ОНИ знају да направе атмосферу на Марсу погодну за дисање и то искључиво од гасова и руда са "црвене планете". Умеју да конструишу и цепелин који би опстао у изузетно густој атмосфери Јупитера.

А, уколико буде новог наставка филма "Ратови звезда", за принцезу Амидалу припремили су гел за косу, такав да остане чврст у свим деловима свемира. Знају чак и тајну најбољег материјала за гуме на Месецу, које су отпорне на температуре од минус 169 до плус 122 Целзијусова степена...

Ово су само три од шест задатака којима су Анамарија Николетић (18), Душанка Савић (18), Ирена Радишић (16), Вук Вуковић (17), Бранко Радовић (18) и Дамјан Чубраковић (16), ученици београдске Математичке гимназије, импресионирали жири и освојили златну медаљу на престижном међународном турниру Универзитета Ломоносов у Москви. Оставили су такав утисак да је, уручујући им медаљу, пред члановима 32 друге екипе, професорка Ирина Успенска, заменик декана Хемијског факултета при Ломоносову, рекла: "Била би ми част да будете студенти Ломоносова".

Месец дана после овог великог успеха, "Новости" су овај млади тим будућих научника посетиле на додатној настави из хемије. Поносни су на свој успех, он им је, кажу, "ветар у леђа", али сада иду даље. У белим мантилима, окружени епруветама, пипетама, биретама, "окупирани" формулама и експерименталним вежбама, у кабинету хемије припремају се за нова такмичења под будним оком професорки Иване Вуковић и Анке Влајић.

- Сви су навикли да ђаци Математичке гимназије освајају медаље на такмичењима из математике и физике, па је било много изненађених нашим успехом из хемије - причају Анамарија, Вук и Душанка.

- Ми волимо и математику, физику и астрономију, али хемију највише. У свакој генерацији има бар неколико ученика врло заинтересованих за овај предмет, па можемо да формирамо групу од нас десетак најзаинтересованијих за хемију.

Пошто у првој и другој години имамо по три часа, у трећој два, а у четвртој уопште немамо часове хемије, са професоркама организујемо додатну наставу барем два пута седмично. Уочи такмичења и чешће. Тада радимо теоријске и експерименталне задатке који превазилазе средњошколску наставу. Нама је, једноставно, из хемије увек потребно нешто више, нешто ново, интригантно.

Није им тешко, открива професорка Ивана Вуковић, да додатну наставу организују и викендом. Непрекидно трагају за новим књигама, уџбеницима и збиркама задатака из хемије. Вредни су, марљиви, жељни нових знања и, како каже професорка, пуни идеја.

- Волимо и органску и неорганску хемију, али и хемију полимера и комплексних једињења - настављају Бранко, Ирена и Дамјан. - Свако од нас много ради и увежбава појединачно, али волимо и тимске задатке. Кад је потребно, помажемо се међусобно, задајемо задатке једни другима.

Важно нам је и то што не оскудевамо у хемикалијама за огледе. Школа се побринула да их добијамо редовно, као што нам и директор увек обезбеди средства за одлазак на такмичења. То нама заиста много значи, јер нас не "боли глава" због размишљања о путу и смештају.

А, пут ког факултета ће кренути после матуре, још нису одлучили. Биће то, кажу, неки универзитет који даје добро "једињење" хемије и других наука.

САВРШЕНО ПОВЕЗУЈУ ЗНАЊЕ

КАДА сам почела да радим, мислила сам да ће хемија ђацима математичке гимназије бити споредни, неинтересантан предмет - каже професорка Вуковић. - Срећом, преварила сам се. Они су сјајни и савршено повезују градиво из више области. Њихово знање је као систем спојених судова - отворени су да приме нове лекције и да их савршено повежу са већ наученим. А, верујте, понекад и ја научим понешто од њих.

ОРГАНИЗУЈУ ФЕСТИВАЛЕ

ХЕМИЈА је дивна природна наука и волимо да за њу заинтересујемо и малишане и основце - кажу наши саговорници. - У оквиру научног фестивала, који се од прошле године организује у свечаној сали Математичке гимназије, имали смо свој штанд "Сасвим природно уз Mg", који је био врло посећен. Осим тога, поводом међународног Дана мола, 23. октобра, изводили смо магичне огледе који су импресионирали и ђаке и професоре.