U Unesku odbijen zahtev Srbije da se odloži glasanje o prijemu Kosova

NovostiOnline

09. 11. 2015. u 12:25

Na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, većina država-članica usprotivila se predlogu Srbije da se odloži glasanje o zahtevu Kosova da postane punopravan član ove organizacije

У Унеску одбијен захтев Србије да се одложи гласање о пријему Косова

Ilustracija

Na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, većina država-članica usprotivila se predlogu Srbije da se odloži glasanje o zahtevu Kosova da postane punopravan član ove organizacije.

Glasanju je pristupilo 170 država. Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili prisutni u sali.

Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka, Angola, Argentina, Belorusija, Bolivija, Bocvana, Kipar, Kolumbija, Kuba, Eritreja, Španija, Etiopija, Gruzija, Haiti, Indija, Maroko, Meksiko...

Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Belgija, Estonija, Saudijska Arabija, Austrija, Bugarska, Nemačka, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati... BiH uzdržana.

* * * * * * * * * *

Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja. Srbija se zalaže da se o pitanju Kosova raspravlja u dijalogu između Beograda i Prištine, koji se u Briselu vodi od 2011. godine.

U toku je glasanje o odlaganju predloga. Odlaganje su podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.

Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu. Nikada nije bila ovakva situacija, jer Kosovo nije država, već teritorija, rekao je on.

Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za Tanjug da su izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu objektivno krajnje neizvesni.

- S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrdjivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika izmedju glasova "za" i "protiv" biti veoma tesn - istakao je ambasador Tanasković.

Prema njegovim račima, da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine.

Ambasador Srbije je ukazao i da činjenica da je zahtev Kosova jedina tačka plenarne sednice ukazuje na značaj pitanja i na to da će biti velika rasprava.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocjenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica te međunarodne agencije, piše danas prištinski dnevnik Koha ditore.

Prema spisku koji su uradili Vlada Kosova i njeni međunarodni partneri, 62 države su se izjasnile da će sigurno glasati za prijem Kosova, dok se ostalih 30 nisu jasno izjasnile, ali se kosovske vlasti uzdaju i u njihovu podršku.

Generalna Skupština Unesko će danas razrazmatra predlog Albanije koji je podržan u Izvršnom odboru organizacije da Kosovo postane član te organizacije, protiv čega Srbija žestoko lobira.


PRATITE UŽIVO SEDNICU UNESCO:Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Zoki

09.11.2015. 12:51

Ja mislim daće oni da prime Kosuvo. Kad smo mi Srbi u pitanj onda se nepoštuju ni pravila a ni rezolucije.

Dumar

09.11.2015. 12:55

Mora da je neka greska. Nemoguce da su nasi prijatelji iz EU, protiv interesa Srbije. Englezi i Nemci, da nama nisu prijatelji? Ne ne, to mora da je neka greska.

V.Petrovic

09.11.2015. 12:59

Po ovome sto sam cuo kosov nije primljeno u UNESCO , normalno zato sto je Kosovo iMetohija Srbija

MUS

09.11.2015. 13:12

Da li jos neko iz vlasti, stvarno misli da nam je mesto u EU? Mislim da ce sada i onima najupornijima situacija biti jasna. Ako nije ni sada, onda nece biti nikada.

Amicus

09.11.2015. 13:21

Кад је 17. фебруара 2008. године Војска остала у својим касарнама, свака даља прича о борби за Косово је била завршена, и док год буде Војска у касарнама од те приче нема ништа.

Ђура Змај

09.11.2015. 13:26

Ее мој, Танасковићу - Косово* није држава, али није ни "територија", већ АП КиМ по Уставу Србије, а по резолуцији 1244 СБ УН територија под мандатом УН, чије извршење је поверено НАТО, а над којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет Србији! Ето вам ваши "партнери" и евроатланске интеграције на "путу без алтернативе". Ставите прст на чело, па сагледајте већ једном Ко Отаџбини ради о глави...

SaleA

09.11.2015. 13:32

Otkazati clanstvo u UNECO-u u slucaju da prihvate Kosovo, jer ce takvim cinom organizacija izgubiti smisao postojanja

Besposlen

09.11.2015. 13:36

Nije mi jasno da li se sada Srbija izbacuje iz Unesco ili kako? Srbija je već član Unesco u svojim međunarpdno priznatim granicama, a tu spada i Kosovo! Da li je ovo raspad sistema?

Dejan Peric

09.11.2015. 13:44

Na osnovu spiska onih koji su bili protiv,i onih koji su bili za,vidimo ko su nam prijatelji u svetu,ako tako nesto uopste postoji u politici.Prema tome,da nas premijer vise ne zamajava da trazimo prijatelje tamo gde ne postoje.

ZVONO

09.11.2015. 23:57

Mozda su to premijerovi LICNI prijatelji ,mozda i PORODICNI i on onda govori istinu ali za sebe.

W

10.11.2015. 23:42

Najpametniji politicar je svakako Kostunica koji je odavno predvideo ovakva desavanja.Znao je da nema sta da trazimo u Evropskoj uniji jer nas nikad nece prihvatiti kao sebi ravnima.Prijatelje traziti na istoku,ne na zapadu. Ekonomske odnose takodje razvijati sa istokom.Steta sto nije istrajao u sprovodjenju svoje politike.