„Racija 1942“: Protiv zaborava

Đ. VUKMIROVIĆ

subota, 04. 01. 2014. u 08:20

„Рација 1942“: Против заборава
U Čurugu, mestu u južnoj Bačkoj sa 10.000 duša, počinje obeležavanje 72. godišnjice zloglasne mađarske racije u kojoj je, za svega pet dana, zverski ubijeno najmanje 1.300 nevinih Srba i Jevreja.

U ČURUGU, mestu u južnoj Bačkoj sa 10.000 duša, počinje obeležavanje 72. godišnjice zloglasne mađarske racije u kojoj je, za svega pet dana, zverski ubijeno najmanje 1.300 nevinih Srba i Jevreja. Među njima je bilo i osamdesetoro dece mlađe od 15 godina, od kojih je najmlađa žrtva, Savka Nikolić, bila stara 15 dana.

- Ma koliko strašan i sam za sebe, taj zločin otpočet na Tucindan, 4. januara 1942. godine, bio je samo uvod u krvavi pir mađarskih fašista u celoj Bačkoj, koji je potrajao gotovo mesec dana i odneo više hiljada nevinih života - kaže Milan Radomir, predsednik čuruškog Memorijalnog društva „Racija 1942“. Zahvaljujući inicijativi upravo ovog društva, u Muzej racije je, pre dve godine, pretvoren tzv. Topalov magacin u centru Čuruga. Mada povrišne od jedva 150 metara kvadratnih, Mađari su u njemu, mitraljeskim rafalima sa vrata i kroz prozore, već prvog dana ove racije ubili više od 400 ljudi. Ostali su pobijeni po svojim kućama ili u okolini sela, a svi zajedno su, ne bi li se zameli krvavi tragovi, bačeni pod led reke Tise.

- Godinama smo radili na prikupljanju imena nevinih žrtava i sva ona su danas u muzeju. Da se nikad ne zaborave, ali i da se sličan zločin nikada ne ponovi - dodaje Radomir. Predviđeno je da se tačno u podne, u Muzeju racije nevinim čuruškim žrtvama služi parastos, posle čega će venac, uz ostale, položiti i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine. Uporedo sa onom u Čurugu, racija je od 4. do 9. januara 1942, trajala i u Žablju, Gospođincima, Mošorinu, Đurđevu i drugim mestima Šajkaške, da bi krvavi kreščendo dostigla u Novom Sadu, od 21. do 23. januara. Za svega tri dana ubijeno je oko 1.800 Srba, Jevreja i Roma. Najzad, do kraja januara mađarska žandarmerija i vojska su nevine ljude ubijale i u Bečeju, Srbobranu i drugim mestima, a ukupan broj evidentiranih žrtava premašio je 4.000.

Po završetku Drugog svetskog rata, u Čurugu i drugim mestima Šajkaške, u znak odmazde za zločine u raciji iz 1942. ubijen je veći broj Mađara. Njima su, u junu prošle godine, spomenik na obali Tise otkrili predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader, označivši tako istorijsko pomirenje dvaju naroda.

PORATNA PRAVDA

ZLOČINOM u Čurugu je rukovodio pukovnik mađarske žandarmerije Laslo Deak, a celom racijom u Bačkoj vojni general Ferenc Sombathelji Cajdner. Obojicu su, posle rata, mađarske vlasti isporučile jugoslovenskim i posle suđenja u Novom Sadu pogubljeni su u Čurugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Kibo

04.01.2014. 15:04

@sima - Nema puno, al' ima... Grci, Kiprani, Rusi, Bjelorusi, Rumuni, Istocni Ukrajinci....(u nasem okruzenju).

dizlscg

04.01.2014. 18:39

@sima - Rumuni su u oba svetska rata bili zajedno sa svabama i Bugarima, a Rusi su severni deo Jugoslavije koji so oslobadjali od Nemaca sve porusili i silovali sve zivo.....

arty

05.01.2014. 16:54

@sima - Da imali su 24 sata "slobode"..tako su nas Rusi oslobadjali... Uglavnom za sve zločine "vodje se osude".. Na tragičnim slikama nema vođa, nego vojnika. Oni su izvršioci , oni drže noževe...Šta sa njima, rat se završi, oficiri su osuđeni a oni nazad svojim domovima. Ubice su među nama , šetaju, piju pivo...i to na svim stranama. Da vratili su noževe u korice, pištolje u futrole do neke nove klanice. Sami smo se međusobno poubijali, kao ovce smo išli za političarima, a danas živimo ..teško ovom...

