Istina o uranijumu duboko skrivana

Dragan Vujičić

25. 09. 2017. u 22:02

Истина о уранијуму дубоко скривана

Stručnjaci kod Vranja vade metke sa uranijumom

Dva pokušaja 1995. i 2000. da se naučnim putem utvrde strašne posledice NATO agresije zaustavljena. Opasnost utvrđena posle bombardovanja RS. Masovno umiranje naroda od raka u RS počelo već 1996.

VEST o formiranju Nacionalne laboratorije koja će se baviti posledicama NATO agresije probudila je velike nade da će se konačno stići do istine o ovome. Do sada su neslavno završila dva pokušaja da se sveobuhvatno istraži razorni uticaj municije sa osiromašenim uranijumom po zdravlje naroda. Čim bi se pojavili prvi alarmantni podaci, stavljani su pod tepih, a istraživanja prekidana.

Prvo ispitivanje obavljano je u Vinči još 1995, a posle bombardovanja SRJ 1999. godine na VMA u Beogradu pokušano je da se odgovori na pitanje koliko su vojnici i oficiri sa KiM i njihovo potomstvo izloženi riziku jer su bili u kontaktu sa "osiromašenim" projektilima.

- Formiran je i praćen uzorak od oko 2.000 vojnika, a ispitivanje je obavljeno i na uzorku dece rođene 2000-2004. godine, koja se leče i kontrolišu u Dečjem dispanzeru VMA - njih 1.752 - kaže za "Novosti" medicinski stručnjak iz ove ustanove. - Sva ta deca rođena su od roditelja vojnika koji su branili zemlju od NATO. Kontrolnu grupu za upoređivanje rezultata činila su 1.204 deteta rođena pre bombardovanja, od 1995. do 1999. godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Uranijum i danas ubija heroje sa Kosmeta

Kako ukazuje naš sagovornik, na osnovu pregleda i medicinske dokumentacije dobijeni su podaci o učestalosti anomalija, endokrinih i metaboličkih bolesti, kao i malignih neoplazmi kod dečjeg uzrasta. Ovaj izveštaj, međutim, nije dobio epilog. Zvanično, broj ispitivanih je bio mali za naučnu verifikaciju zaključaka. Nezvanično, tadašnje vlasti u Srbiji zaustavile su istraživanja.

VODA GOVOREĆI o uranijumskim mecima koje su se zabili u zemljište, dr Orlić navodi da je moguća interakcija sa vodom. U zavisnosti od geološke situacije, moguće je zagađenje i podzemnih voda.

Municija od osiromašenog uranijuma, inače, prvi put je na Balkanu korišćena 1994. protiv Vojske RS. Naročito žestoko bilo je od 28. avgusta do 12. septembra 1995, kada je NATO izvodio masovne udare koristeći avione A-10 koji su nosili radioaktivne granate.

Umiranje naroda od najtežih bolesti počelo je iste jeseni, a nezapamćena epidemija kancera počela da kosi izbegle Srbe iz Hadžića u Bratunac i širom RS.

Kako je za "Novosti" potvrdio Milan Orlić, fizičar koji je 1996. radio u Vojno-tehničkom institutu (VTI), a potom u Vinči, prvo ispitivanje dejstva municije sa uranijumom srpski naučnici su radili odmah posle NATO udara u RS. U pitanju je bio, tvrdi on, "tajni državni posao", a zrna od 30 milimetara u Vinču su doneli ljudi iz Državne bezbednosti Srbije.

- Merenja su vrlo brzo izvršena i zvanični izveštaj stručnjaka bio je predat DB i vojsci početkom 1996. Nikada nije publikovan, niti je stanovništvo RS upozoreno na štetnost po zdravlje ovakvih projektila. Tako se dogodilo da se i 2003. po objektima i položajima koji su bombardovani 1995. nalazi rasuta municija od osiromašenog uranijuma i da stanovništvo dolazi u kontakt sa njom - kaže doktor Milan Orlić.

