Уранијум и данас убија хероје са Космета

Драган Вујичић

недеља, 24. 09. 2017. у 20:00

Уранијум и данас убија хероје са Космета

РАЗАРАЊЕ Последице бомбардовања Приштине / Припадници 63. падобранске на Кошарама

Формирање националне лабораторије за испитивање последица агресије коначно ће утврдити пуну истину о НАТО бомбардовању. Рак десетковао припаднике Треће армије. Досад се ћутало о „мирнодопском страдању“

ОКУПЉАЊЕ Колегијума команданата некадашње Треће армије, Приштинског и Нишког корпуса, које је заказано за 7. октобар у Нишу, почећемо минутима ћутања за пале и умрле другове. На скупу преживелих старешина из свег гласа ћемо подржати државну иницијативу за формирање Националне лабораторије за истраживање последица НАТО бомбардовања 1999. Јер, наш строј је десеткован после рата. На стотине официра и војника умрло је од најтежих болести у ових 18 година, а да се о томе организовано и громогласно ћутало - ово је коментар пуковника Милутина Филиповића, некадашњег команданта Приштинског гарнизона на најновије информације из Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Утврдити последице бомбардовања НАТО, па размислити о тужби

О великом проценту оболевања бораца некадашње Треће армије од најтежих болести до сада се није говорило јавно. Углавном су о томе стари ратници причали између себе и на сахранама на којима су се окупљали. А прича је страшна.

- Први из Корпуса умро је пуковник Ловре, мој шеф обезбеђења током рата на КиМ. То је било одмах по оконачању агресије. Добио је рак плућа који га је однео за двадесет дана - сећао се генерал Небојша Павковић, сада у финском затвору, приликом разговора за "Новости". - После њега од агресивног рака плућа преминуо је генерал Негослав Николић, из Нишког корпуса, а затим је оболело и неколико мојих непосредних пратилаца, припадника Специјалних јединица. Мени је на ВМА 2002. оперисан карцином на бешици а следеће године одстрањена ми је штитаста жлезда.

Генерал Павковић се одлично сећа када је први пут био на месту дејства авиона А-10, из кога су бацане уранијумом обогаћене бомбе. Било је то 3. априла код села Рељан на југу Србије.

И "други" војник Треће армије, генерал Владимир Лазаревић, оболео је у исто време. Имао је чак четири операције, две у Београду и две у Холандији.

- Мом оцу канцер се прво појавио на кожи ноге и два пута је морао на интервенцију - говори Милан Лазаревић, лекар специјалиста у нишком КБЦ. - Отац и ја смо уверени да је оболео од последица бомбардовања. Два пута је оперисан у Хагу, на лицу, а потом код кичме. Важно је да је сада код куће и да му је нега доступна.

* Авион А-10 гранатира уранијумом


Генерал Божидар Делић седам година води борбу са најтежом болешћу. Његова касарна у Призрену за 78 дана била је 148 пута на удару.

- Данас могу да кажем да је сваки авион А-10 који је гађао осиромашеним уранијумом погодио, од тога се и данас умире - говори Делић. - Мени је 2010. откривен рак дебелог црева, а када су ме лекари "отворили" схватили су да је болест метастазирала. Уследио је низ операција на плућима, чак шест. Никад нико раније у мојој фамилији није имао рак.

Генерал сведочи да су његови војници били упознати са ефектима уранијумске муниције, али нико није очекивао да ће бити тако широко коришћена. Уместо са 1.200 метара, авиони су гађали са већих висина и није их било брига што промашују.

- Догађало се да наши војници оду до места дејства да виде шта је "промашено" и да уђу у радиоактивни облак - говори Делић.

За "Новости" тврди да је "Мапа дејства НАТО", коју је ВЈ добила 2001. из Брисела, само делимично тачна. Сећа се да су, рецимо, рејон Будаково, тачније Букову главу, где је био репетитор за везу, гађали десетину пута уранијумском муницијом, а тог локалитета - нема.