Viktor

04.01.2014. 14:49

@ - Bravo za clanak! Ne treba dozvoliti da se ovakve stvari zaborave, tako pravimo put neofasistima da prave nove zlocine.

Bojan Čačak

04.01.2014. 14:55

@ - Neka im je večna slava i hvala. Žalosno je šta je bilo, još žalosnije šta nam se dešava, a kako vreme prolazi bojim se i da će ovakav zločin i da se ponovi. Fašizam se povampiruje, a niko nesme da digne glas.

Sekula

04.01.2014. 15:20

Koliko ce se EU zvanicnika pojaviti na obelezavanju ove racije ? Nijedan. Koliko ce EU zvanicnika poslati dopis i iskazati zaljenje za nevine zrtve ? Nijedan. A koliko ce se EU zvanicnika javiti u dogledno vrijeme da iskazu svoju zabrinutost za stanje ljudskih prava manjina (citaj Madjara) u Vojvodini i traziti vecu autonomiju, pa cak i nezavisnost. E Bogami, takvih ce biti mnogo.

voja

04.01.2014. 16:17

Cija deca danas sede u srpskom parlamentu,od ovih fasistickih vojnika na slici.Pozdrav za srbe od jednog jevrejina iz novog sada.

Lemi

04.01.2014. 17:41

'Po završetku Drugog svetskog rata, u Čurugu i drugim mestima Šajkaške, u znak odmazde za zločine u raciji iz 1942. ubijen je veći broj Mađara.'Da li je moguce!? Zato sto je 4 godine pre toga napravljen zlocin, mi smo onda posle rata, u miru, okupili podjednako nevine ljude i - pobili ih? I kako nas to cini drugacijim od zlocinaca iz 1942.!?

Revizor

04.01.2014. 20:55

@Lemi - @Lemi nije to tako bilo. Ostavio je Jovan Veselinov Žarko u knjizi "Svi smo jedna partija" dovoljno i u redovima i između redovima, a pisali su i Geza Tikvicki i drugi isto. Oktobra-novembra 1944. počeo je progon Nemaca i Mađara, a onda je s vrha stigla naredba da nisu SVI Mađari bili zločinci i hajka se obustavila. protiv Nemaca ne, njih je AVNOJ izbacio iz zakona. Onda su jurili preostale mađarske horde da im obuku partizanske uniforme a oni su bežali nisu verovali da im je oprošteno, piše on.

Koliko ?

04.01.2014. 21:49

@Lemi - Koliko "veci broj Madjara", posto nisam iz toga kraja, i koliko je zena i djece ubijeno, i koliko je 'nevinih" muskaraca Madjara ubijeno ? Covjece, 1942 na taj dan je ubijeno 80-oro djece mladje od 15 godina, a ubijano je svakodnevno srpsko stanovnistvo za vrijeme okupacije. Ti, kao i Hrvati za Blajburg, gdje su ubijene najkrvolocnije ustase. Svugdje je bilo nevinih zrtava, tako i Madjara, ali milion nevinih Srba nije isto kao nekoliko desetina ili stotina.

dex

04.01.2014. 17:44

voleo bi da se pojavi Djordje Balasevic i da kaze par reci. Blizu mu je. Onako isto ljudski kao i za druge.

miki

04.01.2014. 18:01

@ - Neka je vecna slava osmorici muskih glava porodice Doroslovacki koji su pogubljeni u Curuskoj raciji.Sve braca moga dede koga su Nemci kao oficira srpske vojske posle zarobljavanja poslali u logor u Nemackoj.Pocivajte u miru,a ovi koji su to uradili neka im onaj gore sudi ili im je vec presudio.

Mis_Pigi

04.01.2014. 20:51

у II рату Мађари, Хрвати и други сателити који су ратовали на страну "осовине", нису били никакви војници, али су зато били "смрт" за цивиле

termit

05.01.2014. 00:23

ova tragedija me podsjeća na vukovar 91-e.međutim zanimljiviji su komentari.normalno je sjećati se žrtava sa svoje strane,ali nije normalno podržavati osvetu nad pripadnicima poražene strane.na bleiburgu nisu ubijeni samo pripadnici ustaške vojske nego i mnogi nevini civili kao i mnogi pripadnici četničkog pokreta.tamo se desio zadnji čin predstave kpj u krvavoj obmani kojom su završili zadnju komunističku revoluciju.povijest treba učiti iz činjenica,a ne iz ideoloških uđbenika.