Izveštaj, prema nezvaničnim informacijama, nikada nije objavljen da se ne bi stvarala panika u narodu.


PROČITAJTE JOŠ:
Ispituju se svi otrovi nastali od NATO bombiDR PAVLOVIĆ: HAVISTO ZANEMEO

DR Snežana Pavlović iz Instituta Vinča, u četiri navrata, od 2002. učestvovala je u merenjima i čišćenju lokaliteta na jugu Srbije. Ova fizičarka bila je i u timu finskog stručnjaka Peka Havista, vođe druge delegacije Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), koja je 2001. godine došla da "verifikije" stanje životne sredine.

- Sećam se da kada smo došli do Prohora, Havisto je zastao zadivljen prirodom i uzviknuo: "Bože, kako vam je lepa zemlja!" Na našu opasku da je zato i čistimo od osiromašenog uranijuma, Finac je pokušavao da nas ubedi kako velike opasnosti po zdravlje nema. Ta rasprava je trajala sve do trenutka kada je naš kolega pitao Havista da li bi na ovom mestu pravio vikendicu za svog sina. Njegovo ćutanje bilo je najbolji odgovor - seća se Pavlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Dejan

25.09.2017. 22:26

Pa koje to sile vladaju Srbijom . Ko to uspeva da zaustavi istraživanja. Ko to j*be ovaj narod u zdrav mozak . Ko to treba da nas brani . I ko je taj koji ovom narodu treba da objasni sve ovo. Neka izađe u emisiji "Upitnik" i neka kaže.

Mikiboy

25.09.2017. 22:53

Pre ili kasnije Ameri ce morati na sud zbog pocinjenih ratnih zlocina.Oni moraju da odgovaraju za svoja zlodela pocinjena nad nama.

zaliv.net

25.09.2017. 23:30

@Mikiboy - A naterace ih da odgovaraju ovi nasi sto se kriju po rupama kad se oglasi americki ambasador?

"квислинзи"

25.09.2017. 22:54

"Истина о уранијуму дубоко скривана" - Све уз здушно учешће домаћих квислинга!

Ђура Змај

25.09.2017. 23:15

"Незванично, тадашње власти у Србији зауставиле су истраживања. (...)У питању је био, тврди он, "тајни државни посао", а зрна од 30 милиметара у Винчу су донели људи из Државне безбедности Србије. (...) Мерења су врло брзо извршена и званични извештај стручњака био је предат ДБ и војсци почетком 1996. (...) Извештај, према незваничним информацијама, никада није објављен да се не би стварала паника у народу.", а званично ВРХОВНИ КОМАНДАНТ је на ПОТЕЗУ - Јер Он ужива поверење Народа!

zaliv.net

25.09.2017. 23:28

Ta zagadjenja su lokalnog karaktera, najgore je na Kosovu i nekim relovima Republike Srpske, recimo u Beogradu nije koriscena ta municija ali su zagadjenja nastala zbog isparenja nafte koja je gorela i slicno. Ne branim nikog, daleko od toga, ali mislim da se ipak ova prica malo vise pumpa kad je rec o NATO bombardovanju (ako se izuzmu neki lokacije kao na Kosovu). Veca steta po zdravlje je djubre koje uvozimo iz Evrope i jedemo, pobogu uvozimo djubre iz EU i pravimo parizere za nasu decu !!!

naranca

26.09.2017. 00:53

@zaliv.net - @zalivnet Ja cu da pojedem 1000 kila tog parizera ,a ti pojedi 1 gr Uranijuma 235 pas mo vidjeti kak bu.Kaj ne?

nikola vlahović

26.09.2017. 09:04

@zaliv.net - Govoriti i pisati istinu nije nikakva pumpa. Ne treba otkrivati toplu vodu, koja je već otkrivena. Dovoljno je pogledati okolinu Černobila pa će svakome biti jasno o čemu se govori i piše. Ovo se ne sme prećutkivati u prvom redu zbog svog naroda, a sledeći korak mora biti, da se od agresora traži ratna odšteta.

zaliv.net

26.09.2017. 15:38

@zaliv.net - @naranca, nikola vlahović, niste pazljivo procitali ono sta sam napisao! Stice se utisak da je cela Srbija pod tom municijom a nije, daleko od toga da branim prljave amere ....samo kazem da se stvara panika medju ljudima i to bespotrebno jer to sto je radioaktivno nije blizu vecih naselja u Srbiji ako izuzmemo Kosovo. @Naranca, sta to znaci "kaj" ja nisam nit slovenec nit nekakav domoljub....

Анти Антифа

25.09.2017. 23:44

Пети октобар и Ђинђић су највећи кривци.Време је да збацимо петооктобарски режим

Маја М.

26.09.2017. 16:52

@Анти Антифа - Немојте тако, зар пред постављање споменика?!

Шумадинац

25.09.2017. 23:58

Народ би волео да се открије истина о целој тој причи, тако да и ја подржавам та испитивања! Мада, мислим да опет неће дозволити да се у јавност изнесу прави, истинити подаци...

stanoje

26.09.2017. 02:13

@Шумадинац - Na kraju se uvek pojavi neki tzv. strucnjak koji svecano izjavi da stetni uticaji na zdravlje nisu dokazani i to sve da bi zadrzao direktorsku poziciju u nekakvom Zavodu, Institutu. Tako da - pozdravljam napor ali epilog vec znam.

mm

26.09.2017. 00:11

potrovase nas ko pacove.. hvala novostima sto makar neko pise o ovome, ovo su strasne stvari, a svi koji skrivaju ovo od naroda- dozivotna robija, i to odmah pored nekog uranijumskog nalazista. donekle i da razumes stranca sto ga boli uvo za nas, mada i ne razumem. ali tvoj da te laze i skriva ove grozote za saku dolara...stranije od uranijuma

Vlada Legenda

26.09.2017. 03:21

A šta cemo sad,Srbi moji!Kad svi mi znamo šta je uradjeno sa ovom zemljom.Dzaba nama i da se istina javno objavi,neće TO vratiti silne živote i očistiti sva ona mesta gde je ova zemlja zatrovana i unistena!Ajde sad da vidim hrabrost AV-a da se sa tom istinom suoči sa svetom!A meni se čude što ne konkurišem za posao u Krušiku!Jadni mi kad nam je veliki deo naroda zaglupljen i nesposoban da se pobuni zbog zla koje nas je snašlo.....

mile

26.09.2017. 04:23

Zašto tipovati ko je kvisling,pa bombardovanje su izazvali isti oni koji su danas na vlasti kao i 1999 godine.Iako nisam za DOS kakve oni imaju veze sa uranijumom,pa nisu oni krivi za bombardovanje.

marko

26.09.2017. 07:35

vlast posle 5 oktobra, nije bio bitan narod I njihovo zdravlje, bilo je bitno kako ce da se obogate Iopljackaju drzavu, jadna srbija I ovaj narod koji se prodaju za malo para.

Stanisavljevic Slavko

26.09.2017. 08:02

Zemlje clanice NATO-a,predvodjene SAD ucinile su zlocin protiv covecnosti jer ce uranijum ubijati nas narod izazivajuci kancerogena oboljenja ne decenijama nego vekovima.Neverovatno je da nasi politicari svo vreme a proteklo je mnogo vremena nisu nista preduzimali i ako su bili upoznati od nadleznih institucija.Zasto su cutali? Odgovor je, zbog sebicnih interesa.Pocev od Vojislava Kostunice,Borisa Tadica pa sve do gospodara Vucica, koji od onih koji su nam decu ubijali pravi prijatelje.Kuku nama

Sabacka kasarna

26.09.2017. 08:06

A niko ne sme da spomene koliko je zracenje u sabackoj kasarni na samo nekoliko stotina metara od samog centra grada.

SERGIJE DANILOVIČ

26.09.2017. 08:29

No sikiriki pa ti je od nasih "prijatelja " ugošćavamo ih razgovaramo sa njima pravimo zajednicke vojne vjezbe itd itd a necemo pisteni da kazemo kakvi su nasleđe ostavili nasij djeci

istina

26.09.2017. 17:17

@SERGIJE DANILOVIČ - nasleđa našoj deci su ostavili politicari iz devedesetih srbija nikada nije tako postradalča ni od jednog agresora kroz istoriju kao od naših poliricara devedesetih izazivali su sukobe gurali decu srbije da ginu po tuđim državama izazvali bombardovanja a sve vreme se besomucno bogatili na našoj bedi I tuzi zato se krije prava istina a ne zbog natoa kako sada možemo bez slo hrvaske bosne kosova makedonije crn. gore sve treba naplatiti od tadašnjih politicara a toliko su se nakrali da bi im opet

naranca

26.09.2017. 21:28

@SERGIJE DANILOVIČ - @istina Dobro bre braco Hrvati kad cete da se otkacite nasih ''Novosti''.Jel vam nije dosta sto ih spaljujete po ZG-bima.Ajd onaj Galeb Bjeli on je gospodin covek,iskren a vi ostali samo nesto podmecete pod srpskim maskama.Kako vam se ne dosadi?

Nostradamus

26.09.2017. 09:21

Ali zasto na KiM ne umiru i Albanci od istog tog uranijuma?. Zar je to ozracenje iskljucivo nemenjeno nama?. Kako su to Ameri uspeli da samo nas ozrace?.

naranca

26.09.2017. 12:45

@Nostradamus - @nostradamu Pa gde ti zivis proroce?Na Marsu?Ocekujes istinu od Hrvata i Siptara??????Za istinu treba imati mozak ,srce a i kicmu.A uostalom mozda i jeste samo za Srbe.Secas se ongo trovanja nekom supstancom na Kosovu mislim 1984!Samo su Albanska deca imala simptome a ne i Srpska.Mozda je ova radijacija kao i ondasnji gas nacionalno specificna Ha ha ha

Nostradamus

26.09.2017. 14:57

@Nostradamus - @naranca, ma gospodine ja ocekujem istinu od nas samih. Imate li vi objasnjenje za ono sto sam pitao ili stvarno verujete u "ciljano ozracenje", he, he, he?. Lep pozdrav

naranca

26.09.2017. 16:48

@Nostradamus - @nostradamus Sta je istina? --rece Pontije Pilat(kad je razapinjao Isusa)Amerikanci cekaju istinu o ubistvu JFK-a od 1963 .Tajni dosijei CIA-E treba da se mozda otvore u oktobru ove godine ako Tramp odobri!U medjuvremenu je umrlo oko 350 svedoka pre roka i vremena.Neka kompanija je izracunala da je verovatnoca da bas svi poumiru tako prirodno, oko 1: 10 000 000.Ne ubija samo Uranijum 235.E sad ti ocekujes istinu od nas.Usput ''Lepi pozdrav'' mahom koriste Hrvati

Aleksandar

26.09.2017. 16:56

@Nostradamus - Ko kaže da na Kosovu ne postoji povećana smrtnost od raka. Samo jedno pitanje, očekujete li od šiptarskih krpa da se žale na ''oslobodioce'', makar i poslednji šiptar umro od kancera oni koji su ih zasipali uranijumom uvek će za njih biti oslobodioci i sveci.

naranca

26.09.2017. 17:12

@Nostradamus - @nostradamus Ne verujem u ciljano zracenje kao sto ne verujem u ciljano gasiranje.Jedino sto verujem i znam je da jedino Srbi u vrlo sirem regionu imaju mu....aterijala da kazu istinu.Pa i oni evo posle 20 godina.

naranca

26.09.2017. 18:44

@Nostradamus - @alexanda Ne nego njihovi gospodari.Jedino su sa Srbima ziveli kao braca .Jednaki.Ali oni ne mogu da budu slobodni to im je nepodnosljivo.Oni moraju da budu neciji robovi.Tako im je lakse

Nostradamus

26.09.2017. 21:10

@Nostradamus - @narance, moram da vas razocaram jer ja sam Srbin, ali eto razmisljam umesto da navijam. Nije mi poznato da Hrvati u govoru koriste "Lep pozdrav". Istina ne postoji, jer ona se mora dokazati, pa ako dokaz bude negativan, onda se moze tvrditi sa velikom verovatnocom da to nije istina. Na pojavu kancerogenih oboljenja kod ljudi mnogo vise uticu strah i ratna zbivanja, nego nekakva "uranijumska municija" i o tome postoje ozbiljne naucne studije. Nas narod niko ne moze da prevari - osim politicara.

naranca

27.09.2017. 01:19

@Nostradamus - @nost Da upravu si, razocarao si me.Oni ne kazu ''Lep pozdrav'' nego''lijepi pozdrav'',vrlo cesto.I drago mi je da si tako naucno nepristrasan da si razradio put ako je dokaz negativan.A sta ako je pozitivan.?NIje to ''u- municija'' nego osiromaseni U-235.Sa Alfa radijacijom i poluvremenom raspada 200 000 godina(ovo pisem vec 5ti put i uvek neko ne zna)Ozbiljne naucne studije ne bih koristio ni u toaletu ali imam jednu neozbiljnu studiju koja kaze da je Soros ulozio120 m$ u U - rudnike

Nostradamus

27.09.2017. 11:35

@Nostradamus - @naranca, da kada je dokaz pozitivan onda se moze sa velikom verovatnocom tvrditi da je nesto istinito. Drugim recima, negacije se ne dokazuju. A sto se tice municije U-235 je "ugradjen" u istu. Nastaje takozvana radioaktivna prasina, koja moze biti stetna po okolinu. Ali ne samo po nas Srbe, vec i po ostale u tom podrucju. Dakle ako tvrdimo, da su samo Srbe ozracili, onda moramo dati dokaze za to i objasniti zasto drugi nisu ozraceni?. O vasim "kafanskin naucnim studijama" ne bih polemisao.

naranca

27.09.2017. 17:22

@Nostradamus - @nostradamus Kad vec toliko volis nauku.Negacije se ne dokazuju niti afirmacije.Testira se tzv nulta hipoteza.U-235 nije ''Ugradjen''nego je cela glava napravljena od njega ima samo celicnu kosuljicu.Prasina ne da moze da bude stetna nego je sigurno stetna(alfa zracenje).Zasto drugi cute ne znam ali sigurno imaju razloga i argumente(Vito Corleone).Italijanski vojnici masivno oboleli od raka dobijaju odstetu od drzave zato sto su bili na Kosovu.Zapad ovu bolest zove ''Balkanski sindrom''

Charlie

26.09.2017. 09:33

Pretvorili smo Srbiju u toksičnu deponiju,tajkuni uvoze i hrane nas otpadom,zdravstvena zaštita ne postoji i bombardovanje je savršen izgovor za ovo stanje u kome se nalazimo.Teško će se ova takozvana elita odreći ovako lako zgrnutog bogatstva.

MatijaBG

26.09.2017. 10:41

NATO je isključivi krivac što Srbi najviše puše i konzumiraju alkohola,što su po srčanim i moždanim obolenjima vodeći u Evropi.NATO je isključivi krivac što su Srbi po suicidu vodeća nacija u Evropi....što se uranijuma tiče,ko može da sakrije istinu.Još u Rambujeu se znalo da ako Srbija prihvati rat sa NATO savezom,biće gađana urnijumom ,a ne jagodama!

naranca

26.09.2017. 12:39

@MatijaBG - @matjabg o samoubusrtvima u EU su prvi Madjari Hrvati I Svedjani.Po srcu Nemci i Hrvati.Po mozdanim oboljenjima Hrvati.U-235 izaziva leukemiju posle 3 god.Rak dojke posle 10 god.Rak creva posle 15 god. Kao sat.Provereno u Iraku,Afganistanu,Srbiji,Libiji a sad ce i u Siriji.Rak koze leprsa non stop.Municija sa osiromasenim uranijimom je davno zabranjena odlukom OUN!!!Ali USA senat nikad to nije ratifikovao pa armija i dalje koristi URAN:)da me razumes

Анти Антифа

26.09.2017. 11:55

НАТО је веће злочине починио од Хитлереве Немачке.Алу убедљиво најгори злочинци су Хрвати

Jovan Masic

26.09.2017. 13:26

Nato, bombardovanje moze se objasniti sa aspekta SAD i njihove globalno imprerialisticke politika posto je takav zlocin mogao da ostane neprimecen kod obicnog stanovnista koje ni ne zna gde je Srbija,Kosmet ili Balkan i naviklo je na slicne intervencije sirom planete.Tragedija i zlocin je sto je to prihvatila "civilizovana"Evropa (sa casnim izuzecima) ,da se u njenom dvoristu zagadjuje i unistava jedan,odnosno dva naroda krajem XX veka.Tako nisko verovatno nije bila pala jos od pocetka WW II.

naranca

27.09.2017. 15:57

@Jovan Masic - @jovan Usa ima 480 000 tona/podaci iz 2012/ osiromasenog Uranijuma, produkt iz nuklearnih elektrana!Pa morju to da istresu negde.Zar ne?

naranca

26.09.2017. 15:08

Malo blize.Vrh smrtnosti od srca drze.Madjarska,Latvia,Letonija Estonija ,Bugarska,Rumunija.Mi smo u sredini.Nemci su samo duplo bolji mi imamo 100 smrti a oni 67 .Godina je 2012////////////.Po leukemiji(godina 2016) Madjari opet prvi!Onda mi pa Grci,Italiani i Francuzi!!!!!Slovenci imaju smrtnost od leukemije 5.31 a Srbi 5.37!!!!!!!!!Od leukemije smo bili na dnu 1990 a sad smo u vrhu.Pogadjate ko je svetski sampion u smrtnosti od Leukemije???????Tako je .Irak.

ranko75

26.09.2017. 16:48

Zasto moderator ne zeli da objavi moj komentar u kome isticem da je do bombardovanjem od raka u Srbiji umiralo 6-7 hiljada ljudi, a posle bombardovanja 20-21 hiljada,sto je za 13-14000 vise, i da za tako katastrofalan rezultat nije kriv samo NATO (mada najvise oni!), nego i nase vlasti, koje do danasnjeg dana nisu objavili gde je opsno ziveti, i nisu sklonili narod sa tih mesta? Analizom mesta gde su bacane bombe i analizom reona u kojima je porasla smrtnost 3 puta se mogu locirati ta mesta.

ranko75

26.09.2017. 19:30

@ranko75 - Hvala modereatoru.Da razjasnim:Podaci od 6-7 hiljada do bombardovanja i 20-21000 posle su na godisnjem nivou.Tih 13-14000 razlike treba pomnoziti na broj godina (a to je zauvek jer je vreme poluraspada urana 4 milijarde godina) pa da se vidi steta samo u mrtvima+ steta u obolelima koji su se uspeli spasiti,koju niko ne racuna,da bi se dobio pravi razmer zlocinacke stete.Kada bi nam svake godine dolazili i pokupili 13000 gradjana i streljali mi bi vristali, a kada nam ovako ih uzimaju mi cutimo.

naranca

26.09.2017. 18:38

@Mozdaipak - @zalivnet Ne znam zasto bi jedna naucna,nezavisna i opsezna studija cinjenica bile poziv na paniku i dezinformisanje??????????????????????????????