SLOGA GRADI HRAM SVETOG SAVE: Sabor SPC u Patrijaršiji u Beogradu nastavio rad

V. Mitrić

06. 05. 2018. u 08:30

Sveti arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve, na zasedanju u Patrijaršiji u Beogradu, nastavio je u nedelju rad razmatranjem zadataka na završetku radova i oslikavanju Hrama Svetoga Save u glavnom gradu

СЛОГА ГРАДИ ХРАМ СВЕТОГ САВЕ: Сабор СПЦ у Патријаршији у Београду наставио рад

SVETI arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve, na zasedanju u Patrijaršiji u Beogradu, nastavio je u nedelju rad razmatranjem zadataka na završetku radova i oslikavanju Hrama Svetoga Save u glavnom gradu.

LJubav, sloga i sabornost, kako su ocenili arhijereji, "čine završetak radova uspešnim, valjanim i na radost Crkve, njenih vernika i poštovalaca u zemlji i svetu".

Crkvena "skupština" u ponedeljak ne zaseda, a od utorka sledi razmatranje ključnih tema, od stanja na Kosovu i Metohiji, njegovog statusa, do razgovora o predlogu novog ustava SPC.

Najviše crkveno telo će, prema našim saznanjima, raditi najduže do petka, do kada će uslediti niz odluka, među kojima su i kadrovske. One se tiču izbora novih vladika i popunjavanja praznih episkopskih mesta, pre svega u rasejanju od Nemačke do Južne Amerike, gde taj posao sada vode episkopi iz drugih eparhija u svojstvu administratora.

Na marginama zasedanja arhijereji, kako saznajemo, pominju i dobre i loše primere crkvenog života i rada. Kao jedan od svetlih primera navedena je odluka sedam sveštenika iz Loznice i Eparhije šabačke, na čelu sa starešinom crkve, protojerejom-stavroforom Milanom Aleksićem, koji već 12 godina ne uzimaju novac sa celivajućih ikona iz kripte nove crkve, na Lagatoru, kako bi finansijski pomogli završetak tog, jednog od najvećih hramova u SPC.

Očekuje se i da arhijereji, još jednom, možda preciznije nego ikad pre, stave do znanja da priznavanje lažne države Kosovo ne dolazi u obzir jer Crkva na KiM gleda kao na okupiranu teritoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Grka

06.05.2018. 09:16

sramota je da od priloga za pojedine crkve oni kupuju zemljiste za druge crkve a iste crkve su decenijama u losem stanju ili ne oslikane. Npr crkva Sv Marka u centru Beograda.

PG-CG

06.05.2018. 09:44

Sve istinske Srbe raduje stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju statusa Kosova i Metohije - NIKADA NE PRIZNATI TU LAŽNU I TERORISTIČKU DRŽAVU; JUŽNU SRPSKU POKRAJINU SMATRATI OKUPIRANOM TERITORIJOM SVE DO NJENOG FORMALNOG I FAKTIČKOG POVRATKA MATICI SRBIJI... Još damo da taj stav SPC-a prihvati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić...

др Милан Лекић

07.05.2018. 19:29

Срби сви и свуда, очекују да Сабор Српске Цркве Светога Саве на челу са Његовом светошћу Патријархом и архиепископом српским Иринејом једногласно одбаци све дијелове текста предлога новог устава Српске цркве, заснованих на - Равенском акту (2007.), Одлуци "Аутономија и начин њеног проглашавања" Пете Свеправославне предсаборске конференције (Шамбези-Женева, 2015.) и Одлуци "Аутономија и начин стицања" Критског псеудо-сабора (јун 2016.). У супротном био би то - НОЖ У СВЕТОСАВЉЕ - срце српства...