U crkvi Ružica nije bilo pronevera

17. 05. 2016. u 14:04

Reagovanje na tekst "Smene zbog nestalog zlata i srebra"

У цркви Ружица није било проневера

Crkva Ružica

U "Novostima" od 7. maja 2016. na naslovnoj strani objavljen je naslov "Smene zbog nestalog zlata i srebra", a na četvrtoj strani istog izdanja tekst u kojem su iznete neistinite informacije o protojereju-stavroforu prof. dr Radomiru V. Popoviću koje su nastavljene da se iznose i u sledećem izdanju ovog lista od 8. maja pod naslovom "Krivične prijave zbog crkvenih dragocenosti":

1. Neistinito je da je prof. protojerej-stavrofor Radomir V. Popović otuđio dragocenosti u crkvi Ružici na Kalemegdanu. U tekstu Radeta Dragovića se tendenciozno i bez ikakvih argumentovanih tvrdnji poziva na neimenovane izvore u Patrijaršiji - što ne znači ništa, a sve u cilju da se blati i vređa ugled jednog sveštenika, koji ima 62 godine i redovan je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

2. Neistinito je da je prof. protojerej-stavrofor Radomir V. Popović smenjen s dužnosti starešine beogradske crkve Ružice i Kapele Svete Petke zbog sumnje da je finansijskim zloupotrebama oštetio crkvu za višemilionski iznos. Takođe je neistinito da je patrijarh Irinej doneo odluku o njegovoj smeni iz ovih razloga. Naime, njegova svetost patrijarh srpski Irinej je u dnevnom listu "Kurir" naglasio da su navodi izneti u "Novostima" apsolutno netačni, da su dragocenosti bile date na procenu, da se s tim poslom odugovlačilo, ali da je sada sve rešeno. Dakle, nije tačno da je zlato nestalo... "Starešina jeste smenjen, ali zbog drugih sitnica, kao i zbog činjenice da je dugo vremena bio starešina" - kaže patrijarh, tako da je i na ovaj način potvrđeno da je tekst u "Novostima" netačan i nedobronameran.

3. Takođe, povodom ovih neistinitih informacija, zvanični odgovor dala je i Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka 9. maja 2016, a tekst je više puta sa sajta SPC emitovan na crkvenom radiju "Slovo ljubve". U ovom tekstu koji je izdat sa blagoslovom patrijarha Irineja, između ostalog se kaže o čemu se zapravo konkretno radi: "Istina je da su od srebra napravljeni prestoni krstovi i svećnjaci za časnu trpezu, a od izrade zlatnog putira se odustalo tako što je crkvi Ružici vraćen tačan tržišni iznos vrednosti rafiniranog i prerađenog zlata koje su vernici prilagali crkvi, koji je potom, kako pravila finansijskog poslovanja nalažu, odložen u depozit kod Eparhijskog upravnog odbora Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Dakle, neistinito je da se dogodila pronevera crkvenog novca u crkvi Ružici niti bilo kakve slične finansijske malverzacije, a koje su vezane za ličnost i delo profesora protojereja-stavrofora Radomira V. Popovića.

Protojerej-stavrofor prof. dr Radomir V. Popović

Sutra: Odgovor Radeta Dragovića, novinara "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije