U Srbiji 85 odsto dece na internetu provodi više od sat dnevno

Beta

10. 05. 2016. u 14:27

U Srbiji oko 85 odsto dece koja koriste internet na njemu svakodnevno provode više od sata, u mlađem uzrastu najviše vremena se provodi uz igrice, dok su tinejdžerima najzanimljivije društvene mreže

У Србији 85 одсто деце на интернету проводи више од сат дневно
U Srbiji oko 85 odsto dece koja koriste internet na njemu svakodnevno provode više od sata, u mlađem uzrastu najviše vremena se provodi uz igrice, dok su tinejdžerima najzanimljivije društvene mreže, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Unicefa.

Roditelji koji su bili deo istraživanja, njih 25 odsto, potvrdilo je da su se zajedno sa svojim detetom suočili sa rizničnim i problematičnim situacijama na internetu.

Istraživanje Unicefa sprovedeno je među 614 ispitanika, roditelja dece uzrasta od osam do 17 godina.

Zaključak i preporuka Unicefa je da roditelji treba da budu dovoljno edukovani i informisani kada je reč o internetu, a ključno je i razvijanje poverenja i razgovor sa decom, kako bi se predupredile potencijalne opasnosti interneta.

Istraživanje je pokazalo da 17 odsto roditelja smatra da veoma dobro poznaje internet, 46 odsto "uglavnom dobro", a 31 odsto "ne previše".

Statistika pokazuje da 85 odsto dece poseduje sopstveni mobilni telefon, a svako drugo dete poseduje i sopstveni IT uređaj, PC, laptop ili tablet. Sa tih uređaja deca potpuno samostalno pristupaju internetu.

Interesovanje za korišćenje interneta raste kod starije dece, a oko 10 godine primetno se produžava vreme koje deca provode na internetu.

"Komunikacija na društvenim mrežama okupira starije uzrasne grupe, nakon 12 godine, a na uzrastu od 14 do 17 godina to je za 70 odsto njih svakodnevna internet aktivnost", pokazalo je istraživanje.

Na opštoj listi roditeljskih briga i strahova internet je visoko kotiran, pa 65 odsto roditelja smatra da je to nebezbedno mesto, a kao najveće rizike vide dostupnost neprikladnog materijala i kontakte sa nepoznatim osobama.

Istovremeno, 73 odsto roditelja smatra da su njihova deca sposobna da se izbore sa rizicima i neprijatnim situacijama na internetu.

Zamenica direktora Unicefa u Sbiji Severine Leonardi istakla je da dostupnost neprikladnog sadržaja na internetu ne treba da prođe nekažnjeno, a da i sama dece treba da budu svesna rizika kojem se izlažu na internetu, da ga prepoznaju i o tome razgovaraju sa roditeljima.

"Roditelji treba da budu povezani sa svojom decom i da zajedno sa njima unapređuju svoje internet veštine, digitalnu pismenost i osvešćenost", kazala je Leonardi.

Jedan od zaključaka istraživanja Unicefa je i da škola treba da pruži podršku roditeljima i deci kada je reč o zaštiti na internetu, a oko 60 odsto roditelja smatra da su škole ključna karika u tom lancu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miki Kontikiу

10.05.2016. 22:48

Више од сата, где ви живите?! Сва деца, од рецимо 12,13 год, па надаље, имају тзв.паметне телефоне, и приступ интернету, кући имају компјутере, лептопове и таблете, и такође интернет. По цео Божији дан, кад год су у могућности, увек су на интернету, најмање 6-8 сати. Сат времена, мада сумњам у То, евентуално попричају са родитељима.