Пуковник Влатко Вуковић, јунак са ратишта код Ђаковице, командовао је батаљоном који је често био на мети бомбардера. Слабост је почео да осећа још у мају 1999. а до јуна је са 72 килограма спао на 50. Ипак, није напуштао јединицу да би 2002. морао у пензију. Више није могао ни да хода. Лекари до данас нису успели да дијагностикују болест, а он једва хода и тешко говори.

- Сви моји лекари су свесни да сам оболео од последица ратних дејстава, али пошто ме није "погодило зрно" веле да немају законских могућности да ми напишу одштету. Страшно је шта смо преживели. Још је страшније што се најчешће виђамо по болницима. Када сам на ВМА 2008. срео свог војника Рајана Илића, који је оболео од лимфома, плакао сам - говори Вуковић.

Прича о Малчанском одреду, јединици која је на превоју Дуље била изложена ударима радиактивне муниције, у Београду је готово непозната. Неких 40 сеоских гробаља крије страшну тајну. Пре смрти у 48. Љубиша Ивковић из Преконоге је причао:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Испитују се сви отрови настали од НАТО бомби

- Кад су ме отпустили са испитивања у болници у Сремској Каменици рекли су ми: "Иди кући, за ту болест нема лека!" Још на ратишту добио сам високу температуру. У Приштини су ми дали 17 инјекција, снимили плућа. У болници су открили да имам воду у плућима, и да ми је цело крило ухватио тумор.

Слична је била и судбина Драгана Стевановића (26), бравара из Доњег Душника, члана истог одреда. По повратку са ратишта мало је спавао и јео, жалио се на главобољу. Крајем августа 1999. хитно је оперисан на Неурохируршкој клиници у Нишу, где му је одстрањен тумор мозга величине девет сантиметара. А онда је пао у кому. Други пут је оперисан у априлу, а умро је 10. јуна 2000. године.


СЛУЧАЈ РАДОЈКА ПАВЛОВИЋА

РАДОЈКО Павловић, физичар из Винче који је водио тим за вађење муниције од осиромашеног уранијума у РС и на југу Србије, 2003. се напрасно разболео и преминуо од рака плаћа. Његова супруга др Снежана Павловић, такође физичар из Винче, слути да је Радојко жртва свог посла.

Како је пре неког времена испричала за "Новости", највише јој смета када од колега чује да јој је муж био пушач и да га је то убило. Како су "Новости" писале 2003, чак три радника предузећа "Водовод" из Врања који су радили на ограђивању рејона Пљачковице, где је НАТО посејао муницију од осиромашеног уранијума, преминуло је од канцера.


УТВРДИТИ ПОСЛЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

ПРВИ кораци ка утврђивању последица НАТО бомбардовања по здравље људи и животну средину у Србији су учињени - иницијатива стотинак стручњака различитих профила да се формира координационо тело и национална лабораторија како би се испитивале последице агресије из 1999. године добила је подршку председника Србије, потврдила је начелница Клинике за неуроонкологију КЦС, и члан Иницијативног одбора Даница Грујичић.

Почетком октобра министри здравља и животне средине Златибор Лончар и Горан Триван одржаће заједнички састанак са члановима иницијативног одбора о даљој реализација ове идеје.

Коментари (39)

naranca

26.09.2017. 00:26

@Лаки - @laki Ma jos gore brate.Fasisti su ubijali one koje ne vole Jevreje,Srbe,Cigane......A ovi ubijaju sve pa,na kraju krajeva i svoju decu kroz vreme.Ubijaju sve sto je ljudsko i sebe, zbog profita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

paki

24.09.2017. 20:11

Ja sam jedan od ucesnika pristinskg korpusa, bio celo vreme na aerodrumu Slatina svih 78 dana danonocnog bombardovanja, vise od pola moje jedinice je umrlo ili se razbolelo od karcinoma. Nazalost mnogima drzava nije obezbedila adekvatno lecenje.ZALOSNO!

