Matematička gimnazija najtrofejniji srpski klub

J. MATIJEVIĆ

20. 09. 2017. u 06:19

Математичка гимназија најтрофејнији српски клуб

Mladi asovi srpske nauke Foto P. Milošević

Elitna obrazovna institucija u Beogradu 19. septembra obeležila 51 godinu rada. Minula "sezona" jedna od najuspešnijih

POLA veka rada naše gimnazije obeležili smo prošle godine, pa smo mislili da će ova godina biti malo "mirnija". No, minula školska godina bila je uspešnija i bolja. Kao nijedna dosad. Samo na međunarodnim takmičenjima 26 naših đaka osvojilo je medalje i nagrade, od čega 14 na prestižnim olimpijadama iz matematike i fizike.

Ovako je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, pozdravio goste, učenike i profesore povodom 51. rođendana ove škole od posebnog nacionalnog značaja. Na svečanosti u Ruskom domu, Ognjanović je naglasio da je najvažnije da se Gimnazija i njena tradicija očuvaju pred mnogobrojnim, svakodnevnim iskušenjima.

- Zaduženi smo da promovišemo matematiku i druge prirodne nauke, i trudićemo se da na tom polju istrajemo - rekao je Ognjanović. - Imamo, međutim, i drugih planova. Razmišljamo o mogućnostima učenja na daljinu, kao i o tome da naše učionice otvorimo za đake iz inostranstva koji bi nastavu pohađali na engleskom.

PROČITAJTE JOŠ - Srđan Ognjanović: "Nobel" nije nedostižan

Za 51 godinu rada, učenici Matematičke gimnazije osvojili su 420 medalja na olimpijadama i raznim međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, hemije i astronomije.

- Jedno od najsvetlijih odličja, zlatnu medalju sa Olimpijade iz fizike održanoj u Indoneziji, doneo nam je maturant Dušan Đorđević, prošle školske godine - rekao je Ognjanović. - Osvojiti prvo mesto na ovakvom takmičenju, veliki je podvig koji, osim izuzetnog talenta, zahteva veliki rad i trud. Kod našeg Dušana, srećom, povezalo se i jedno i drugo.

Ovaj uspeh bio je povod da Dušan Đorđević, sada brucoš Fizičkog fakulteta u Beogradu, na svečanosti primi i novčanu nagradu iz fonda profesorke Borjane Kamenović, koja se tradicionalno uručuje najuspešnijim đacima Gimnazije.

PROČITAJTE JOŠ - Želi ih i Lomonosov

- Bio je to uspeh koji mi je posle dugogodišnjeg rada doneo mnogo zadovoljstva, jer je najviše odličje koje se može osvojiti na srednjoškolskim takmičenjima - rekao je Đorđević, za "Novosti". - Bavljenje teorijskom i eksperimentalnom fizikom, moja je profesionalna budućnost, a uvek ću ponosno govoriti da sam znanje poneo iz ove škole. Matematička gimnazija je večna srpska laguna znanja, nauke, mira i lepote.

Baš to su potvrdili i njeni najuspešniji učenici za prošlu školsku godinu kada su, pozdravljeni gromkim aplauzom, na binu Ruskog doma izašli srpski kraljevi nauke: Marko Šušnjar, Vuk Radović, Marko i Igor Medvedev, Jelena Ivančić, Milica Vukdelić, Aleksa Miljković, Danijel Čubraković...

PROČITAJTE JOŠ - Matematička gimnazija obeležila pola veka rada

PONOS NAŠE ZEMLjE

MATEMATIČKA gimnazija je ponos ove zemlje - rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija. - Verujemo da je upravo u naukama koje promoviše ova cenjena ustanova - u matematici, tehnologiji i inženjerstvu, ključ za razvoj nedostajućih kadrova i da je to jedini efikasan i održivi put nacionalnog i ekonomskog prosperiteta Srbije.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije