NOVU 2018. godinu penzioneri u Srbiji dočekaće uz povišicu od pet odsto, što znači da će onima koji su imali prosečan mesečni iznos od blizu 24.000 dinara čekovi biti uvećani za oko 1.200 dinara. Ovo je ujedno i najveće povećanje u poslednje tri godine, odnosno od 1. novembra 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija.

PROČITAJTE JOŠ: Dodatni časovi vode do posla

Kada se svede računica, godinu koja je za nama najstariji sugrađani će pamtiti po povišici od 1,5 procenata, koju su dobili na samom početku 2017, novembarskoj jednokratnoj pomoći od 5.000 dinara i najavljenom uvećanju od početka 2018. godine. Spekuliše se da bi i u narednoj na račune najstarijih mogla da legne bar još jedna, ako ne i dve jednokratne pomoći, ali i novo povećanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Srbija nema veza sa gomilanjem migranata ka Hrvatskoj

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nekoliko puta je naglasio da svako povećanje penzija može da bude samo na osnovu rasta, a ne političkog dogovora. Penzionerska udruženja, međutim, jednoglasna su u oceni da ni minimalna povećanja čekova, ni pomoć, ne mogu da podmire minus u novčaniku koji postoji pune tri godine i očekuju da će propis kojim su umanjeni čekovi što pre biti ukinut, a penzije vraćene na stari nivo.

Mihailo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera, kaže, za "Novosti", da Udruženje sindikata penzionera Srbije zahteva i usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda od 2014. godine, kada je donet zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije.

- Nekoliko nedelja se manipuliše procentima, kao da smo već primili i ovih pet odsto, a to će biti tek u februaru i to je klasična manipulacija - kaže naš sagovornik. - Podigli smo penzionere na noge, da traže da im se vrati oduzeto i obezbedili advokate koji će ih zastupati do Ustavnog suda.

On smatra da kada slušamo naše političare država nam fantastično posluje, ali kada se pomenu penzioneri dobijamo samo reči hvale za ono što su nam, kako kaže, oteli bez pitanja.

Penzioneri su, prema zaključku Vlade, dobili u novembru jednokratnu isplatu i to pravo ostvarili su svi sa spiska Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje bez obzira na prebivalište i visinu iznosa koji primaju. Oni koji su bili u proceduri, odnosno tek su podneli zahtev, mogu da se nadaju u sledećoj godini. Osim penzionera ovo pravo ostvarili su i korisnici privremene naknade - invalidi druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti, kao i invalidna deca koja koriste privremenu naknadu Fonda PIO.
ZAHTEVI ZA OBEŠTEĆENjE

VIŠE od 40.000 penzionera u Srbiji podnelo je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zahteve za povraćaj penzija, a ako ne budu obeštećeni, žaliće se sudu za ljudska prava u Strazburu, ističe Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije.

On smatra da svi penzioneri, kojima su od novembra 2014. godine umanjena mesečna primanja, treba da traže da im se vrati novac koji im je uskraćen "kršenjem zakona".

- Naši advokati će besplatno zastupati penzionere koji se budu opredelili da u redovnom sudskom postupku traže obeštećenje. Ako dobiju pozitivna rešenja neće biti potrebe da idemo u Strazbur - kaže Radović.

I dok je pomoć penzionerima 2010, 2012. i 2013. godine bila limitirana do određenog iznosa i isplaćena isključivo korisnicima koji žive u Srbiji, poslednje dve, krajem 2016. i u novembru 2017. godine, nisu bile limitirane i bile su isplaćene svim penzionerima.

Za jednokratnu pomoć iz državne kase obezbeđeno je gotovo 8,8 milijardi dinara, dok je u 2016. godini za iste svrhe obezbeđeno 8,5 milijardi.