SRPSKI indeks nekada su nosile desetine hiljada stranih studenata. Samo na Univerzitetu u Beogradu tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bilo je između 30.000 i 50.000 akademaca iz inostranstva. Ove godine fakultet u Beogradu upisalo ih je 113. Na svim državnim univerzitetima u Srbiji, na osnovnim, master i doktorskim studijama ima tek nekoliko stotina stranih akademaca. Zbog malog interesovanja, a velikog potencijala studija u Srbiji, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja formiralo je radnu grupu i pokrenulo projekat "Studirajmo u Srbiji".

Posao ove radne grupe je da pomogne univerzitetima u promociji, ali i da im ukaže na manjkavosti i mogućnosti unapređenja koja bi privukla strance.

- Projekat "Studirajmo u Srbiji" pokrenut je jer je međunarodna saradnja u obrazovanju, nauci i istraživanjima važnija nego ikad ranije - naglašava prof. dr Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. - Potvrda ispravnosti naše ideje i podatak da je nemačka vlada prošle godine usvojila "Strategiju za internacionalnizaciju obrazovanja, nauke i istraživanja, kojom je predviđeno da broj stranih studenata do 2020. godine dostigne 350.000.

PROČITAJTE JOŠ - Srpski za sve studente - da bi naučili da pišu i govore


Ovim projektom, naglašava naša sagovornica, Ministarstvo prosvete šalje poruku da je Srbija otvorena za svet, ali istovremeno preduzima mere kako bi dodatno utvrdila položaj Srbije kao atraktivne destinacije za studente i istraživače.

ŠANGAJSKA LISTA PREPORUKA UNIVERZITET u Beogradu od 2012. godine nalazi se na Šangajskoj listi 500 najboljih od ukupno 20.000 univerziteta u celom svetu. U prethodnim godinama popravljao je rang, te se od 2017. nalazi na poziciji između 201. i 300. mesta. Prvi put prošle godine, prema rezultati u pojedinim naučnim oblastima, na Šangajskoj listi ranigirani su i državni univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Neki preduslovi za privlačenje stranih studenata već su stvoreni poslednjih godina - objašnjava prof. Langović Milićević. - Nekada komplikovana procedura nostrifikacije je pojednostavljena, povećan je i broj studijskih programa na engleskom jeziku. Veliki problem za ove studente je boravišna viza, ali već smo preduzeli korake sa ministarstvima unutrašnjih i spoljnih poslova, a prethodno je potpisan veliki broj međudržavnih ugovora. Veliki problem je i nedostatak adekvatnog smeštaja za studente, što bi moglo da se reši kroz dobro osmišljeno javno-privatno partnerstvo.

U pripremi je i katalog studija na engleskom jeziku, koji će biti distribuiran u inostranstvu, posredstvom diplomatsko-konzularne saradnje, na sajmovima turizma, a plan je da se studije u Srbiji predstavljaju i na najvećim obrazovnim sajmovima u svetu. Do sada su se Ministarstvu prosvete javila 24 fakulteta zainteresovana da se uključe u projekat.

PROČITAJTE JOŠ - Naučili srpski, žele indeks BU

U Srbiji je akreditovano više od 200 studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim studijama, koji mogu da se pohađaju na engleskom jeziku.

Naša sagovornica zaključuje da bi bilo važno da se, pored studenata koji su tradicionalno dolazili u Srbiju sa severa Afrike i Bliskog istoka, fokusiramo na dunavsku regiju, koja ima tri miliona studenata, kao i na države poput Indonezije, Tajlanda, Vijetnama, Sri Lanke i Kine.

U tekućoj školskoj godini na osnovne studije fakulteta Univerziteta u Beogradu upisano je 638 stranaca, od toga 525 Srba iz inostranstva i 113 drugih nacionalnosti. Najviše pravih stranaca je na Medicinskom fakultetu - 54. Na master studije upisalo se 255 stranaca, ali od tog broja samo 86 nije srpske nacionalnosti. Ovde ih je najviše na Fakultetu političkih nauka, na Filološkom i Mašinskom.

DOKTORAT

NA Univerzitetu u Beogradu, doktorat nameravaju da steknu 74 strana doktoranda, među kojima je 37 Srba i isto toliko svih drugih nacionalnosti. Godinu ranije bilo ih je ukupno 59, među kojima 29 pravih stranaca. U školskoj 2015/16. upisano je 76 stranaca na doktorske, među kojima 49 nisu bili Srbi.