Schaumburg Illinois

24.09.2017. 20:12

Slava i hvala herojima.Samo me jedna stvar intetesuje.Kome ce da se zalimo i istemo pravdu?Za nas Srbe pravde nema.

Анти Антифа

24.09.2017. 20:15

Најгори је шљам у Србији који подржава НАТО,ЕУ,САД

Sasa

24.09.2017. 20:22

gde ste bili ranije da to utvrdjujete??? djindjic je kriv sto se to ranije nije uradilo!!!

naranca

25.09.2017. 15:42

@Sasa - @sasa Kad bih ti ja dao 10 000 000 $ i ti bi cutao kao zaliven:)

Поглед са Ртња

24.09.2017. 20:23

Није било шансе да се чује истина. На власти је после 2000.године био Досов режим који од народа крио истину. Људи су масовно оболевали,умирали,али није било ником дозвољено да се о томе говори. Хвала Богу да ће моћи да се чује колико је велико страдање после бомбардовања.

Hangover

24.09.2017. 20:37

Ista muka muci i policajce angazovane na Kosmetu tokom rata '99. Precizne evidencije nema ali je cinjenica da su mnogi oboleli ili umrli od raka. Nema volje u vladajucim strukturama da se to obelodani. Nepoznat je i broj civila sa pogodjenih podrucja koji su stradali od podmukle bolesti. Sad smo prijatelji sa Nato zlikovcima. URA(nijum)

Gavrilo Princip

24.09.2017. 20:40

Dok čita ove redove, čoveka bol prosto razdire. Nedostaju reči da se opiše tuga i osećaj nemoći. Najbolji među nama odlaze tiho a mi o tome ne znamo gotovo ništa.

Dejan

24.09.2017. 20:47

ja da se pitam,al se ne pitam, pominjanje reč nato bi zabranio a govorio bih o njima sve najgore,al naši političari svake godine sve više saradnju sa zločincima unapređuju i na kraju će to biti naši prijatelji kao što su danas bler, genšer, klinton, e tako je braćo srbi

Petar Petrovic

24.09.2017. 20:52

Za rak ma gde se nalazio casa vode,kasicica sode bikarbone iz apoteke,pola limuna 2x dnevno.. Vitamin B17 u kapsulama apoteka.Post 45 dana bez mleka i mlecnih proizvoda i svh mesnih proizvoda.Svez vazduh,cista voda i sveta liturgija.Sve najbolje 3 armiji a izdajice da Bog sudi kad nece drzava!!!

naranca

25.09.2017. 19:31

@Petar Petrovic - @pe4tarptrovic A za tebe konzilijum psihijatara .Mada bih ti ja poslao ,da mogu,Titovu UDBU.

Gorski

24.09.2017. 20:56

U Italiji je obolelo mnogo vojnika koji su ucestvovali u dejstvima na Kosovu i sada Italija mora da isplati porodicama odstetu jer je sud ustanovio da je posledica bolesti ( raka ) upravo osiromaseni uranijum.

Jugoslava Pravdic

25.09.2017. 06:00

@Gorski - Onda ovaj nalaz iz Italije treba koristiti kao evidenciju i tražiti oštetu svima.

MJ

24.09.2017. 21:10

Prosle godine, prijatelj koji je radio u policiji, bio na ratistu tacnije u Djakovici, Pec. Preminuo je od raka pluca, covek bio 2m 120kg. za 3 meseca je otisao.. Zalosno, lepo su rekli za 15-17 godina videce se stvarne posledice. I sami znamo vetar duva jelte, samim tim taj uranijum je po celoj Srbiji samo sto ne znamo u kojim kolicinama je prisutan u vazduhu ili ne zelimo da znamo, zabranjeno nam. Frustrirajuce. Neka nam je Bog na pomoci.

paki

24.09.2017. 21:16

Ja sam svih 78 dana proveo na aerodrumu Slatina, danonocnog bombardovanja NATO avijacije. Nazalost od nase jedinice u kojoj sam bio vise od pola je umrlo ili se razbolelo od karcinoma (ne racunajuci poginule). Mnoge drzava nije adekvatno lecenje.

Miki

24.09.2017. 21:22

Jedne prilke dok sam bio na sisanju, mislim da je bila 2011.Sedeo je tip iz ministarstva za zivotnu okolinu, povede se prica o cistoci zemljista.I tip onokao kroz pricu ,uz blagi kiseo osmeh na teritoriji Srbije ima oko 42h koja su 'cista' to na Tari.Sve ostalo je kontaminirano.

Dragan

25.09.2017. 05:55

@Miki - Kontaminirano, izmedju ostalog, sa koriscenjem superfosfata koji na svaku tonu sadrzi 7-8 gr urana.

naranca

26.09.2017. 00:18

@Miki - @dragan Dragi moj Dragane.Ruda Uranijuma koja se zove bogata ruda (kakva je u dva najveca rudnika na svetu, Mak Artur reka-Kanada i Torkuduk -Kazahstan) sadrzi 0,1gr Uranijuma po 1 kg .Donesi taj superfosfat da pravimo biznis

Pero

24.09.2017. 21:30

Komisija ce raditi ali rezultat cebiti nula na kraju jer Vucic nece dozvoliti da podnesemo tuzbu nasim zapadnim prijatelima kako i on naziva.

Zoran

24.09.2017. 21:32

Ako nasi zapadni prijatelji priznaju kao nas presednik koj kaze dosta sam gresio 90 priznajem greske ali sada sam drugi Vucic sta ako i oni to kazu dali cemo njih tuzitio

Gresni pop Milorad

24.09.2017. 21:36

Velika je zalost sto je sve gore napisano tacno. Jos je tragedija veca zbog cinjenice da ne tako mali broj ljudi ima dugotrajne posledice bombardovanja osim nasih politicara koji su u vreme bombardovanja ili bili "nesposobni" ili bilo kod tetaka i strina. Nije malo broj ni onih koji su sa zapada trazili da nas jos jace bombarduju i truju.

mm

24.09.2017. 22:06

i posle nek se nadje neki pametni doktor da tvrdi da to nije tacno, nego " izmisljaju i umiru od starosti", kako rece jedan skoro braneci nato. takvog sledećeg nazovi doktora ispratiti do granice i uzeti mu pasoš i proglasiti za izdajnika. a ovim ljudima drzava da obezbedi redovne preglede i negu, kako dolikuje a ne kako diktira onaj koji nam je sve ovo i bacao

naranca

24.09.2017. 22:28

Statisticka analiza verovatnoce oboljevanja svih vojnika i oficira u godinama u kojima su oboleli.Kontrolna grupa bi bila verovatnoca oboljevanja vojnika i oficira od istih bolesti u npr Francuskoj(ista geografska sirina) koji nisu ucestvovali u ratnim operacijama .Tj koji su bili u FR za vreme Kosova.Kontrolna grupa ne moze da bude stanovnistvo Srbije jer je i ono bilo izlozeno radijaciji.Moralo bi da bude izvedeno sa nezavisnom grupom jer su ''nasi'' epidemiolozi(?) vec pokazali pravo lice!Dj

bambi

24.09.2017. 22:47

I sada ce mene neko da pita sta smo dobili od rusa pa ih vise volim od amera.od rusa mozda i nismo nista dobili ali od amera smo dobili uranijum da nas truje dok je sveta i veka.sve bi ja razumeo i oprostio amerikancima samo da nisu bacali uranijum ovako,nemogu reci da ih mrzim jer je mrznja stetna,na sam pomen amerikanac osecam neku odbojnost prema njima i njihovim petokolonasima u srbiji koji ih velicaju na sva usta.

Ponosni rezervista.

