Staž mora da upiše i omladinska

J. Skenderija

27. 09. 2015. u 12:16

I za privremeno radno angažovanje moraju da se uplaćuju doprinosi, nalažu zakonski propisi, ali obavezu izbegava većina naših poslodavaca. Pečat u radnoj knjižici obavezan i u slučaju rada na određeno, povremenim poslovima...

Стаж мора да упише и омладинска

SVAKI dan rada kod bilo kog poslodavca morao bi da bude upisan u radnu knjižicu, bez obzira na to da li je radnik zaposlen na privremenim, povremenim poslovima, na određeno ili neodređeno. Tako kažu propisi, dok je situacija u praksi sasvim drugačija.

Najveći problem je, prema mišljenju sindikata, u agencijama za zapošljavanje i omladinskim zadrugama, čijim vlasnicima ne pada na pamet da prijave one koje su radno angažovali.

- Iako nemamo zvanične podatke pretpostavke su da se u ovoj oblasti u velikoj meri može očekivati nepoštovanje zakona o radu - kaže Zoran Mihajlović, potpredednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Većina agencija radi na divlje i ne uplaćuje doprinose za PIO i zdravstveno.

Za Marka P. je rad preko omladinske zadruge jedini način da dođe do novca da preživi. Kaže, ne razmišlja puno o tome da li mu se uplaćuju staž ili ne, s obzirom da ga angažuju uglavnom na po nekoliko dana, najduže dva meseca.

- Kada je jedan od kolega pitao gazdu za prijavu, on mu je odgovorio da mu na pamet ne pada da nekog prijavljuje za stalno, a radi 20 dana i posle kaže ja bih neki bolji posao - priča Marko. - Njegov stav je da građevinska firma nije biblioteka. Da li neko upisuje staž preko omladinske ne znam, ja do sada nisam upisao nijedan dan.

Ukoliko žele da provere da li je poslodavac, u ovom slučaju omladinska zadruga, ispunio svoje zakonske obaveze prema njima, može se proveriti u PIO fondu. Listing se dobija na šalteru, potpuno besplatno uz ličnu kartu. Tu piše da li su uplaćivani doprinosi, od kog datuma i koliko. Za dodatno tumačenje mogu se obratiti službenicima PIO fonda.

- Većina gazda i omladinskih zadruga se tale. Možda i lupe neki pečat u knjižicu, ali to nema nikakvog efekta, jer teško da će da uplate i doprinose za staž - kaže Marko.

Breda Milić, iz beogradske omladinske zadruge "Bulevar", tvrdi da oni uplaćuju sve dažbine kao što zahteva zakon. To važi za sve nezaposlene od 15 do 35 godina, koji nisu na školovanju.

- Nemamo evidenciju koliko takvih osoba ima zato što ne postoji kontinuirani broj, već se menja s obzirom da se radi o privremenim i povremenim poslovima - objašnjava Milićeva. - Oni nemaju pravo na plaćeni godišnji odmor i bolovanje, ali imaju sva prava kao i ostali zaposleni. Mogu da overavaju zdravstvene knjižice za sebe i decu.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju da se samo redovnim uplatama doprinosa može ostvariti staž preko omladinske zadruge, kada se radi o privremenim i povremenim poslovima.

Staž po ovom osnovu može se ostvariti počev od aprila 2003. godine kada je zakonom propisana obaveza uplate doprinosa za rad preko omladinskih zadruga - kažu u PIO. - Osiguranici koji rade na ovim poslovima smatraju se osiguranicima zaposlenima, dok se omladinska zadruga smatra poslodavcem. Ovaj staž se priznaje samo starijima od 26 godina, kao i mlađima koji su završili školovanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije