VIŠE roditelja sam ubedio da vakcinišu decu nego što su to uradili svi pedijatri u Nišu - kaže prof. dr Borislav Kamenov, pedijatar i imunolog. Ovaj lekar u penziji odbacuje svaku povezanost sa antivakcinalnim pokretom i tvrdi da je on samo kao lekar sa velikim iskustvom i znanjem davao mišljenje koje ni za koga nije bilo obavezujuće.

Protiv njega i još 42 osobe grupa lekara i roditelja podnela je krivičnu prijavu "zbog izazivanja nereda i panike".

Za profesora Kamenova je u prijavi navedeno da "za pare odlaže vakcinaciju do daljeg ljudima koji ne žele da vakcinišu decu". Naime, sa njegovim lekarskim mišljenjem roditelji su od odabranog pedijatra dobijali potvrdu da dete može da pohađa vrtić. Naime, u novembru prošle godine vrtići su odbili da primaju decu koja nisu vakcinisana, a da za to ne postoji valjani medicinski potkrepljen razlog...

PROČITAJTE JOŠ - Protivnici vakcina s krivičnom prijavom

- Ne radi se ovde o novcu nego o poverenju i odnosu prema roditeljima. Moram da priznam da su neke moje kolege bahate i da se na pitanje roditelja šta da rade pozivaju na zakon koji kaže da je vakcina protiv morbila obavezna. Takav stav samo dodatno uznemiri roditelje i zato se većina njih obraćala meni. Tačno je da sam odlagao vakcinaciju dece uvek kada je postojala sumnja da dete boluje od autoimunih bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i krvotoka, odnosno kada je njegov imuni sistem na bilo koji način ugrožen. Međutim, nakon odgovarajuće terapije odgovorno tvrdim da su ta deca vakcinisana jer je imunizacija odlagana samo na određeni period - kaže Kamenov i dodaje da je apsurd njega prozivati da "radi za pare".

On navodi da je hteo nakon penzionisanja pre dve godine da nastavi da volontira na Dečjoj internoj klinici i na Medicinskom fakultetu.

PROČITAJTE JOŠ - Počinje vakcinacija zdravstvenih radnika MMR vakcinom

- Ali moj zahtev je odbijen. Osećam se sposobnim da se bavim naukom i medicinom i zato imam privatnu praksu, a ne da bih zarađivao pare - kaže Kamenov, koji energično odbacuje mogućnost da se ikada javno zalagao protiv vakcinacije.

- Slični napadi su bili na mene kada sam se zalagao za uvođenje petovalentne vakcine, koja se pokazala mnogo boljom u odnosu na obične. Oni koji su mene napadali kasnije su prvi tražili te vakcine - kaže Kamenov.

Inače, roditelji su počeli da prozivaju Kamenova kada su deca počela da obolevaju od morbila, a upravo oni koji su od njega tražili lekarsko mišljenje kasnije su prikupljali dokaze protiv njega. Navodno je cena pregleda i mišljenja 3.000 dinara, a deci su uglavnom prepisivani homeopatski lekovi.

PROČITAJTE JOŠ - Samo vakcinisani od 1996. potpuno imuni na male boginje

NEOSNOVANI ZAHTEVI

- Početkom novembra na sastanku Stručnog tima vaspitači iz vrtića su izneli problem da često od roditelja dobijaju izveštaje pedijatara iz privatne prakse da deca ne mogu da se vakcinišu iz imunoloških razloga. Na ovom sastanku je pedijatrima, s obzirom na to da je već bila počela epidemija morbila, dato uputstvo da svu decu koja su zdrava za obdanište treba da upućuju na vakcinaciju. Naloženo im je da, ukoliko sumnjaju da postoje kontraindikacije za vakcinaciju, tu decu obavezno moraju da upute na obradu stručnom timu Instituta za javno zdravlje ili imunologu u Kliniku za dečje interne bolesti KC Niš, koji je jedino ovlašćen da utvrdi da li postoje medicinski razlozi da se dete ne vakciniše - kaže prof. dr Jelena Vojinović, predsednica Stručnog tima Instituta za javno zdravlje Nišavskog okruga. - Mišljenje pedijatra pojedinca iz privatne ili države prakse nije merodavno za oslobađanje od vakcinacije. Stručni tim je od tada dobio samo desetak zahteva za utvrđivanje postojanja trajne kontraindikacije za vakcinaciju od pedijatara iz Doma zdravlja i nijedan zahtev od pedijatara iz privatne prakse. Svi ovi zahtevi odbijeni su kao neopravdani.