24.09.2017. 23:06

Skoro mi niste objavili komentar u kome sam izrazio zadovoljstvo i srecu sto je uragan zahvatio delove SAD-Kaliforniju.Znam da "obican" narod nije kriv za zlodela koja su nam ucinila americko rukovodstvo,a cime je nas narod zasluzio da nas zasipaju uranijumom?-ucesnik sam rata na Kosovu i znam nekoliko njih koji su osraceni i umli pre kraja rata a nisu imali ne 25god.A vi i dalje branite i neobjavljujte komentare koji osudjuju americku fasisticku politiku

Dragan

25.09.2017. 05:52

Element o kojem se pise, na srpskom se zove URAN. Tekst je u potpunom skladu sa pogresnim naslovom. Ako nekoga eventualno interesuje istina, neka pogleda podatak koliko se prirodnog urana (a ne osiromasenog, kao u protivoklopnoj municiji) baca godisnje na oranice u djubrivu superfosfat.

naranca

25.09.2017. 16:08

@Dragan - @dragan Na Srpskom i Latinskom se zove Uranium!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I na Engleskom se zove Uranium a cita se /Jurejnium / .A na Hrvatskom se zove Uran!!!!!!!Jel treba jos?????? Prirodni ima sadrzinu(to je smesa) od 0.72% U-235.A osiromaseni(depleted) sadrzi 0.3% U-235.Znaci osiromaseni je samo duplo slabiji od prirodnog.Prirodnog nema nigde osim u rudnicima Uranijuma.A koliko se baca po oranicama i livadama, ces nam ti reci i odakle si procitao taj podatak.Bices ljubazan zar ne?

Клема

25.09.2017. 06:54

Хвала Новостима на овом чланку, док друге ,,новине" пишу о највећем талогу, естрадним личностима.

Kosovac

25.09.2017. 07:25

Posle rata mislim da je bila 2000 ili 2001 godina stigla je naredba da svi koji su bili na ratistu na Kosmetu imaju preglede jedanput godisnje na VMA.Posle mesec dana ta naredba se povlaci pod hitno ,i niko od nas nije pregledan od 1999 godine.Ko je i yasto povukao naredbu sam bog zna i oni koji su bili Komandanti Vojske u to vreme.

Soko

25.09.2017. 08:47

Ja znam 3Vojnika koji su bili u to vreme bombardovanja na kosovu I Sva trojica posle 8meseci kada su se vratili dobili su rak y stomaku.Sada su Pokojni jadni momci . Verujem daje posledica tog NATO Bombardovanja. Daje neko bacio Bili kakav otrov u Americi oni bi Tuzili tu Zemlju I Trazili Ostetu. Toje Van Svake Pameti sta su Uradili

ranko75

25.09.2017. 17:07

Nasi politicari se boje da uvrede gazde preko okeana. Zasto se cekalo preko 20 godina da se to pitanje pokrene?Oni nisu do sada hteli da objave koja su mesta zbog bacenog uranijuma opasna za zivot,da ne uzbune narod, pa su ih ostavili da umiru od raka .Trebali su pod hitno da isele te ljude i da obeleze opasnu zonu da ljudi tamo ne idu.Ako je umir4alo 6-7000 godisnje od raka do bombardovanja a posle preko 20000,znaci 13000 ih umire zbog uranijuma svake godine,a da su se sklonili umrlo bi manje.

naranca

25.09.2017. 22:25

Ovo je isuvise veliko za ministre!Ovo treba da preuzme Udba uz pomoc ruskog KGB-a.Jer su ulozi ogromni politicki,finansijski.......Ako se krene bez zastite mogu glave da lete i to mnogo.

Dejan

26.05.2018. 06:39

Od 27.marta pa do 12.juna sam se nalazio u granicnom pojasu iza Prizrena. Trenutno se lecim od metastaza koje su nastale nakon odstranjivanja bubrega prosle godine. Ne znam da li su to posledice zbog uranijumske municije ali ako treba , ne daj Boze, opet bih na isto mesto isao. Srbija je vecna....