Pedijatar iz Niša: Ubeđivao sam da se vakciniše

D. Alihodžić

utorak, 06. 02. 2018. u 08:02

Педијатар из Ниша: Убеђивао сам да се вакцинише

Prof. dr Borislav Kamenov / Foto S. Babović

Prof. dr Borislav Kamenov odbacuje optužbe kolega. Imunizaciju odlagao samo kada je detetu ugrožen imuni sistem

VIŠE roditelja sam ubedio da vakcinišu decu nego što su to uradili svi pedijatri u Nišu - kaže prof. dr Borislav Kamenov, pedijatar i imunolog. Ovaj lekar u penziji odbacuje svaku povezanost sa antivakcinalnim pokretom i tvrdi da je on samo kao lekar sa velikim iskustvom i znanjem davao mišljenje koje ni za koga nije bilo obavezujuće.

Protiv njega i još 42 osobe grupa lekara i roditelja podnela je krivičnu prijavu "zbog izazivanja nereda i panike".

Za profesora Kamenova je u prijavi navedeno da "za pare odlaže vakcinaciju do daljeg ljudima koji ne žele da vakcinišu decu". Naime, sa njegovim lekarskim mišljenjem roditelji su od odabranog pedijatra dobijali potvrdu da dete može da pohađa vrtić. Naime, u novembru prošle godine vrtići su odbili da primaju decu koja nisu vakcinisana, a da za to ne postoji valjani medicinski potkrepljen razlog...

PROČITAJTE JOŠ - Protivnici vakcina s krivičnom prijavom

- Ne radi se ovde o novcu nego o poverenju i odnosu prema roditeljima. Moram da priznam da su neke moje kolege bahate i da se na pitanje roditelja šta da rade pozivaju na zakon koji kaže da je vakcina protiv morbila obavezna. Takav stav samo dodatno uznemiri roditelje i zato se većina njih obraćala meni. Tačno je da sam odlagao vakcinaciju dece uvek kada je postojala sumnja da dete boluje od autoimunih bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i krvotoka, odnosno kada je njegov imuni sistem na bilo koji način ugrožen. Međutim, nakon odgovarajuće terapije odgovorno tvrdim da su ta deca vakcinisana jer je imunizacija odlagana samo na određeni period - kaže Kamenov i dodaje da je apsurd njega prozivati da "radi za pare".

On navodi da je hteo nakon penzionisanja pre dve godine da nastavi da volontira na Dečjoj internoj klinici i na Medicinskom fakultetu.

PROČITAJTE JOŠ - Počinje vakcinacija zdravstvenih radnika MMR vakcinom

- Ali moj zahtev je odbijen. Osećam se sposobnim da se bavim naukom i medicinom i zato imam privatnu praksu, a ne da bih zarađivao pare - kaže Kamenov, koji energično odbacuje mogućnost da se ikada javno zalagao protiv vakcinacije.

- Slični napadi su bili na mene kada sam se zalagao za uvođenje petovalentne vakcine, koja se pokazala mnogo boljom u odnosu na obične. Oni koji su mene napadali kasnije su prvi tražili te vakcine - kaže Kamenov.

Inače, roditelji su počeli da prozivaju Kamenova kada su deca počela da obolevaju od morbila, a upravo oni koji su od njega tražili lekarsko mišljenje kasnije su prikupljali dokaze protiv njega. Navodno je cena pregleda i mišljenja 3.000 dinara, a deci su uglavnom prepisivani homeopatski lekovi.

PROČITAJTE JOŠ - Samo vakcinisani od 1996. potpuno imuni na male boginje

NEOSNOVANI ZAHTEVI

- Početkom novembra na sastanku Stručnog tima vaspitači iz vrtića su izneli problem da često od roditelja dobijaju izveštaje pedijatara iz privatne prakse da deca ne mogu da se vakcinišu iz imunoloških razloga. Na ovom sastanku je pedijatrima, s obzirom na to da je već bila počela epidemija morbila, dato uputstvo da svu decu koja su zdrava za obdanište treba da upućuju na vakcinaciju. Naloženo im je da, ukoliko sumnjaju da postoje kontraindikacije za vakcinaciju, tu decu obavezno moraju da upute na obradu stručnom timu Instituta za javno zdravlje ili imunologu u Kliniku za dečje interne bolesti KC Niš, koji je jedino ovlašćen da utvrdi da li postoje medicinski razlozi da se dete ne vakciniše - kaže prof. dr Jelena Vojinović, predsednica Stručnog tima Instituta za javno zdravlje Nišavskog okruga. - Mišljenje pedijatra pojedinca iz privatne ili države prakse nije merodavno za oslobađanje od vakcinacije. Stručni tim je od tada dobio samo desetak zahteva za utvrđivanje postojanja trajne kontraindikacije za vakcinaciju od pedijatara iz Doma zdravlja i nijedan zahtev od pedijatara iz privatne prakse. Svi ovi zahtevi odbijeni su kao neopravdani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Joj

06.02.2018. 08:29

Mesanje laika, medija, sudova i politike u struku, tuzakanje i blaćenje, kriminalizacija društva, slobodna interpretacija činjenica i prekrajanje istorije, podele i kreiranje kriza i afera...dobro jutro posrnuli.

