dostavila informacije da je novac uplaćen pre isteka roka. Protiv naše zemlje je prošle godine podneto 38 novih tužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Balkanska ruta

14.05.2018. 13:44

“Fašizam je državno uređenje ekstremne desnice koje radikalno ograničava ljudska prava radi veće stabilnosti i bržeg napretka.” Sudovi stopiraju sudjenja jer preti lavina tužbi a potrebno je kao uslov skupiti domaće presude. Zbog toga se ljudi obraćaju evropskom komitetu gde to nije uslov.

Ajde molimte

14.05.2018. 13:45

Pojedinci Preteruju , Gledaju Da dodju novaca bilo kako makar Na ovaj Naćiln ,’Ludo. Vreme doslo.’

Nelle

14.05.2018. 13:48

Šta briga državu i Vučića,ne plaćaju iz svog džepa!Privatnici,tajkuni,direktori,preduzimači i mafijaši pokušavaju da prevare narod i kada ih neko tuži država presudi u njihovu korist.Onda na sudu u Strazburu,država izgubi i opet mi građani plaćamo odštete jer se nama odbija sve i svašta da bi država platila oštećenje!Znači,boli političare za Strazbur,njima džepovi puni a državna kasa nije važna,za njih u njoj ima dovoljno da se obogate!

Stef

14.05.2018. 14:15

Pravobranilaštva , gradska i republička imaju sve vreme ovoga sveta da se tuže sa građanima. Takvi sporovi traju beskonačno dugo. Ako ste u sporu sa državom , naoružajte se strpljenjem, zdravljem, živcima (jako će vam biti potrebni). Mogućnosti za tužbe, zatim žalbe na rešenja,neograničene su kada je u pitanju država. A poznato je kako su nam sudovi efikasni u deljenju pravde. Dok na kraju sud u Strazburu ne lupi šakom o sto.

profesor

14.05.2018. 14:50

jeste i treba meni su uzeli 2000€ za carinjenje auta pa zabranili uvoz istog a pare nisu vratili.

Dend

14.05.2018. 17:39

Ako je verovati autoru ove informacije, uz duzno izvinjenje zbog sumnje, u ovakvoj korumpiranoj nazovi drzavi gde samo tri institucije rade a to su policija, vatrogasci i hitna pomoc, nije mnogo cak bi se reklo i da je dosta "dobro"?Svako ko sumnja u moje tvrdnje vrlo lako se proverava ?