Mirko Niš

06.02.2018. 09:10

Svi ovi što su optužili doktora Kamenova mu sigurno nisu ni do kolena što se tiče znanja i stručnosti

Nelle

06.02.2018. 09:14

Treba pustiti narod da odluči sam hoće li vakcinisati decu,ali ako im kasnije dete oboli od boginja ili još gorih bolesti da plate debelo lečenje(ako nije kasno),bukvalno u hiljadama evra!Svi se prave pametni a posle kuku lele!Uvek će nekoga zahvatiti neželjene posledice posle vakcinacije ali više je šanse da nadrljate bez vakcinacije..Zar smo toliko prosti da ne shvatamo zašto na zapadu žive dugo kao kornjače.Vakcinacija na vreme,ovo je 21 vek kada vudu magija u lečenju ne pomaže,samo medicina!

Srbin

06.02.2018. 09:17

neostvareni lekari i primitivni građani kojima je ceo svet kriv za njihove neuspehe u životu pa im sad i vakcine smetaju

Miloš

06.02.2018. 09:18

Nije on čovek koji bi za novac ili interes menjao svoj obraz a ponajmanje interes deteta. Ne hulite na čoveka koji je najbolji dijagnostičar imunolog na prostorima bivše Jugoslavije a i šire. Roditeljii kod njega decu dovode kad više nemaju kuda, kao kod poslednje šanse. Ne optužujte čoveka.

Mitar

06.02.2018. 13:58

@Miloš - Po opisu "... kad više nemaju kuda, kao kod poslednje šanse" zakljucujem da se radi o vracu. Ne verujem da ste to hteli reci.

Miroslav

06.02.2018. 09:51

Besramni napad na jednog valjanog lekara! prvo su plašili roditelje a sad su krenuli na lekare. Znam za dete koje je posle vakcinacije pred polazak u školu nedugo zatim ostalo nagluvo a da je pre toga normalno čulo. Razlog prema nalazu specijalista nije ništa u vezi sa slušnim organima nego je CENTRALNE prirode. Drugo dete iz mog okruženja je znalo da kaže mama i tata a onda je vakcinisano MMR vakcinom sa godinu dana i postalo autistično. Zbog vakcinacije svinja ne možemo da izvozimo meso u EU.

Alexis

06.02.2018. 11:53

Sve sto je receno za ovog doktora je vrlo lako dokazivo. Postoje svi izvestaji u kartonima dece.

Lili

06.02.2018. 14:39

Čim je dignuta hajka na ovog čoveka, uverena sam da se zamerio farmaceutskom lobiju. Pošto po pitanju znanja i struke ne mogu da ga diskredituju, krenuli su sa tužbama i medijskim linčem.

Деки

06.02.2018. 15:40

У шта се Србија полако, али сигурно претвара? Погледајте овај јавни линч, једног угледног интелектуалца и научника! Да ли нам се то историја понавља? Ако се ова најновија хистерија око вакцина настави, бојим се да је безбедност професора Каменова угрожена, као и свих неистомишљеника центра моћи.Пошто су одавно у јуришу 1945. године заузете све туђе виле и поседи, сада се истом логиком и истим "оруђем" атакује на туђе мишљење и интегритет.А проблем је само у произвођачу вакцине и стварној намени!

Dragutin

06.02.2018. 15:42

A sta je sporno u tome da Ljekar koi ima privatnu praksu naplacuje usluge??? Mislim da je ovaj "lobi" za vakcinaciju pretjerao i presao sve mjere neljuckim ponasanjem.

Marija

07.02.2018. 18:38

Dr Kamenov je genije iz oblasti imunologije! Toliko je zalosno da ga za to prozivaju jer to zaista nije tacno! Pored pedijatra iz Svajcarske uvek se konsultujem sa njim u vezi mog deteta i profesor Kamenov je za ovog mog pedijatra ovde genije! Vezano za vakcine odgovorno trvdim da nije tacno to za sta ga optuzuju! Inace sam lekar iz druge oblasti i profesora poznajem jos sa studija tako da tako nesto za sta ga optuzuju je velika glupost.